De HipHop2000: stemmen op je favoriete hiphopnummers aller tijden

Nu het stemmen voor de Top2000 weer achter de rug is en de petities voor méér hiphop in die lijst weer online verschijnen, is het tijd om even stil te staan bij waar hiphop voor staat. Het genre is een do it yourself-cultuur pur sang, een cultuur waarin alles mogelijk is. Hier worden eigen initiatieven gecreëerd: geen zendtijd? Dan maken we 101 Barz. Geen plekken op grote festivals? Dan gaan we festivals voor ons eigen genre organiseren. En geen plek in de Top 2000? Tja, daar is maar één oplossing voor. In gesprek met de mannen achter de HipHop2000.

 

Traditiegetrouw gaan de stembussen van de HipHop2000 open als die van de Top2000 gesloten worden. Het levert een lijst op met uitsluitend de beste hiphop ooit gemaakt; van wat er in de jaren tachtig uit de boomboxen knalde, tot wat er in 2020 volop gestreamd wordt. Grenzen zijn er dan ook niet: “We hopen vooral dat de lijst zich elk jaar blijft ontwikkelen met nieuwkomers. Alleen maar oude classics zou betekenen dat er geen goede nieuwe hiphop gemaakt wordt, wat natuurlijk niet zo is. Alleen maar nieuwe nummers zou betekenen dat de classics er niet meer toe doen. Die mix, van Grandmaster Flash tot Travis Scott, is uiteindelijk een perfecte weerspiegeling van de ontwikkeling in hiphop.”

Aan het woord is Valentijn Bouman, samen met broers Dio en Basten Simmelink de initatiefnemers van de HipHop2000. Hij vertelt dat de lijst ontstond uit een geintje: “We zijn al jarenlang vrienden en zijn ontelbaar veel hiphopconcerten- en festivals afgegaan. Op oudjaarsdag staat de vader van Dio en Basten altijd oliebollen te bakken voor het goede doel, met de Top2000 op de achtergrond. Supergezellig, natuurlijk, maar we beseften op een gegeven moment dat er wel héél weinig hiphop in stond. Zo ontstond tijdens oud & nieuw 2016 het idee; wat als we vrienden vragen een lijstje in te sturen met hun all time hiphopfavorieten? Komen we dan tot een een toffe, eigen ranglijst puur voor de liefhebbers? Het antwoord op die vraag was ‘ja’. Het eerste jaar kwamen er steeds meer stemmen binnen van ‘vrienden van’, maar inmiddels verdubbelt elk jaar minimaal het aantal stemmen. Hoewel de harde kern er nog altijd trouw bij is, kennen we het merendeel van stemmers eigenlijk niet meer persoonlijk.”

De HipHop2000 verspreidde zich als een olievlek. Eerst vrienden van, toen broertjes, zusjes en vaders. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een internationale community en komen de volgers van over de hele wereld. Zowel nationale als internationale artiesten kregen lucht van de lijst door hun Instagram-account. “We kregen likes van Big Daddy Kane, The Pharcyde en Fat Joe, maar soms gaat het verder dan een like”, vertelt hij trots. “Het meest bijzonder was nog dat we op onze pagina, schijnbaar onterecht, vertelden dat Russell Simmons Eric B en Rakim ontdekt had. Eric B kon het niet laten het verhaal te corrigeren: ‘Your facts on us are wrong. I knew Marley Marl and Russell didn’t find us.’ Oeps.”

“Als Eminem, Kanye of JAY-Z reageert, kunnen we stoppen.”

Ook Jadakiss zat al eens in de DM, maar soms is het moeilijk het enthousiasme over zulke dingen over te brengen, vertelt Valentijn. “Mijn vriendin heeft meestal geen idee waar ik nu weer zo lyrisch over ben. En toen B-Real onze post op zijn profiel had gezet, appte Basten vol trots een screenshot naar zijn vader, die alleen reageerde met ‘Ok, leuk.’ Zelf waren we wel iets enthousiaster dan dat. Hopelijk zijn Eminem, Kanye West of JAY-Z ooit van plan om te reageren. Dan kunnen we daarna wel stoppen”, lacht hij.

