De nieuwe single van Zwangere Guy snijdt dwars door je ziel

De Brusselse rapper Zwangere Guy kennen we vooral van jazzy instrumentals waarop hij met een flow soepeler dan het moreel besef van Klaas Dijkhoff spitsvondige raps vol humoristische terzijdes loslaat. Op zijn nieuwe single Gorik Pt. 1 leren we hem echter van een heel, héél andere kant kennen.

Zwangere Guy - Gorik Pt. 1

Over sommige dingen in je leven kun je pas spreken wanneer er voldoende jaren overheen gegaan zijn. Wonden hebben tijd nodig om te helen, en ze voortijdig openrijten kan een hoop ellende opleveren. Guy is al heel lang geen 13 jaar oud meer, en acht de tijd nu rijp om een boekje open te doen over de man die hij toen zijn stiefvader moest noemen. Op een grauwe beat die niet zou misstaan in het oeuvre van Muggs of Havoc, lucht hij zijn hart: “Mijn moeder werd geslagen door een vuile hond / Verkracht, misbruikt waar mijn kleine zus bij stond”.

De als Gorik van Oudheusden geboren rapper vertelt aan de Vlaamse krant De Morgen wat “een klootzak, een manipulator en een drugsverslaafde” zijn stiefvader was. “Die gast is ooit onder valse voorwendselen bij de flikken binnen geraakt, stal in beslag genomen drugs en verkocht die weer door. Dát soort vuile rat. Van de ene dag op de andere moesten we verhuizen en kwamen we bij hem thuis terecht. Ik was veertien, maar kreeg zelfs geen kamer: het was slapen op de grond of in de zetel.”

Hij liep van huis weg, verteerd door schuldgevoel over het achterlaten van zijn 11-jarige zusje in wat op geen enkele manier voor een functionerend gezinsleven door kan gaan. Ook de relatie met zijn moeder, die hij inmiddels al jaren niet meer gezien of gesproken heeft, raakte zwaar beschadigd door de situatie waar ze hem en zijn zusje in bracht. Uit de lyrics blijkt desondanks dat hij haar heeft leren vergeven: “Als kind blijf ik altijd op u kwaad / maar als man die ik nu ben blijf ik altijd uw soldaat, momma”.

De man die hen dit alles heeft aangedaan hoeft echter niet op vergiffenis te rekenen. Zijn stiefvader zit inmiddels vast, maar de rapper geeft aan niet te kunnen wachten op de dag dat hij “pissend op uw graf” staat. “Ik maak ook graag grappige liedjes. Maar nu moest ik echt die persoonlijke kant tonen”, zegt de Brusselaar over de track die niet voor niets zijn geboortenaam draagt. Op zijn volgend jaar verschijnende album kunnen we ook de jolige Guy verwachten, maar dat hij voorlopig nog niet klaar is met het uitbannen van zijn demonen, blijkt ook uit de toevoeging ‘Pt.1’: “Die allesverterende woede is nog lang niet verdwenen.”

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 20 november 2018