De ‘First Person Shooter’-video van Drake en J. Cole is één sick kunstwerk

Kort nadat ze aankondigden samen op tour te gaan, battlen Drake en J. Cole in een knetterharde video op allerlei vlakken, om te bepalen wie de goat is. De clip van hun jam First Person Shooter is een must see, alleen al om de vele culturele referenties.

Gisteravond losten de twee rap-grootmachten de video op Instagram en YouTube, en meteen begonnen de comments vol te stromen met allerlei referenties. Zo is de foto die Messi en Ronaldo vorig jaar samen (nou ja, niet helemaal samen) maakten voor een Louis Vuitton-campagne nagedaan.

De video opent met Brian Baumgartner a.k.a. Kevin uit The Office die op zijn werkcomputer een first person shooter-game speelt. Hij krijgt een telefoontje van de CEO, en verzekert zijn gesprekspartner dat iedereen druk aan het werk is. In werkelijkheid zijn de werknemers – Drake en Cole – in een vergaderruimte tafeltennis aan het spelen. De scene maakt nog meer sense als je de lyrics van Cole erbij haalt: To them n****s that say they wan’ off us, you better be talkin’ ‘bout workin’ in cubicles.” Waarbij ‘off us’ een dubbele betekenis heeft en kan uitgesproken worden als ‘office’.

De door Gibson Hazard geregisseerde video zit vol met prachtige effecten en dito transities. De twee rappers proberen elkaar constant af te troeven. Zodra Cole, na een hilarische take op de naar elkaar wijzende Spider Man-meme, bewijst dat hij van een sicke afstand een driepunter kan scoren, doet Drizzy er uiteraard een schepje bovenop.

Zijn worp blijkt een curveball om de aarde, die landt in een basket in de naar hem vernoemde October’s Very Own Arena. Een brag op zich, maar dat die basket in lichterlaaie staat zodra de bal er doorheen is gegaan, doet het vermoeden rijzen dat hij de reden is achter Cole’s albumcover voor The Off Season.

Drake maakt ook nog wat knipogen naar Michael Jackson. Zo voert hij een move uit met een witte handschoen aan zijn rechterhand. Dat is uiteraar niet zonder reden. Toen First Person Shooter op #1 landde in de Billboard Hot 100, kwam hij op gelijke hoogte met MJ, voor de meeste nummer 1-singles voor mannelijke soloartiesten. Ook het standbeeld dat herrijst van de 6 God in zijn thuisstad Toronto, heeft behoorlijk wat weg van MJ’s HIStory. Om het nog niet te hebben over de tegels die oplichten zodra zijn voet erop landt.

En geeft Drizzy daar nou een hele mooie nieuwe draai aan zijn albumtitel For All The Dogs? Ja, daar moeten we op z’n minst om grinniken.

In een wereld waar videoclips er steeds minder toe lijken te doen, is het fijn dat twee van zulke goats het weer verheffen tot een kunstvorm. Check First Person Shooter hieronder.

Geplaatst door bowie op 16 november 2023