De Hardste: Nul7Negen vs DuvelDuvel & 0118-Vier vs U-Niq

Ronde 2 van de achtste finales is gearriveerd. We nemen afscheid van Typhoon en Brainpower, maar voordat het zover is gaan we eerst even naar de voorbeschouwing van de matches van deze week.

toernooi-3.2

In de eerste wedstrijd zien we duistere tracks uit 079 tegenover de experimenten van de aperotz, beiden groepen die de rauwere sounds niet schuwen. De mannen uit Zoetermeer rappen over het kwaad in de wereld terwijl Roffa gerepresent wordt door de avant-gardistische geluiden van Duuv, Supah en Rein.

In de tweede ronde staat de Zeeuwse Flessepost van 0118-Vier (netnummers zijn een terugkerend element deze week) tegenover de minister-president van de Verenigde Straten. Een indie publiekslieveling en een welhaast historische release, wie krijgt daarin de overhand? Dat bepaalt deze stemronde.

Nul7Negen – Kwaad Tegen Kwaad
DuvelDuvel – Aap-O-Theek

Poll Maker

0118-Vier – Flessepost
U-Niq – Rotterdam

Poll Maker

Typhoon – Tussen Licht en Lucht
Typhoon is sinds zijn debuutalbum al een rappende filosoof, zoveel is direct weer duidelijk bij het beluisteren van Tussen Licht en Lucht. Ook op deze plaat werkte hij al nauw samen met producer Dries Bijlsma, maar de twee presenteerden als jonge honden een geluid dat een stuk rauwer en meer op stevige drums geënt was dan de organische sound waar ze heden ten dage furore mee maken. De ingetogen piano van Sprokkeldagen en vooral de accordeon in Nieuw Leven hintte al naar wat later komen zal, maar de flirts met meer elektronische sounds zoals de drum & bass finale in publiekslieveling Brand Los en of de korte intro in Vlieger zijn zeker niet minder interessant. Die schop onder m’n kont was vastgeroest / dat maakt ’t graven lastig / omgeven door kaders en rasters rapt Typhoon op die track. Het is kenmerkend voor de meer zoekende persoon die hij, afgaande op zijn teksten, toen nog was. Zijn stijl en talent had hij echter al ruimschoots omarmt en die zoektocht wordt daardoor boeiend verwoord. Gewoon een eenvoudige stroom van m’n hersenen / naar m’n ledematen / en m’n pen bevestigt het noemt hij het zelf in Bommenwerper. Aan Tussen Licht en Lucht is echter helemaal niks gewoon, het is het indrukwekkende debuut van een jonge, filosoferende rapper met bewijsdrang, en een plaat die 10 jaar na dato nog uitstekend overeind blijft.

Brainpower – Door Merg & Brain
Het was op Festival Mundial in 2001, aan de hand van mijn pa die vooral voor Beef, Anouk en Ilse Delange kwam, dat ik kennismaakte met Brainpower. De rapper, waarmee ik me goed kon identificeren want bril, gaf een overtuigende show weg en korte tijd later besloot ik mezelf zijn debuutalbum Door Merg & Brain cadeau te doen; een divers en kleurrijk album waarop hij hits scoort met gevoelige rapliederen zoals De Vierde Kaart (over zijn ex-geliefde) en Je Moest Waarschijnlijk Gaan (over de zelfmoord van zijn beste vriend), maar eveneens zijn wordplay- en flowkunsten tentoonstelt op bijvoorbeeld het uptempo en funky Wat Een Jinx Is, de possecut XXX met o.a. Sugacane en Yukkie B. erop en uitsmijter MC Vol Overgave. Originele dubbelrijms, soepele en vernieuwende flows, spitsvondige dubbelzinnigheden en af en toe goed gedoseerde rustmomenten met Chill, Tijdloos en het ontzettend funky DooDooDope. Brainpower deed op zijn debuut al wat hij zijn hele carrière is blijven doen: hits weten te scoren en tegelijkertijd niet vergeten te brengen waar hij vandaan komt: hiphop.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 8 december 2015