De Hardste: Hef vs Nul7Negen & Duvelduvel vs The Opposites

Classic. Het is een beladen term in hiphop die leidt tot eindeloze discussies. Wanneer is een album nu een klassieker en wie bepaalt dat? Hoe oud moet een plaat er voor zijn? HIJS gaat die vragen met jouw hulp beantwoorden. De komende maanden bepalen we welk album nu dé absolute klassieker is van de Nederlandstalige hiphop en we doen dat in de vorm van een groots toernooi: Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen.

Ronde 2.3

Week 3 van de 1/16e finales is aangebroken en de eindstreep kruipt langzaam ons zicht binnen terwijl we steeds meer vraagtekens op het toernooiveld invullen. Deze week buigen we ons over de heruitgave van Hefvermogen op Noah’s Ark en vragen we ons af hoe die plaat het doet afgezet tegen Kwaad Tegen Kwaad van de Zoetermeerse formatie Nul7Negen. Zonder twijfel een snoeiharde plaat, maar hard genoeg om het op te kunnen nemen de nationale cultheld uit Hoogvliet? Dat bepaal jij!

Daarnaast hebben we natuurlijk nog een tweede match en dat is er evenmin eentje om luchtig over te doen. De apenrots neemt het namelijk op tegen de ragboeren in Aap-O-Theek versus Begin Twintig. Albums waar hits vanaf gekomen zijn van een formaat zoals dat destijds nog maar spaarzaam vertoond werd in de lage landen. Zoals gewoonlijk laat je jouw stem hieronder gelden en scroll je daarna door naar waar we de afvallers van vorige week salueren.

Hef – Hefvermogen
Nul7Negen – Kwaad Tegen Kwaad

Poll Maker

Duvelduvel – Aap-O-Theek
The Opposites – Begin Twintig

Poll Maker

D.A.C. – Professioneel Chillen
Toen De Amersfoortse Coöperatie hun tweede groepsalbum uitbracht leken ze voor velen al een niet weg te denken monsterverbond binnen de Nederlandse hiphop te zijn. De barrage van punchlines en het niveau was praktisch ongekend en ondervond destijds eigenlijk alleen van VSOP serieuze concurrentie. Niet dat heren zich het er daardoor makkelijk vanaf brachten. De groep verzet bovendien met tracks als Chixxx en Levensmoe zijn bakens door met meer conceptgedreven nummers te komen. Dat zulke onderdelen op de latere solo-albums van leden als Jiggy Djé en Diggy Dex pas echt tot volle wasdom zullen komen neemt niet weg dat het verstandige beslissingen in de constructie van een album zijn. Toch zijn het bangers als Hiphopisdesjit en het onvergetelijke Doorhalen waarmee ze het best uit de hoek komen. Hongerige rappers die elkaar continu af proberen te troeven met hun vondsten en daardoor hun chemie juist versterken in plaats van teniet doen. Veel van de destijds nog jonge leden groeiden als solo-acts uit tot vaste waarden in de hiphop van het Nederlands taalgebied en de groep zou uiteindelijk nooit meer een gezamenlijk album maken. Achteraf blijkt Professioneel Chillen echter een waardig afscheid van een essentiële periode voor de groei van Nederlandse hiphop, en een plaat die de tand des tijds stiekem veel beter doorstaan heeft dan je wellicht verwachten zou.

Spacekees & Terilekst – Spacekees & Terilekst
Als je de humor digt die Kees & Turrie op hun gezamenlijke album Spacekees & Terilekst tentoonspreiden, is dit album wat voor jou. Geef je niks om de gortdroge humor, kun je het album altijd nog luisteren voor wat vintage Terilekst beats, inclusief de tofst gevonden en geflipte samples uit ons eigen kikkerlandje. De stoffige drums zorgen ervoor dat je het grootste gedeelte van het album headnoddend op de bank zit tijdens een luisterbeurt en de humoristische raps van Kees zorgen voor een permanente lach op het gezicht. Wat te denken van absurde tracks als Koeshit, waarin hij letterlijk in de huid van een koe kruipt en Domme Aktie, dat gaat over groupies én waarop zelfs ‘een groupie’ meedoet. Maar het humoristische hoogtepunt komt in de legendarische outro, waarvoor Kees als verkoper van telefoonabonnementen ruim tien minuten met een bejaarde vrouw aan de lijn hangt. Ook rapper-maar-vooral-producer Terilekst neemt een aantal keer niet onverdienstelijk de microfoon ter hand, zoals bijvoorbeeld op De Terugkeer Van De Hollandsche B-Boy en banger Perenplan. Ook tien jaar na de release een album dat je eens in de zoveel tijd móet pompen.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 20 oktober 2015