De Grote Prijs van Zuid Holland

Op 11 maart vond De Grote Prijs van Zuid Holland plaats in Waterfront. Waren er nieuwe ontdekkingen en terechte winnaars? Lees verder…

Wederom organiseerde de Zuid Hollandse Popunie de Grote Prijs van Zuid Holland in Waterfront. Vorig jaar kende deze wedstrijd een terechte winnaar in Skiggy Rapz, die ook met de landelijke prijs aan de haal zou gaan. Dit jaar vertoonden weer 5 nieuwe kandidaten hun kunsten, in de hoop uiteindelijk een plekje in Paradiso tijdens de grote finale te veroveren:

Ballantyne: Deze Rotterdamse veteraan, die recentelijk nog een track op de Redrum 2-verzamelaar dropte, verscheen op het podium met een live band en twee zangeressen. Ballantyne’s raps waren prima, de composities van de band niet echt bijzonder, alhoewel de speltechniek van de muzikanten dik in orde was. Al met al een degelijk optreden van de voormalige host van de Calypso-freestyle sessies.

-Lord of Chaos, of L.O.C.: is een Rotterdamse MC die het straatleven als uitgangspunt van zijn raps neemt. Helaas had hij moeite met het onthouden van zijn teksten, waardoor de Rotterdammer een flink aantal keren terug moest vallen op freestyles, dit met wisselend succes. Ook viel het geluid regelmatig uit, omdat de installatie in Waterfront het podiumgeluid niet aankon, en dan met name de lage tonen (die natuurlijk een belangrijk onderdeel van hiphop zijn). Enkele beats klonken zeer professioneel en de laatste freestyle-sessie met twee van L.O.C.‘s homies was het hoogtepunt van zijn show. Gedurende het optreden kon het publiek ook genieten van Noah Gee’s breakdance-skills, hetgeen het geheel iets extra’s gaf.

-Sons of James: wederom een Rotterdamse act en een zeer aparte. Twee zeer energieke MC’s (met op elkaar afgestemde kleding), bijgestaan door DJ 2 Strong (Flavor of the month, ca. 1993!!!, oldschool Rotterdam heads know the deal ;-)) brachten een echt absoluut onvergelijkbare show, qua beats en performance. De beats waren bouncy en jiggy, maar toch ook weer niet echt commercieel. Ook vormde raggamuffin een onderdeel van hun repertoire. Hoe dan ook, deze mannen deden hun ding en leken 100 procent achter hun muziek te staan, wat altijd cool is om te zien!

-Wreckitnize: en alweer een Rotterdamse act… Wreckitnize is een vreemde eend in de hedendaagse hiphop-bijt. Mc en producer Van Illest maakt zeer jazzy en soulvolle beats die veel doen denken aan begin jaren ’90 hiphop van crews als DITC en Black Sheep maar ook aan eind jaren ’90 (en nu ook nog natuurlijk) acts als Lone Catalyst. Zeer verzorgde, smaakvolle beats gekoppeld aan een positieve en energieke flow en stage presence maakten het optreden van deze crew zeer aangenaam om naar te kijken. Recentelijk won Wreckitnize nog de landelijke Unsigned Talent wedstrijd en we gaan nog veel van deze formatie horen!

-Maximus Prime: eindelijk een act die niet uit Rotterdam komt! Maximus Prime is een Delftse MC met een duidelijke eigen kijk op hiphop en muziek in het algemeen. Serieuze onderwerpen als kinderarbeid in Indonesië en andere maatschappelijk relevante onderwerpen maken Maximus’ songs tot interessante aangelegenheden. Gezegend met een fijne flow en dito stem en gesteund door funky, soms poppy beats maakte Prime een goede indruk. Net als andere acts had hij ook last van het geluid soms, maar wist dit goed en op beheerste wijze op te vangen.

-Serene: is een zangeres/rapster uit Dordrecht die zo te zien nog niet veel podium-ervaring heeft. In het begin kwam ze vrij verlegen over, maar gaandeweg het optreden kwam de vocaliste steeds meer los. Haar zang- en rapkwaliteiten zijn nog voor verbetering vatbaar, maar gezien de jonge leeftijd van Serene heeft ze daar nog alle tijd voor! Pluim aan de muziek, die goed verzorgd klonk.

De uiteindelijke winnaar was Wreckitnize, een keuze waarin de objectieve toeschouwer zich zeker kon vinden. Ballantyne ging aan de haal met de tweede plaats, terwijl Maximus Prime met een derde plek genoegen moest nemen. Deze drie acts staken boven de rest uit, dus wat dat betreft heeft de jury haar werk goed gedaan. Over de volgorde kan natuurlijk altijd getwist worden…

Fixtures:
Hoogtepunt: geen eigenlijk, wat niet wil zeggen dat het geen leuke avond was.
Dieptepunt: het podiumgeluid, en eigenlijk ook wel het zaalgeluid.
Bier: 1,80
Wc: gratis
Garderobe: gratis
Fotograferen: yep
Geluid: slecht
Bezoekers: ca. 200
Damage: 7 euro
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 15 maart 2004