De Hardste: DJVT vs ’t Hof van Commerce & Manu vs Jiggy Djé

Classic. Het is een beladen term in hiphop die leidt tot eindeloze discussies. Wanneer is een album nu een klassieker en wie bepaalt dat? Hoe oud moet een plaat er voor zijn? HIJS gaat die vragen met jouw hulp beantwoorden. De komende maanden bepalen we welk album nu dé absolute klassieker is van de Nederlandstalige hiphop en we doen dat in de vorm van een groots toernooi: Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen.

toernooi - week 9

In week twee aan de andere kant van het toernooi (en week negen in totaal) hebben we een wedstrijd waarin de Nederlandse taal tot het maximum opgerekt wordt. De West-Vlamingen van ‘t Hof van Commerce spreken strikt genomen niet eens Nederlands maar Izzegems, een dialect uit (surprise, surprise) Izegem. Een dialect dat overigens zelfs voor vele Vlamingen moeilijk te volgen is. Ze staan tegenover een groep die voor sommige luisteraars even moeilijk te verstaan zijn, omdat ze met hun mengeling van straattaal, verbasterd Amerikaanse slang en inside-jokes een heel eigen dialect gecreëerd hebben. Voor beiden groepen geldt echter dat wanneer je je overgeeft aan hun creatieve taalverbuigingen, er een hoop te beleven valt.

In de tweede match valt ook genoeg te beleven als Manu, de man die professioneel vraagtekens zet en de protestsong in Nederland eigenhandig nieuw leven inblies met zijn maatschappij-kritische teksten zijn opwachting maakt. Hij neemt het op tegen de Keyser Punchline, Jiggy Djézus, de man achter Noah’s Ark, met het gelijknamige album waarmee het allemaal begon. Beide ex-Lijn5 presentatoren hebben hun sporen meer dan verdiend, dus dit belooft een boeiende strijd te worden? Wie is #DeHardste? Stem mee!

De Jeugd van Tegenwoordig – De Machine
’t Hof van Commerce – Rocky 7

Poll Maker

Manu – De Vloek op de Overvloed
Jiggy Djé – Noah’s Ark

Poll Maker

Door de verlenging tussen Ex en U-Niq vorige week nemen we deze week geen afscheid van twee, maar drie albums:

Extince – Vitamine E
Binnenlandse Funk, het debuut van de Prins Extince, was een instant klassieker. Voor artiesten is dat vaak een zegen en een vloek, omdat je dan aan de zogezegd ‘moeilijke tweede’ moet beginnen. Ex liet zich daar niet door weerhouden en nam alle tijd om te slijpen aan Vitamine E, een plaat die minstens evenveel humor en frisse flows in zich had als zijn voorganger. De heerlijk nonchalante brag en boast van het swingende Grootheidswaan, de hilarische storytelling van Extince en zijn vrouwelijke veroveringen op Madame Jeanette, en de meertalige posse-cut Dutch Touch waarbij Nederlandse rappers met een diversiteit aan achtergronden in hun moerstaal rappen als statement vóór de multiculturele samenleving, het is er allemaal. Zelfs een destijds al uitgekauwd hiphop-cliché als de in het New York van de jaren 90 schijnbaar verplichte SOA-track, wordt een karakteristiek grappige anekdote in de handen Ex, zoals te horen is op De Avonturen van de Exter-O-Naldus. Verrassend genoeg worden serieuzere onderwerpen ook niet geschuwd, als in Situatie huiselijk geweld vanuit de ogen van de man, vrouw en het kind in huis, door respectievelijk Extince, Moni’se en Little CJ beschreven wordt. Het is geen onderwerp dat direct met de meestal humoristische stijl van ex geassocieerd zal worden, maar de track blijft vooral door de meerdere invalshoeken wonderwel overeind. Vitamine E kende niet de overweldigende successen van zijn voorganger, maar het zou een vergissing zijn om aan te nemen dat de plaat daarmee op creatief vlak een tegenvaller was. De producties klinken funky en sfeervol, en Extince gunt de beats de ruimte om te ademen. Dat maakt dat de nummers vaak een boeiende structuur krijgen en het album als geheel een even soepele flow krijgt als Ex laat horen in zijn verses. Een flow Zo lenig als spaghetti, zou de Prins zelf zeggen. Je rap dieet kan daardoor nog steeds gerust een gezonde dosis Vitamine E gebruiken.

Winne – Winne Zonder Strijd
W.I.N.N.E.! Met die kreet opende Rotterdammer Winne het vuur rond zijn debuutalbum Winne Zonder Strijd dat, na veel schuiven met de releasedatum, verscheen bij Top Notch. En hoewel hij al in 2006 bij het label tekende en in 2007 op een mixtape rapte dat hij een klassieker in de maak had, zag het toch pas in 2009 het levenslicht. Kapitein Mo, de producer waarmee hij zijn eerdere bangers als Top-3 MC en Geef 8 had gemaakt, was inmiddels alleen doorgevaren en voor zijn debuutalbum vroeg hij onder meer Concrete, Presto en FS Green om beats. En waar hij op eerdere joints zijn bewijsdrang toonde om hard te kunnen rappen, komt Winne op dit album heel anders uit de hoek: open, eerlijk en veel persoonlijker. Hoogtepunten zijn talrijk: de storytelling op Rood en Crime Passionel zijn van torenhoog niveau, Lotgenoot is een pure track over vriendschap en op W.I.N.N.E., Zegevieren en de remix van Geef 8 laat Winne horen dat hij het maken van klappers nog niet is verleerd. Alsnog is het de verhalenverteller Winne die het album heeft gemaakt tot wat het is; niets minder dan een mijlpaal in de vaderlandse hiphopgeschiedenis.

VSOP – Huiswerk
Welke crew is meester op school? Er is maar één antwoord goed op die vraag; Véé Es Oow Pee natuurlijk. De crew uit Spijkenisse/Rotterdam leverde in 2004 hun vierde album (drie demo’s meetellend) af, maar pas de eerste die een slag naar het grote publiek moest slaan. Na onder meer meegedaan te hebben aan diverse battles én hun plaat Spelenderwijs, die het helaas eveneens niet redde in de eerste ronde van dit toernooi, werd het tijd om hun jeugdige enthousiasme over te brengen op een Top Notch release. Het resultaat is een plaat die na de jolige intro waarin een toetsvraag centraal staat zowel hun battleskills als hun vaardigheden in het maken van tracks etaleert; wack mc’s moeten het ontgelden in tracks als Classic (geef colleges aan collega’s, die zitten nu thuis te blokken) en Waardeloos (je fietst niet maar het was toch leuk, beëindig je tour met een drievoudige botbreuk) terwijl Tim Beumers, CC, die uitblinkt in het rijmen van alle lettergrepen in zinnen, en Mike Tibbert ook de diepte ingaan op bijvoorbeeld De Band, waarop het harde leven als mc in een groep centraal staat en Voor Altijd, waarin de mannen uitleggen dat hun passie voor het rappen voor altijd is. Tel daarbij op een heleboel toffe producties van o.a. Presto, Terilekst, Mike Tibbert en R-Waves en je hebt de eerste plaat van VSOP die landelijk in de winkels lag. Huiswerk!

Hoe we de 64 deelnemers bepaalden lees je hier. Twitter mee met de hashtag #dehardste!

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 18 augustus 2015