Maar eigenlijk zijn de reacties van Nederlandse hiphopartiesten voor hen vaak net zo mooi. “Dio liep vroeger een krantenwijk, had standaard Binnenlandse Funk in zijn discman en kende elk hoekje van dat album. Dat Extince weleens op onze posts reageert is dan natuurlijk fantastisch. Soms worden we ook hier weleens gecorrigeerd. Omdat we een Engelstalige pagina hebben, hadden we volgers uitgelegd dat Kleine Viezerik vrij vertaald iets betekent als ‘Little Pervert’. Kregen we een middelvinger-emoji van hem terug. Sorry daarvoor nog.”

“Trouwe Top2000-stemmers moet je niet willen overtuigen dat hiphop ook hele goede muziek kan zijn.”

Hoewel de lijst gestart werd na de vraag waarom er zo weinig hiphop in de Top2000 staat, laten ze díe lijst voor wat het is. De initiatiefnemers zijn niet op jacht naar aandacht dáár, maar richten liever zelf hun schijnwerpers op het genre. “De Top2000 is de Top2000 en dat is juist mooi. Trouwe stemmers daar moet je ook niet willen overtuigen dat hiphop óók hele goede muziek kan zijn. Maar gezien de populariteit en wat het zoveel mensen doet, is het natuurlijk wél terecht dat hiphopnummers ook bij de ‘beste muziek ooit gemaakt’ zouden moeten horen. Gelukkig hebben die liefhebbers nu een eigen plek waar ze terecht kunnen. Als wij daar met onze posts op Instagram, met van ieder nummer wat achtergrondinformatie en funfacts, een bijdrage aan kunnen leveren zijn we al heel blij. En de vele mooie reacties die we -vaak privé op Insta- krijgen, zijn daar een mooi bewijs van. Daar doen we het eigenlijk voor, al zou het tof zijn als volgers nog meer met elkaar in contact kwamen. Er zijn zoveel liefhebbers met dezelfde passie.”

Een van onze volgers stuurde ons daarover laatst een mooie DM op Instagram. “Jullie zijn een beetje als een bibliotheek waarin je niet zo snel gaat praten met andere bezoekers. Terwijl je wel wil genieten van alle boeken die er zijn”. Dat is natuurlijk heel mooi – al vroegen wij meteen: “hoe maken we van de bibliotheek een grote kroeg?”. Daar willen we wel nog meer naartoe.

“We gaan van boombap tot Boef.”

De Hiphop2000 is een initiatief dat geboren werd uit pure liefhebberij. “Toen we beseften dat er niet iets was als dit, zijn we het zelf maar gaan doen. We zenden zelf braaf ons lijstje in, maar verder laten we het vooral aan de stemmers hoe de lijst eruit moet zien.” Behalve een maximum van veertig stemmen, worden er dan ook totaal geen kaders gesteld wat inzendingen betreft. “We krijgen lijstjes binnen waarin geen enkel nummer van later dan 1994 is. En we krijgen ook lijstjes binnen waarbij geen enkel nummer ouder is dan vijf jaar. We gaan van boombap tot Boef en leggen niet op waar je wel en niet op mag stemmen. Als er genoeg mensen op een nummer stemmen, is dat blijkbaar hiphop. En staat het terecht in onze lijst.”

De nummer-1 van vorig jaar: Still D.R.E. van Dr. Dre & Snoop Dogg (tekst gaat door onder de video)

Stemmen kan tot en met 31 december via de website. Gaat Still D.R.E. dit jaar verstoten worden van de nummer 1-positie? Dat kun je in het nieuwe jaar volgen via Instagram. “We hopen vooral dat het aantal inzendingen zich zo exponentieel blijven ontwikkelen als dat het tot nu toe heeft gedaan. Er stemmen nu niet alleen mensen uit Nederland, maar ook uit de VS, Noorwegen tot aan Australië en Venezuela. Daardoor wordt de lijst steeds representatiever.” Toch hebben de mannen wel een wens: “Als het aan ons ligt, halen de meer obscure Nederlandse groepen als D.A.C. of guilty pleasures als de Ying Yang Twins nog wel af en toe de lijst. Dan blijft het toch een beetje zoals het begon!”

Volg de Instagram-pagina en stuur jouw (minimaal 25, maximaal 40!) favoriete hiphoptracks allertijden nu in via de website. In het nieuwe jaar wordt de HipHop2000 dan bekendgemaakt via Instagram!

Geplaatst door bowie op 17 december 2020