De achteruitkijkspiegel: de 50 hardste tracks van 2022 volgens onze hoofdredacteur

Het wordt van je verwacht; als muziekjournalist meewerken aan een eindejaarslijst. Dit jaar heb ik dan ook weer flink mogen nerden, terwijl ik eens goed in de achteruitkijkspiegel keek. Dit jaar verschijnen er diverse jaarlijstjes op HIJS waar meerdere redactieleden aan hebben gewerkt, maar ik dacht; waarom trap ik ‘m niet solo af? Dan haakt de rest later deze week weer aan. En dus presenteer ik u het eerste artikel in de reeks ‘De Achteruitkijkspiegel’: de vijftig tracks van het hiphopjaar 2022, op internationaal vlak.

De nummer één stond wellicht al vast op de dag dat ‘ie verscheen, eind januari. Boven de magische drums, waarop één van de twee rappers al twee keer eerder spitte (Lights Please en Everybody Dies) en betoverend melodische zangsamples krijgt dé rap-collabo van het jaar vorm. De Griselda-rapper koos tevens de verjaardag van zijn tegenspeler, als releasedatum. De gastheer spreekt over hoe falen bijdraagt aan succes, en zet uiteen wat hij zowel binnen Griselda als de algehele rapgame heeft gebracht.

Vervolgens is het aan de kapitein van Dreamville om een van de krachtigste gastcoupletten uit zijn leven neer te leggen. Dat lijkt hem amper moeite te kosten, maar wat wil je als je “0n 10, not 9” bent. Het moge duidelijk zijn; Johnny P’s Caddy van Benny The Butcher, J. Cole en Alchemist, alle drie op de top van hun kunnen, is de track van het jaar. Én de samenwerking van het jaar en… waarschijnlijk ook de beat van het jaar.

Zij worden echter op de hielen gezeten door een fel spittende Megan Thee Stallion. Die rekent op een klassieke Jodeci-sample af met iedereen ‘whom the fuck it may concern’. Fuck niet met Megan is de boodschap, want je krijgt gewoon een ouderwets lekkere disstrack naar je harsens geslingerd. Zo’n joint waar de nostalgie van de sample perfect samengaat met het venijn in de bars. Verder in de top-10 kies ik de volgens mij beste track van Kendrick Lamar’s album ‘Mr. Morale’, de beste amapiano-tune die ik dit jaar hoorde, naast grittyness van King Push, Rome Streetz en Roc Marci  en top het af met mellow tracks van Little Simz en Larry June.

Maar ook buiten de top-10 is uiteraard genoeg moois te vinden; van een solotrack van Drake op zijn album met 21 Savage tot een van de hardste non album-cuts van Stormzy ooit. Een smerige banger van Pharrell waarop hij Tyler, The Creator en 21 Savage (hier wel hoorbaar!) uitnodigt. Twee joints van JID’s album The Forever Story, UK-heat van Central Cee en Kojey Radical en talrijke collabo’s. billy woods met El-P en Breeze Brewin’, bijvoorbeeld. En Freddie Gibbs en Jadakiss. Earl Sweatshirt en Armand Hammer. En vooral opvallend, achteraf gezien; hoe vaak de twee uitvoerende artiesten van de #1-spot terugkeren. Zowel Benny als Cole duiken verderop in de lijst nog regelmatig op.

Later deze week blikken we terug op tracks uit de Benelux en gooien we ook de albumlijstjes online. Voor nu stream je hier mijn top-50.
Proost op een mooi jaar voor ‘rappen op beats’. Cheers!

Geplaatst door bowie op 27 december 2022