De Sint komt vroeg: je luistervoer voor dit weekend is hier!

Naast het debuutalbum van KA (recensie hier) verschijnt er deze week nog een hele hoop ander moois. Vooral Nederland en België lopen daarin voorop, maar we zorgen er uiteraard ook voor dat liefhebbers van anderstalige hiphop ook hun hart kunnen ophalen. Sinterklaas komt vroeg dit jaar. Dit zijn de releases die je op pakjesavond kunt blazen als hij je huisje stilletjes voorbij rijdt.

Tiewai – Stickies & Samples
Kort nadat Tiewai als onderdeel van Goeie Jongens meedeed op het album Vliegtuigmodus, keert hij ook solo terug met een release. Stickies & Samples is zijn nieuwste album, en doet de naam perfect eer aan. Heerlijk stoffige drums en fijn verknipte geluiden vormen de basis voor de instrumentaties van WITS, die voor bijna het het hele album tekent. Laid back geeft de Genkse rapper de mindstate van een gedreven vader en muzikant, en kijkt hij terug op de tijden dat hij het begaaide. Van wonen in een krot en met een been in de gutter, naar de beste versie van zichzelf; een tevreden ‘ouwe lul’. Maar dat betekent niet dat je af en toe terug mag kijken naar de tijden waarin je rondliep met rode ogen. Zoals hij rapt in de openingstrack: “Chef patissier, de recepten voor mijn tracks uit het leven gegrepen.”

SMIB – SMIB TAPE C: B AREA
Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar het is echt zo. SMIB opende het jaar met een eigen festival dat alle zalen van Paradiso in zijn greep hield. Het liet de culturele waarde zien van een movement die jarenlang borrelde in de ondergrond, maar met de verbreding van Ray Fuego, Ploegendienst en een populair kledingmerk landelijke bekendheid vergaarde. Met hun derde (!) SMIB-tape van 2020 gooien ze acht kleurrijke tracks het net op; met invloeden uit fluister-r&b en zwoele fingersnaps, dromerige samples en zowel eigenzinnige uitspraken als oppeppende teksten: Kijk verder dan je bubbel, young n*****, er leiden veel meer wegen naar Rome!

T.Milan – OG (EP)
Als onderdeel van SoulTrash releaste hij dit jaar al twee EP’s, maar vandaag doet hij daar solo nog een schepje bovenop: T.Milan dropt OG. Als een fan hem aanspoort om te tekenen bij een label, start hij de meest duistere track ervan: Prokko. De grimey fundering zorgt voor zelfverzekerdheid ten top: de Amsterdamse rapper is zich bewust van zijn waarde en zit in de game voor de lange termijn en niet voor het snelle geld. De beats zijn sfeervol, de raps zijn puur; elke cent waard als je vandaag koopt via Bandcamp, want die storten namelijk vandaag het complete aankoopbedrag naar de artiesten!

Your Old Droog – Dump YOD: Krutoy Edition
Your Old Droog heeft een possecut met daarop featurings van Black Thought, Mach-Hommy, EL-P en The God Fahim op zijn album. In principe zou dat reden genoeg moeten zijn om hieronder eens op play te klikken. Maar mocht je nog niet overtuigd zijn, begin dan gewoon bij track één. Na in 2019 drie platen te hebben uitgebracht, is Dump YOD: Krutoy Edition zijn eerste van 2020. Hij omarmt zijn roots erop; die van een Russische immigrant die terechtkomt in Brooklyn. Dat uit zich niet alleen in de tracktitels. De minimalistische en op samples gebaseerde beats overtuigden hem dit keer zelfs om een hele track in het Russisch te doen: Malchishka Krutoy.

Freddie Konings – Chossellonië 2
De inkt van zijn contract bij Top Notch Belgium is nog nat, maar Freddie Konings dropt net als zijn homie Zwangere Guy in 2019, in 2020 maar liefst twee albums. Na ons met Chossellonië diep de trap in meegezogen te hebben, doet hij dat deze winter opnieuw. Op Chossellonië 2 perfectioneert hij zijn flow en ignorant bars (“Heb die assi, net de kleur van modder / Ik ren door de wijk net een jogger / Maar zij weet zelf, ben geen jogger”). Natuurlijk zijn daar harde en koude drilltracks (Meer Money), maar hij flext ook zijn skills op warme muzikale ondertonen (Love, Soldier). De twijfel om alles te steken in zijn tracks in plaats van de chossel is de rode draad. Geëindigd wordt er met misschien wel de meest lompe banger van 2020: Bipolair met Zwangere Guy. BOOOOSSSS!

Singles / Video’s:

Sammie Sedano – Ways (ft. Zeno)
De combinatie van Sammie Sedano en Zeno is er eentje als pindakaas en hagelslag; wanneer je het leest een beetje gek, maar wanneer je het ervaart té gek. Op de fijne trapdrums en delikate pianopartij bespreken ze hun zondes, en hoe je ermee vooruit beweegt in plaats van met spijt. Een prachtige tune, waarop twee artiesten het beste in elkaar naar boven halen.

Mula B X LouiVos X IliassOpDeBeat – Zakken Zijn Voller
Lange tijd ging het gerucht dat LouiVos zich had losgewrikt van Wilde Westen, maar begin dit jaar gingen ook berichten rond dat er een opvolger van het legendarische trapalbum Drugs & Geld in de maak zou zijn. D&G2 zou zomaar eens onderweg kunnen zijn, want de eerste collabo van Mula B en LouiVos in ruim anderhalf jaar tijd is hier. En uiteraard is Zakken Zijn Voller geproduceerd door IliassOpDeBeat. Trappen maar!

McGyver – Wild Style (ft. $KEER&BOO$)
Zoals de dikgedrukte regel hierboven al doet vermoeden, is Wild Style een ultieme boombap-joint van groot formaat. Dit is wat er gebeurt als Gilze de degens kruist met SLE: spitten op beats, dus. Headnodden maar, met deze twee ruffnecks door je oren!

Geplaatst door bowie op 4 december 2020