Daz & WC – Westcoast Gangsta Shit

WC vergaarde bekendheid met de groepen Low Profile (met onder meer DJ Aladdin), WC and the Maad Circle (de groep waar ook onder meer Coolio en DJ Crazy Toones deel van uitmaakten) en Westside Connection, waarin hij met Mack 10 en Ice Cube een trio vormde. Bow Down, het debuutalbum van laatstgenoemde groep kwam zelfs op #2 binnen in de Billboard Top 200. Daz Dillinger kennen we van The Dogg Pound, het duo dat hij met Kurupt vormde. Hij is een degelijke mc, maar zijn talent lag voornamelijk bij de producties. Zo staat hij gecredit in de boekjes van de grootste westcoast klassiekers: The Chronic, Doggystyle en All Eyez On Me.

 

Dat laatste doet smachten naar weer een paar verse producties van Dat N**** Daz, maar die hoop houdt voorlopig nog wel even aan; niet een van de beats op Westcoast Gangsta Shit is gemaakt door Daz. Zonde, maar dat neemt niet weg dat er een paar heerlijke pareltjes van westcoast-bangers (natuurlijk vol pianorifjes) op de plaat zijn te vinden, veelal geproduceerd door onbekende producers. Goed voorbeeld is single Late Nite, waarvan de beat zo uit de koker van Dr. Dre (die trouwens wel in het refrein wordt gescratcht, net als 2pac en Eazy E) zou kunnen komen. Ook Stay Out The Way bevat zware drums, hoorns en een pianorif in de chorus, die Snoop Dogg (niet Lion) mag voorzien van vocalen. Rustmoment komt na zes tracks met Don’t Get Wet. En ondanks de afwisseling in productie is het een van de minst interessante tracks op het album. Daz en WC voelen zich meer thuis en klinken beter op een pompende productie dan op een mislukte g-funk revival-beat. What Cha Gone Do? is eveneens een mindere track, waarin zowel de baslijn als de melodie van Luniz’ I Got 5 On It terugkomen, maar dan met een swing en een hogere snelheid. Ja, er worden dus niet alleen Westcoasthelden geëerd, maar ook verkracht. De beat is een schande in vergelijking met het origineel.

 

Alle tekstuele clichés die je verwacht op een album dat Westcoast Gangsta Shit heet, komen ook daadwerkelijk voorbij. Onderwerpen als rondrijden in dikke auto’s, wiet roken, geweren, khaki-suits, sieraden en vrouwen (die vriendelijk, maar constant bitches worden genoemd in Alcohol & Drugs) worden niet gemeden door Daz en WC, die ook (wat normaal genoemd mag worden bij hun generatie westcoast mc’s) weinig variatie laten horen in flows en intonatie. Daardoor wordt het album al gauw saai. De meer melodische tracks komen voorbij vóórdat het album enigszins inkakt met Don’t Get Wet.

 

Over het algemeen is Westcoast Gangsta Shit precies het album dat je mag verwachten van WC en Daz Dillinger. Zonder concessies te doen en mee te gaan met wat er anno 2013 hip is qua muziek, maken ze een westcoast-plaat pur sang. WC en Daz brengen niets nieuws (het album klinkt her en der zelfs wat gedateerd), maar ergens is dit wel verfrissend, na de niet zo typische westcoast hiphop die de Kendricks en Tyler, The Creators tegenwoordig de wereld in slingeren. Voor de liefhebber van bangers met weinig tekstuele inhoud een absolute must.

 

Tracklist:

 

1. WestCoast Gangsta Shit
2. Stay out the Way (feat. Snoop Dogg)
3. Don’t Call it a Comeback
4. When The Shit Goes Down
5. Late Night
6. Blam Blam
7. Don’t Get Wet
8. Roll & Smoke
9. What Cha Gone Do?
10. Time Will Prevail
11. Dubs In The Air
12. Alcohol & Drugs
13. Moves I Make (feat. Butch Cassidy)

Geplaatst door bowie op 5 juli 2013