De Effenaar zag Abraham en vierde het met een zondag vol rap en alternatieve pop

Eindhoven de gekste, zeggen ze. Het bleek ongelogen toen poppodium Effenaar afgelopen weekend hun vijftigste verjaardag vierde. De beloofde ‘weekender’ wordt in 2022 ingehaald mits er een nachtprogramma kan plaatsvinden, voor de hiphop-, pop- en alternatieve acts vonden ze ruimte om de zondag alsnog door te laten gaan. En óf het 50-jarig jubileum werd gevierd.

De Lichtstad had er al heel vroeg op de dag zin in. Om 14:00 barstte het live-geweld los met de hagelnieuwe Brabantse hiphopformatie Hang Chow Crow. Dat ze zichzelf geen artiesten maar hobby-muzikanten noemen is raar, want je kunt best artiest zijn én de Brabantse gezelligheid van Stratum naar de Effenaar brengen. Op de gang-vocals van het bonte gezelschap op het podium, beginnen de eerste aanwezigen te springen en vliegen de eerste spetters bier al door de lucht. Dat gerstenat hoort bij een beetje gezelligheid onder de rivieren.

Toen Antoon dat enthousiasme zag vanuit de coulissen, snapte hij ineens waarom hij én de Paradiso kan uitverkopen, en aan de andere kant van het land om 15:00 neergezet kan worden. Dit is Brabant. Hier maken we die moshpit voor je, rond die tijd. Hier zorgen we dat de voorste rijen uit volle borst meezingen met je grootste hit. Moet je wél een dope optreden in huis hebben. De disco-, house- en funkinvloeden met de studentikoze raps en The Opposites-achtige hooks (Big2 verzorgt er zelfs eentje) zorgen daarvoor. De hype is real, Antoon heeft niet alleen de tunes, maar ook de performance.

De mannen van STIKSTOF komen een paar uur later loeistrak zoals in Brussel een week eerder. En wat we meekrijgen van de extra lange set die Froukje speelt (wegens het uitvallen van Merol), is ook dik in orde. Haar sterke boodschappen steekt ze in dancy nummers. Wie zegt dat haar voordracht geen rap bevat, is af. Live verbastert ze sommige nummers lichtjes en zorgt ze voor een verrassing; in Onbezonnen zit een intermezzo dat ze fluistert, maar dan met een zweem van Auto-Tune. De funky riffs en soepele synths deden de rest.

Ook Stippenlift, het alter ego van Hugo van der Poel, noemt de Effenaar “nu officieel een boomer”, maar de zaal is nog altijd in ontwikkeling. Bezoekers ervaren de nieuwe route tussen de zalen én er is een groot balkon aangebracht in de grote zaal, van waar de live-acts perfect zicht- en -haast een unicum- ook nog eens goed hoorbaar zijn! Handige schuilplek voor deze boomer, die vanaf boven een goed uitzicht heeft op Mr. Polska (long time!) die een perfecte cirkelpit orkestreert. Je snapt het al; hier in Brabant hebben we er om 23:20 nog net zoveel zin in als om 14:45. En nog steeds hadden bij Mr. Polska de meeste mensen nog een biertje in de hand. Hoort er allemaal bij.

En dan hebben we het uithoudingsvermogen van Joost en het gebrabbel tussen de met charisma gebrachte retro-krakers van Goldband door nog niet eens genoemd. Wij hebben zin in een indoor-festivalseizoen, wie is met ons?

Gefeliciteerd Effenaar, zullen we het bij de 55 gewoon weer overdoen?

Alle foto’s van Gina Saad:

Geplaatst door bowie op 27 oktober 2021