DOUR is typisch zo’n festival waarbij het grootste deel van het publiek pas tegen zonsondergang hun tenten uit kruipen, maar dat heeft dan ook een goede reden. De late avond en nacht is simpelweg wanneer het lééft op- en voor de podia van het festijn. We namen een diepe duik in de line-up en kwamen boven met het besluit om zelf ook weer eens af te zakken. Ben jij er ook bij, van 13 t/m 17 juli?
Acht podia gaan er dit jaar verrijzen in Zuid-België. Normaliter draait het daarop om de dikke line-up. Van spectaculaire aankleding, grootse decorstukken of flinke visuals hoeven ze het vanwege de moddervet aangezette bill nooit te hebben. Ook dit jaar is er weer een flink alternatief programma op touw gezet, waarbij net als andere jaren een stevige vinger aan de pols gehouden wordt wat betreft toekomstige hiphopsterren. Dour heeft geluisterd naar het publiek en begint iedere dag pas na vieren, dus voor de vroege vogels worden het lange dagen. We pikken er vijf uit en zetten meteen erbij waar je op welk moment moet zijn.
ISHA was in 2017 al de ster van Niveau4, het van invulling wisselende collectief en traject waarmee jeugdig hiphoptalent een podium krijgt op onder meer Couleur Café. Twee jaar later stond hij er solo en in de tussentijd trakteerde hij de liefhebbers nog op twee albums en drie mixtapes, waarvan de laatste – La Vie Augmente (vol. 3) – zo mogelijk nog scherper en rauwer klinkt dan de voorgangers.
Mokerhard, catchy en vooral bruut ingerapt; ISHA maakt van die ruwe sound een even gruwelijke live-show. Grimy beats, of rap-zang collabo’s; het maakt niet uit wat het is, maar dat er levenservaringen op worden gedeeld staat vast; over de sociaal-politieke beperkingen die hij en zijn fam ervaren, rassenrelaties en de complexiteit van de muziekindustrie. Zeggen waar het op staat, dus. Dit is een van de aanvoerders uit de goot van BXL.
In 2015 verscheen daar ineens Le Labo op het terrein. De naam van de area staat kort voor ‘het laboratorium’, een intiemere en meer avant-gardistischer podium dan alle andere. Hier experimenteert DOUR met nieuwe ideeën, analyseren ze nieuwe geluidskunsten en worden toekomstige trends geboren. ENNY mag er spelen op de vrijdag. Mocht je tussen alle moshpits, danspassen op techno-grootheden en ander muzikaal geweld even je oren verwennen met een boodschap, raden we je aan bij haar in te checken.
Het is niet alleen haar kalme muziekstijl die haar onderscheidt, maar zeker ook haar teksten. Daarmee schildert ze kalm een levendig beeld van het leven in de Londense binnenstad. Onderweg kom je thema’s tegen als identiteis, sociale rechtvaardigheid en de strijd voor persoonlijke en collectieve bevrijding. Door zich niet te laten beperken door plafonds van genres blijft ze groeien, evolueren en verbindnen. En in een wereld die vaak verdeeld en afgesloten voelt, is dat razend knap. Een van de meest exciting artiesten uit de UK van het moment. We deden in 2021 al eens een interview met haar, lees dat hier terug.
070 SHAKE is het pseudoniem van Danielle Balbuena, is het voorbeeld van zo’n kind dat op school veel te cool was. Zo iemand die er niet bij hóefde te horen, behorend tot de ‘Or categorie. Ze is nauwelijks online te vinden, doet amper interviews. Veel mensen kennen haar van haar plaat met Kanye West maar weten niet eens dat ze daarna nog twee eigen albums uitbracht. Maar 070 SHAKE is ook het type dat niet in de publieke belangstelling hoeft te staan om te schitteren. Het meest recente album bewijst dat.
You Can’t Kill Me wordt namelijk getypeerd door ultieme vrijheid. “Ik zie het leven alsof het al gebeurd is”, verklaarde ze de albumtitel. “Wat er ook gebeurt, het is gebeurd. Ik kan het niet veranderen. Daarmee omarmt ze het oneindige; ze staat voor al het goede en verkeerde dat ze gedaan heeft. Die tweedeling is hoorbaar in de productie, die vol met heftige verschuivingen zit. Van synthetisch naar akoestisch, van grotesk naar minuscuul. Daarmee duidt de complexiteit van de door haar beschreven emoties en relaties aan. Rap, r&b, alternatief, pop, soul? Niks van dat; er is een nieuw genre dat de naam 070 SHAKE hoort te dragen.
Negenduizend, is de capaciteit van de BoomBox-tent, de plek die het vaakst zal veranderen in een hiphop-walhalla. Dat is wellicht te weinig op de zaterdagavond, vlak voordat de nacht valt. Dan staat namelijk de Zweedse rapper en cultheld Yung Lean geprogrammeerd, die al jaren bezig is met het scheppen van een compleet eigen universum. Stukje bij beetje breidt hij het uit, door bijvoorbeeld cloud rap nieuw leven in te blazen door de wazigste elementen ervan opnieuw te omarmen.
Gemompel in de duisternis, wavey producties en snel van vorm veranderende sonische scapes. Als een uitgeademde trek van een vape zweeft zijn laatste mixtape Stardust in een vreemde vorm, voordat het uitdooft in het niets. Luisteraars blijven achter met het verlangen naar meer, en op Dour krijg je de kans een uur lang te mogen inhaleren
Oke, nog een tip voor op het hoofdpodium dan. Dat wordt op de finaledag bestegen door onder meer Damso en Denzel Curry, maar het loont op die dag om eens vóór vijf uur de oversteek te maken tussen de camping en het festivalterrein. Anders mis je geheid de show van Peet, een van de drie leden van de Brusselse groep Le 77 (spreek uit: Le Sept Sept), die zichzelf op solodebuut Mignon (jaartal) eens flink in de spiegel keek.
Op de half gerapte en half gezongen Franstalige rap – ‘chillhop’ – zak je idealiter zelf weg. Hij groeide op in een warm gezin, buiten de stad, maar raakte toen hij in de Belgische hoofdstad terechtkwam verknocht aan hiphop. Tegen Bruzz: “De draak steken met jezelf is typisch Brussels. Rap is vaak ook heel stoer en heel serieus. Dat beeld wilden we met Le 77 graag onderuithalen. Maar solo wil ik dieper graven, en het publiek iets meegeven.” Inmiddels is er ook een nieuwe solo, getiteld Todo Bien, waarop ruimte is voor ‘jazzy boombap, kotafbrekende trap om een concertzaal te bombarderen en contemplatieve introspectie’.
De hele line-up, ticketverkoop en alle informatie over Dour 2023 is te vinden op hun eigen website.