De Hardste: Opgezwolle vs Typhoon & Osdorp Posse vs Brainpower

We hoeven niet meer uit te leggen wat de deal is. De achtste finales zijn hier en de 16 hardste platen van de Nederlandstalige hiphop zijn daarmee bepaald. Discussie over deze selectie finalisten barstte al los op onze Facebook pagina en hoewel wij ook genieten van de commentaren en eindeloze discussie hebben we een tip voor je die energie constructiever te gebruiken: richt je op de wedstrijden die nog komen en big up de acts die jij in de volgende ronde wilt zien. De spanning stijgt alleen maar!

toernooi-3.1

De vier die je deze week naar de volgende ronde supporten kan (nou ja, twee dan, kiezen voor de één betekent een ander afwijzen), zijn Vloeistof, Tussen Licht en Lucht, Afslag Osdorp en Door Merg & Brain. Doe je ding, rock the vote en schroom vooral niet jouw keus en de bijbehorende argumentatie met ons te delen!

Opgezwolle – Vloeistof
Typhoon – Tussen Licht en Lucht

Poll Maker

 

 

 

Osdorp Posse – Afslag Osdorp

 

Brainpower – Door Merg & Brain

 

Quizzes

 

 

Zo Moeilijk – Nijmeegse Modo
In onvervalst Nijmeegs laten Rosco en Nosa hun lines over de nog steeds futuristisch klinkende beats van Nikes heen rollen. Die beide aspecten geeft het trio al direct een eigen en unieke smoel binnen het Nederlands hiphop landschap en de prettig onorthodoxe flows van met name Rosco maken dat geluid helemaal compleet. Vaak klinken zijn lines alsof ze recht op een doel afstevenen om vlak voor waar je een punchline zou verwachten ze ineens een compleet andere hoek inslaan, zonder een seconde offbeat te raken. Een lijn als Overhandigen je tandjes / In jouw handje, want je / Was op ’t randje / van bijdehand in de titeltrack is daar een mooi voorbeeld van, geheel terecht kort daarna gevolgd door mijn rapschema’s komen uit een ander pand. Ondertussen bevatten de tracks een zweem dubstep hier, een toef electro daar, en soms zelfs een portie Balkan beats, allemaal geserveerd op een solide basis van stevige drums. Of het nu de beukende beat van De Reunie is of de meer traditionele boombap met een hintje soul van het nostalgische 1977, Zo Moeilijk heeft er altijd wel een passende rijm voor klaar om de Keizerstad te representen. De beats op Nijmeegse Modo zijn ondanks hun variatie vrijwel continu hard, zonder in doelloos gebeuk te verzanden. Nosa en Rosco doen daarop effectief stoer, zonder humor uit het oog te verliezen en aan persoonlijkheid in te boeten. Zelfs wanneer het podium gegeven wordt aan Nijmeegse cult OG Eddie past het perfect in het compleet eigen plaatje dat Zo Moeilijk presenteert. Nimma staat definitief op de map sinds deze plaat, en daar mag de rest van Nederland ook gerust blij mee zijn.

Zwart Licht – Bliksemschicht
Het was tijdens de enige editie van Rock The Bells op Nederlandse bodem ooit, in november 2008, dat ik Zwart Licht leerde kennen. Daar bliezen Akwasi, Leeroy en hun producer en dj Hayzee me weg tijdens een mini showcase van slechts enkele minuten. Fair Play was de track die me meteen bij m’n lurven pakte. De energie spatte er van het kleine podium af. De pakkende single/video Vanaf Nu volgde en begin 2009 verscheen Bliksemschicht, het eerste Wonderbaarlijke Wapenfeit van de toen splinternieuwe formatie, met naast beats van Hayzee ook bijvoorbeeld FS Green op de klapper Back-Up Staat Klaar, SirOJ op de klapper Guillotine en Reverse op de eerder genoemde banger Fair Play. Een perfect visitekaartje, dat de nieuwe generatie beatmakers van Nederland gigantisch op de kaart zette. Op het debuutalbum treedt Akwasi duidelijk naar voren als frontman, hoewel Leeroy zeker niet voor hem onderdoet wanneer hij een verse of zelfs een hele track mag droppen. De mellow beats van Hayzee vormen de signature sound van Zwart Licht. Soms flirtend met grime, soms met 8-bit-geluiden, maar altijd herkenbaar legt hij de basis voor Akwasi en Leeroy om hun wordplay-kunsten te vertonen (met plaatsnamen in Ter Plekke of over sporten in Fair Play), simpelweg te braggen en boasten (Guillotine en possecut Wat’s De Naam) of hun kwetsbare kant te laten zien (op Blind en Overschat Niks, Onderschat Niks). De gretigheid en onderscheidendheid van Zwart Licht tekende hun debuutalbum en het goede nieuws is; er schijnt een Bliksemschicht 2 aan te komen. Als die ook maar enigzins in de buurt komt van het origineel kunnen we ons opmaken voor een spetterend vervolg.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 1 december 2015