De Hardste: Adje vs Diggy Dex en M.O. & Brakko vs Castro

Classic. Het is een beladen term in hiphop die leidt tot eindeloze discussies. Wanneer is een album nu een klassieker en wie bepaalt dat? Hoe oud moet een plaat er voor zijn? HIJS gaat die vragen met jouw hulp beantwoorden. De komende maanden bepalen we welk album nu dé absolute klassieker is van de Nederlandstalige hiphop en we doen dat in de vorm van een groots toernooi: Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen.

toernooi_week11

Deze week hebben we weer twee prachtige matches met het solo-debuut van Diggy Dex tegenover Vossig, het solo-debuut van Adje. De plaat van de SVG frontman werd enkele jaren geleden goed ontvangen en zijn zware stemgeluid is niet meer weg te denken uit de Nederlandse scene. Hetzelfde kan gezegd worden van de strakke flows van de Amersfoortse Diggy Dex die bewees ook zonder zijn D.A.C.-maten een prima album af te kunnen leveren en dat deed met Verhalen Vanuit De Sofa. In de tweede match staat het prijswinnende duo M.O. & Brakko tegenover de Vlaamse pionier Castro. Bijlmerse boombap tegenover Mechelse old school. Wie gaat er naar de volgende ronde? Jij bepaalt!

Adje – Vossig
Diggy Dex – Verhalen Vanuit de Sofa

Quizzes

M.O. & Brakko – Catharsis
Castro – Shockgolf

Poll Maker

Deze week nemen we afscheid van het meest recente album van Typhoon, terwijl de plaat waar hij ooit op debuteerde doorgaat naar de volgende ronde. Daarnaast delft Het VerZet met geheven hoofd het onderspit tegen Nedertoon.

Typhoon – Lobi da Basi
DWDD-lievelingetje, wandelend excuus voor 3FM, professioneel ABN-prater. Het zijn predikaten die Typhoon opgeplakt krijgt sinds het overdonderende succes van Lobi da Basi, dat zonder spoortje van twijfel al een moderne klassieker genoemd kan worden. Die termen zijn een negatieve bijvangst van dat succes, en gaan er voor het gemak even aan voorbij dat dat succes volledig verdiend is, en verre van in de schoot geworpen. 3FM (buiten 3voor12) pikte het album namelijk pas echt goed op nadat Typhoon de festivals in Nederland één voor één platspeelde en niemand nog om hem heen kon. En ja, Typhoon bedient zich op Lobi da Basi van zogezegd ‘blanke’ invloeden als chansons en surfrock, maar net zo goed van ‘zwarte’ genres als jazz en reggae. Bovendien speelt hij het klaar om in voorheen blanke bolwerken geen blad voor de mond te nemen in zowel zijn lof als kritiek op de Nederlandse maatschappij, en schalt er zo bij half het land ineens een track door de speakers die handelt over ons slavernijverleden. Die diversiteit in muzikale invloeden, het gezamenlijke verleden van Nederland en Suriname en zijn welverdiende sporen in de vaderlandse rapscene, het is allemaal deel van wat Typhoon maakt tot de persoon die hij is. Dat is precies wat Lobi da Basi zo sterk maakt; in zijn zoektocht naar liefde en zelfacceptatie kijkt Typhoon zonder enige schroom in de spiegel en beschrijft wat hij ziet, hoe hij daar kwam en waar hij naartoe wil gaan, op een toon die tegelijk poëtisch en toegankelijk is. Lobi da Basi is daardoor niet alleen een plaat die handelt over de liefde, maar ook niets anders dan liefde verdient.

Het VerZet – Greatest (s)Hits
Het verhaal van Het VerZet in een notendop: zes mc’s, twee producers en een dj die vanuit het zuiden van Nederland, Limburg om precies te zijn, langzaam de rest van Europa én Rusland aan het veroveren zijn. In 2012 bracht de groep hun langverwachte debuutalbum Greatest (s)Hits uit; maar liefst 23 boombap tracks in een handgemaakte cd cover, elk onderdeel van een grote graffiti-puzzel. Dan de muziek: rauwe, stoffige drums, dope samples, veel scratches en zowel Engels- als Nederlandstalige rap. Straight spitten; storytelling of uitgekauwde zangrefreintjes zijn er niet tot nauwelijks op deze plaat te vinden. Gewoon één grote cypher, zoals ze zich ook eerder in de kijker speelden. Een verademing vol dope joints voor de echte heads.

Hoe we de 64 deelnemers bepaalden lees je hier. Twitter mee met de hashtag #dehardste!

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 1 september 2015