De raft neemt verrassende wendingen op ‘RG2:B’

Het tweede Rafting Goods-album spoelde de voorbije maand voor de helft het internet op. Kant A werd twee weken geleden uitgebracht, en Kant B is vanaf vandaag te beluisteren. En die bevat zowaar een aantal verrassingen: niemand minder dan Hef opent het bal en in de finale gaan ze op de introspectieve toer!

“Je moet je hoofd gebruiken anders ga je daarzo blijven staan (skeer!) / Al jaren staat m’n waggie op m’n eigen naam”, rapt de man die ooit het feunen in een huurbak populariseerde. Hef kwam op verzoek van Tim Beumers helemaal naar het Rafting Goods-schrijverskamp in Drenthe gereisd, afgelopen winter. Die had hem in het geheim gecheckt, zo blijkt. Voor veel van de members was het een totale verrassing op het moment dat hij kwam binnenlopen. “Maar hij kwam net als ons om te werken”, vertelt Hairo. “Hij ging het hele huis door en stond binnen no time op een aantal tunes.”

Het is niet vanzelfsprekend, dat iemand als Hef zich aansluit bij een groep veteranen als Tim Beumers, Dion Masé en Mike Tibbert. Hoewel hij zichzelf ook tot die groep mag rekenen. Echter is er een belangrijk verschil. Hef bleef de afgelopen jaren consistent en consequent muziek uitbrengen – tijdens wat voor de voorgenoemde namen een hiatus was. Maar het was ook niet de eerste keer dat Tim hem checkte voor een track. Zo rapten ze ooit samen voor Spiekremixes 4 op de Lange Frans-classic Testament.

Nu opent hij het tweede deel van het tweede Rafting Goods-album, op de bangin’ en roffelende drums van Mike Tibbert. Zijn couplet van HALL OF FAME eindigt met de geweldige bar: “Jullie rappen om te leven, ik kan leven van rap!” Wat op zich al een mooi punchline en wordplay is, natuurlijk, maar waar Tim Beumers heerlijk op doorpakt. “Ik zit in m’n leven ná rap, deed de Jay, Fade To Black, maar ben nog steeds op de set.”

Strijden voor een verse

Later in de verse blijkt dat Beumers geluk had ‘m te kunnen tapen, want anderen schijnen voor lunchen gekozen te hebben. $KEER & BOO$ sowieso niet. Op het eerste album van Rafting Goods was hij al het vaakst present met een verse, en dat lijkt op de tweede onveranderd. Zijn productiviteit bezorgt hem nadat hij op Kant A al een Hef-referentie gooide (“Get money, net Hef, Bangladesh!”) nu een plek op een track met Bundy.

En ook op de daaropvolgende track is de Limburger te horen, waar producer Presto zijn trots over deelt op Instagram: “Op Kant B staat FILM, een track die ik denk ik de hardste vind ik die ik tot nu toe gemaakt heb. Ooit. Ik deelde de beat en er werd letterlijk gestreden voor een verse erop. Als een beat dat losmaakt, weet je dat ’t goed zit. Maar toen de verses binennkwamen, wow… iedereen sloop! Een nasty hook en hij was af. Hoewel deze al lang op de plank lag, nog voor het kamp zelfs, was hij undeniable. Deze móest op RG2.”

Maniertjes om die strijd om een couplet te ontwijken, weet $KEER & BOO$ dan weer. Schijnbaar was hem aanvankelijk geen plekje op de Presto-beat toebedeeld. “Fun fact: de track was al vol. Heb mezelf er stiekem alsnog op geforceerd door te doen alsof ik niet wist.”

Uitsmijter HOOP VAN ZEGEN toont een héél andere kant van de raftende familie. Voor veel van de mc’s die een couplet op de soulvolle vocal-chops hebben geschreven, betreft het ongetwijfeld hun persoonlijkste werk tot op heden. Dat ze de microfoon delen, onderstreept dat iedereen zijn bagage heeft, maar dat je terecht kunt bij familie.

En dan hebben we pas twee van de vijf nieuwe RG-tracks besproken. Een featuring die niet bestaat door de money maar voor de liefde voor de cultuur. Een grimmige met hongerige mc’s gevulde beat die ongetwijfeld de muren in de buurt van Hoogeveen heeft doen laten trillen. En het meest persoonlijke dat tot nu toe uit kamp RG is verschenen. Onverwachte featurings, onverwachte wendingen; wij zijn benieuwd wat de kanten C en D ons nog gaan brengen!

Rafting Goods opent aanstaande zaterdag hiphopfestival Het Moment (waar later op de dag ook Hef te zien is!). Wees spits: hun extra lange show begint al om 15:30! Lees ook wat we allemaal meemaakten op het schrijverskamp.

Stream:

Geplaatst door bowie op 26 juli 2023