De La Soul – Impossible Mission TV series PT 1

De La Soul draait al sinds 1989 mee in de hiphopwereld. Hun wonderlijke debuut 3 Feet High And Rising maakte met zijn bijna hippie-achtige positiviteit en melige humor in een tijdperk van vooral kwade hiphop veel indruk. De groep durfde anders te zijn en was nog goed ook. Opvolger De La Soul is dead verklaarde de vrolijke eerste periode van de groep dood. Het album was een stuk donkerder, zowel qua sound als teksten. Hierna is De La Soul een combinatie van beide kanten geworden. Impossible mission… is een verzamelaar van oude en nieuwe losse nummers en geeft een mooi overzicht van de vele kanten van deze raplegendes uit Long Island, New York.

Nieuwe nummers als het vervreemdende Friends en staccato Voodoo circus klinken modern en donker. De flows van beide MC’s zijn echter altijd vrij vrolijk gebleven waardoor er een interessant contrast ontstaat. De duidelijke intonatie laat horen dat de heren gevormd zijn in de vroege en midden jaren ’80 toen de eerste generatie rappers in New York de fundamenten legde voor de muziek. Gedateerd klinken de heren echter allerminst. Leuk om te horen zijn de nummers uit het begin van de jaren ’90 die nooit uitgekomen zijn, zoals What the f*@k #1 en Mindstate. Laatsgenoemde nummer is met opzet vreemd gemaakt om van de toenmalige platenmaatschappij af te komen. In deze opzet is de groep niet geslaagd en dat is eigenlijk wel te begrijpen, aangezien het gewoon een sterk nummer is.

Hoogtepunten van het album zijn het maffe, zeer funky Go out and get it en afsluiter Freedom train, een soulvol nummer met sfeervolle strijkers die zorgen voor een weemoedig gevoel. Rappers Posdnuous en Dave voelen zich helemaal thuis op dit nummer. De la Soul’s versies van Slum Village’s Relax en Common’s The Corner klinken wel lekker, maar hebben niet echt veel toegevoegde waarde. De La heeft dit soort covers helemaal niet nodig. Minpuntje op het album.

Impossible Misson TV series PT 1 is een goede verzamelaar. Soul en funkinvloeden gaan hand in hand met rauwe hiphop; zoals De La Soul het al een kleine 20 jaar doet. Posdnuous en Dave zijn degelijke rappers, maar geen grootmeesters. In de loop der jaren zijn ze ook niet echt doorontwikkeld, met als resultaat dat ze maar zelden echt klassiekers hebben afgeleverd. Wel constante en goede albums en een slecht nummer zullen de heren zelden afleveren. Inmiddels zijn de MC’s aan de verkeerde kant van de dertig, maar zijn ze nog even enthousiast als eind jaren ’80. De La Soul is de constante factor in een snel veranderend hiphoplandschap.

Tracklist:
01. Impossible Intro
02. Live @ the Dugout ‘87
03. Voodoo Circus
04. Friends
05. What the Fuck #1
06. Go Out and Get It
07. Beef
08. Reverse Ya Steps
09. You Got It (feat. Butta Verses)
10. What the Fuck #2
11. Just Havin’ a Ball
12. What If?
13. Relax!!
14. Wasn’t For You
15. Freestyle (Dat Shit) 2006
16. What the Fuck #3
17. Freedom Train

Meer info: http://www.spitkicker.com

Geplaatst door bowie op 27 december 2006