De Hardste: D.A.C. vs Osdorp Posse en Brainpower vs Spacekees & Terilekst

Classic. Het is een beladen term in hiphop die leidt tot eindeloze discussies. Wanneer is een album nu een klassieker en wie bepaalt dat? Hoe oud moet een plaat er voor zijn? HIJS gaat die vragen met jouw hulp beantwoorden. De komende maanden bepalen we welk album nu dé absolute klassieker is van de Nederlandstalige hiphop en we doen dat in de vorm van een groots toernooi: Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen.

De Hardste - Ronde 2.2

Ronde 2.2 van De Hardste zal voor velen een nostalgisch tintje hebben, met het tweede album van De Amersfoortse Coöperatie tegenover de Osdorp Posse en Braintje z’n eerste langspeler die het opneemt tegen de droogkomische tracks van Spacekees & Terilekst. Grondleggers van de scene of crews die uiteindelijk enkele van de grootste spelers van nu voort zouden brengen; dat wordt weer lastig kiezen. Let the games begin!

D.A.C. – Professioneel Chillen
Osdorp Posse – Afslag Osdorp

Quiz Maker

Brainpower – Door Merg en Brain
Spacekees & Terilekst – Spacekees & Terilekst

Poll Maker

Dit zijn de twee klassiekers waar we deze week afscheid van nemen:

Fresku – Fresku
Toen de Eindhovense Fresku zijn Brief Aan Kees op het internet deed landen, spitste hiphop-minnend Nederland collectief de oren. Hier was een rapper te horen die met een strakke flow kritiek uitte op de scene, maar dat liever met een knipoog dan een wijzende vinger deed. Een kleine twee jaar later bleek Kees zelf ook gecharmeerd van de uitermate effectieve satire en bracht Fresku zijn debuutalbum uit via Top Notch. Uit tracks als Kutkop en Lamballen bleek dat zijn gevoel voor humor nog onverminderd sterk was en op Nieuwe Dag bewees de relatieve nieuwkomer prima te kunnen hangen met een veteraan als Winne. Dat kwam voornamelijk omdat Fresku, naast dat hij simpelweg een begenadigd rapper is, van meet af aan al niet bang was om die kritische blik ook op zichzelf te werpen. De bijtend eerlijke Fresku die we hier leerden kennen, komt bijzonder sterk naar voren op het ijzingwekkende Twijfel, een sleuteltrack in zijn oeuvre waar hij tot op vandaag de dag niet omheen kan. Dat de track, en het album waar het vandaan kwam, geen Illmatic-achtige schaduw over Fresku’s verdere carrière heen zouden werpen, bewijst hoe vernuftig hij verder is gaan slijpen aan de toenemende samenhang en de vlijmscherpe humor en kritiek die zijn werk zo sterk maken. Die kenmerkende elementen zijn echter allemaal al ruimschoots aanwezig op zijn indrukwekkende debuutplaat.

Jawat! – Ut Zwarte Aap
Één keer. Slechts één keer ben ik mijn bril kwijtgeraakt in een moshpit. Het was op Festival Mundial, toen Jawat! er de tracks van zijn toen pas verschenen debuutplaat Ut Zwarte Aap ten gehore kwam brengen. Het resultaat was een grote chaotische bende. Midden in de Zwolse regeerperiode, vlak na de release van Eigen Wereld en de Buitenwesten tournee stond de spring-in-het-veld op het podium met louter klappers. Hoe kon dat ook anders met Kubus, Delic en Duvel achter de knoppen op Ut Zwarte Aap? Nadat hij zich in de kijker speelde op Buitenwesten werd al snel gedacht dat het een plaat zou zijn met alleen maar bangers en schreeuwerige raps; het tegendeel is echter waar: regelmatig laat Jawat! zich van een introspectieve kant kennen die je niet op het podium ziet. Zo Alleen grijpt je bijvoorbeeld naar de keel een ook op Vondeling zoekt hij de rust. Maar we zullen Ut Zwarte Aap vooral herinneren door knallers als Zwarte Koffie, Moeilijk, Batterij, Duidelijk en Plakka. Een strak geproduceerd en bijzonder energiek debuutalbum dat nog altijd een waardig vervolg verdient.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 13 oktober 2015