De Berliner bassen van IAMNOBODI

Op 13-jarige leeftijd begon hij als mc, maar al snel had IAMNOBODI, de in Düsseldorf geboren dj en producer, voor zichzelf besloten dat hij niet achter de microfoon maar achter de knoppen wilde staan. Zijn Nigeriaanse vader is een blues- en jazzmuzikant en zijn moeder wordt gezien als muziekconnaisseur; het was dus een kwestie van tijd voordat hijzelf ook een instrument ter hand zou nemen. Dat dat een producer set-up zou zijn, zagen zijn ouders vast ook niet aankomen.

Naam maakte hij door zijn eigen remixes van bestaande tracks online te droppen; onder meer tracks van D’Angelo en Ab-Soul kregen een IAMNOBODI-sausje en onlangs leverde hij nog een bijdrage aan de remix van Denzel Curry’s Ultimate. De ene keer heftig leunend op 90’s R&B, de andere keer weer mid-tempo soul neigend naar een Erykah Badu-achtige instrumentatie. Niets gaat de Duitser te ver; zelfs een refix van Kendrick Lamar’s Bitch Don’t Kill My Vibe met een liveorkest is niet te veel gevraagd. Dikke drums, soulvolle samples en heftig funky baslijnen kenmerken zijn werk, maar hij kan het ook niet laten om af en toe met een gekke of vrolijke melodie om de hoek te komen.

Nadat hij op tapes van het Duitse Jakarta Records verschijnt, dropt hij vanuit zijn nieuwe thuishaven Berlijn een plaatje dat geheel geïnspireerd is op diezelfde stad. Snapshots From Berlin blijkt een voltreffer; de EP bevat zowel trappy shit als hoorbare Timbaland- en zomerse Pharrell-invloeden en het regent dan ook positieve reacties op zijn Soundcloud- en Bandcamp-pagina’s. Later sluit hij aan bij Soulection, een hip Amerikaans beats-label dat de afgelopen jaren ongekend populair is geworden dankzij vooruitstrevende releases, hun populaire Soundcloud-pagina en een eigen radioshow. Daarin is elke aflevering een andere producer/dj te gast, waardoor het verrassend en leuk blijft om elke nieuwe episode te beluisteren. Vele shows bereiken snel een ton aan plays en een logisch gevolg is dan ook dat er events georganiseerd gaan worden; op die manier tourde het label eerder dit jaar door Europa (Amsterdam, Parijs en Londen) met een grootse clubshow.

Ondertussen werkt IAMNOBODI op twee tracks samen met Little Simz op diens Age 101: Drop 3|000, dat eind vorig jaar verscheen en waarvan het door hem geproduceerde Frozen, inclusief flink met bas gevulde beat, het hoogtepunt is. Tevens steekt hij, net als Kaytranada, zijn liefde voor J Dilla niet onder stoelen of banken. Zo dropte hij twee jaar terug deze tribute waar de funkyness ook al van af droop. In de aanloop naar zijn officiële debuutalbum (releasedatum nog onbekend) kwam onlangs zijn laatst uitgebrachte track uit. Niet zo’n future-soul-achtige instrumentatie, maar meer een onvervalste hiphopjoint, wat de veelzijdigheid van deze producer andermaal onderstreept.

Aanstaande zaterdag host het Soulection collectief een stage op Appelsap, waar naast de Duitse bassen van IAMNOBODI ook tunes gedraaid zullen worden door onder meer Sango, Esta en Jarreau Vandal. Mocht je daar niet naartoe gaan, kun je de producer ook nog aantreffen op het Encore Festival, op 30 augustus in Amsterdam.

De funkyness van IAMNOBODI zelf ervaren? We hebben een playlist voor je samengesteld:

Geplaatst door bowie op 3 augustus 2015