De La Soul verliest hun ‘Plug Two’: R.I.P. Trugoy The Dove

Rapper David Jolicoeur, alias Trugoy The Dove, is overleden. Trugoy was een derde van de iconische hiphopgroep De La Soul. Een vertegenwoordiger van de groep bevestigde Trugoy’s dood aan Rolling Stone. Een doodsoorzaak is vooralsnog niet gegeven, maar Trugoy sprak in interviews openlijk over zijn gezondheid; hij leed aan congestief hartfalen. Hij werd 54.

Trugoy, ook bekend als Plug 2, werd in 1968 geboren in Brooklyn, en groeide op in East Massapequa in Long Island. Op de middelbare school in Amityville ontmoette hij Vincent Mason en Kevin Mercer, respectievelijke aliassen Maseo en Posdnuos. In 1988 vormen ze De La Soul. Jolicoeur nam de naam Trugoy aan omdat hij graag yoghurt at. Dat hij het woord achterstevoren spelde duidde op een speelse stijl, die ook gekenmerkt werd door knipperende vredestekens.

Het verwachtingspatroon moest altijd overhoop

De groep ging in zee met producer Prince Paul voor hun debuutalbum 3 Feet High And Rising uit 1989. Volgens velen groeide het album, dat hun voorliefde voor slimme teksten en verrassende samples introduceerde, uit tot het magnum opus van het trio. Fragmenten uit de oeuvres van onder meer Johnny Cash, Steely Dan en Hall & Oates werden verknipt tot een kleurrijke esthetiek. Van de productie tot de bloemrijke hoes – het bezorgde hen naast veel liefde ook de reputatie van hippies, waartegen ze zich verzetten met het donkerdere De La Soul Is Dead.

Ook in de loop van het daaropvolgende decennium bleef de groep doorgaan met het uitbrengen van veelgeprezen albums. Telkens gooiden ze daarmee hun stijl en het verwachtingspatroon van de buitenwereld overhoop. Met Buhloone Mindstate (1993) maakt de groep een run van drie klassiekers compleet, om met Stakes Is High (1996) er volgens velen zelfs een kwartet van te maken.

Kenmerkend stemgeluid

Trugoy stond bekend om het dragen van Afrikaanse medaillons op het podium. Vroeg in het bestaan van het trio richtte De La Soul samen met Jungle Brothers het grotere collectief Native Tongues op; de gezamenlijke Afrocentrische interesses en het vaak jazzy geluid contrasteerden sterk met de opkomende gangsterrapbeweging. Tot de andere prominente Native Tongues-members behoorden onder meer A Tribe Called Quest en Black Sheep.

De output van De La Soul vertraagde in de vroege jaren 2000, gedeeltelijk als gevolg van geschillen met platenmaatschappijen. Toch is het ook in die periode dat ze hun eerste Grammy winnen. Hun samenwerking met Gorillaz op de hit Feel Good Inc. leverde een gouden platenspeler op, en het is Trugoy die rapt op het tweede couplet. Hij was tenslotte een integraal onderdeel van het geluid en de stijl van de groep. Zijn diepe, kenmerkende stemgeluid was een bepalend kenmerk in de muziek van De La.

Overwinning met een lach en een traan

Terwijl het lovende kritieken regent en er talloze generaties rappers beïnvloed werden, werd het steeds moeilijker om daadwerkelijk naar hun muziek te luisteren. Dat leverde een moeilijke tijd op, zakelijk gezien. Door een combinatie van licentieproblemen die de vele samples die ze gebruikten met zich meebrachten en roofcontracten die verhinderden dat de groep veel van de winst van hun werk te zien kreeg, was het grootste deel van hun catalogus nooit beschikbaar op de streamingplatformen. Dat verandert dit jaar, mede dankzij het bedrijf Reservoir Media, dat de rechten heeft geregeld en de controle teruggaf aan de groep.

De volledige discografie zal vanaf 3 maart luisterbaar zijn. Bewaar een lach en een traan voor die dag. Het zal een nieuwe golf van waardering voor Trugoy en de groep als geheel opleveren, maar helaas mag hij het moment niet in levende lijve meemaken. Maar hij zal de overwinning van de groep van bovenaf ongetwijfeld volgen. Dat kan niet anders, want hij zette de groep altijd boven zichzelf, getuige het interview dat hij aflegde tegen XXL. “Het wordt nooit een Dave solo-album omdat de groep niet meer bij elkaar is. De La Soul zal nooit uit elkaar gaan.”

Rust in vrede, Trugoy.

Geplaatst door bowie op 13 februari 2023