Day Fly: Frisse Future Soul uit Roffa

Day Fly is het duo dat bestaat uit producer en gitarist Koen de Vries (21) en de van oorsprong Britse zanger Beau Nox (24). Samen met drie andere muzikanten maken zij muziek die Future Soul genoemd wordt. Een combinatie van hiphop, soul, alternatieve pop en eigenlijk nog allerlei invloeden meer. Pas een paar maanden spelen ze in de huidige formatie, en toch staan ze vandaag (3 oktober) al op A Festival Downtown. Maar wie is Day Fly nu precies?

CHCP_DAYFLY_HIJS_03

Koen de Vries en Beau Nox; het is een grappig duo om te zien. Wat alternatiever gekleed, de een in een lange trenchcoat, Supreme-pet en met een opvallende oorbel om het af te maken, de ander lijkt met zijn geblondeerde lokken wat meer ingetogen. Niet alleen qua uiterlijk zijn de twee goed op elkaar afgestemd, tijdens het interview blijkt waarom de twee zo goed bij elkaar passen. Regelmatig barsten ze allebei in lachen uit, en nog vaker vullen ze elkaar precies aan. Zo ook meteen bij de eerste vraag die ik ze stel. “Eigenlijk zijn we met zijn tweeën. We bedenken alles, we maken alles en produceren het zelf”, vertelt Koen als ik hen vraag wie Day Fly nu precies is. Maar het is al snel duidelijk dat de praatgrage Beau geen genoegen neemt met dat antwoord. Hij neemt ons terug in de tijd: “We hebben elkaar leren kennen op onze eerste schooldag. We zitten nu allebei in het derde jaar van Codarts hier in Rotterdam. Ook al had het niet meteen een naam, vanaf toen hebben we altijd samen muziek gemaakt. Tachtig procent van de band zijn wij twee eigenlijk.” Al ruim twee jaar dus zijn ze bezig met hun muziek, en nu binnenkort komt hun eerste echte EP uit. Eentje met vier nummers, wat volgens Beau veel mensen doet verbazen. “Zij hebben zoiets van: hebben jullie twee jaar aan een EP gewerkt met vier nummers? Maar zo is het niet weet je. We hebben in die twee jaar wel zestig nummers gemaakt waardoor we beter zijn gaan tekst schrijven, beter zijn gaan zingen en beter zijn gaan produceren.”

“Je hoort er zoveel dingen in terug dat het moeilijk is uit te leggen, wat het nu precies is.”

Koen: “We zeiden wel vanaf het begin al tegen elkaar dat we een album wilden maken. Maar dat we echt begonnen zijn aan die vier nummers die we nu hebben, is denk ik een jaartje geleden. Toen zijn we nummers echt compleet gaan maken. Bijvoorbeeld onze eerste single, die hebben we volgens mij al in ons eerste jaar geschreven, maar die hebben we nu pas echt afgemaakt.” Toch moeten de overige bandleden niet onderschat worden volgens de jongens. Koen: “De band is om alles live te vertalen. Maar misschien in een later stadium dat zij meer zullen gaan meewerken. Het zijn gewoon ook hele goeie vrienden geworden.” Beau: “Het is niet alleen een sessieband, het is meer dan dat.” Best bijzonder als je je bedenkt dat de band pas een paar maanden in de formatie speelt die ze nu hebben. Koen: “Voor de zomervakantie hebben we onze drummer Timothy Bennet ontmoet, via een drummer van onze school. De andere twee bandleden, Theo Jacobs op de bas en Lennard Vink achter de keys, zitten ook bij ons op de opleiding. We zijn toen een aantal keer gaan repeteren en zo is de band een beetje samen gekomen.” Een band die Future Soul maakt. Als ik ze vraag wat dat dan precies is, moeten ze zelf ook even nadenken. “I don’t know”, is het uiteindelijke antwoord van Beau. “Het is nogal vaag”, sluit Koen zich daarbij aan. “Je hoort er zoveel dingen in terug dat het moeilijk is uit te leggen, wat het nu precies is. Je hoort er bijvoorbeeld afrobeat in terug, maar ook Michael Jackson-achtige dingen.” Beau: “Future Soul klinkt tof en het is een veilige keuze. Future is een beetje vaag, it means whatever it is.”

CHCP_DAYFLY_HIJS_02

Tijdens het interview barsten de twee een aantal keer in lachen uit. (“I’m sorry, we have a serious illness. We got in a lot of trouble for that”, aldus Beau.) Het is wel duidelijk dat de twee meer zijn dan alleen bandleden. Beau: “Ja zeker. Koen en de bandleden zijn echt vrienden, we chillen veel samen. Ik vind het heel belangrijk om close te zijn met de mensen waarmee je speelt. Je reist met die mensen, je bent veel samen met hen. We hebben al eerder bands gehad, maar met deze drie klikt het pas echt.” Koen haakt daar op in: “We hebben ook wel eens gehad wanneer je iets zei, over hoe ze speelden bijvoorbeeld, dat ze dat heel persoonlijk opvatten en zich heel erg terugtrokken. De huidige bandleden kunnen werk en vriendschap goed scheiden.”

“De huidige bandleden kunnen werk en vriendschap goed scheiden.”

Zoals Beau vertelt had het duo niet meteen een naam, maar sinds dat ze serieus met de EP bezig zijn, besloten ze door te gaan als Day Fly. Beau: “Het komt uit een kort filmpje dat ging over een klein Koreaans jongetje. Hij groeide op in de straten en bekeek het leven per dag. Hierdoor vergeleek hij zichzelf met een eendagsvlieg. Het was een bijzonder jongetje en we dachten, dayfly, dat is een nice woord. Het klinkt gewoon leuk, verder heeft het helemaal geen diepe betekenis.” Hij lacht: “Het heeft niets te maken met het boeddhisme ofzo.” Maar zitten ze er dan niet mee dat ‘Day Fly’ al honderden andere hits oplevert op Google in plaats van de band? Het antwoord is simpel: “Ik geloof erin dat als je het goed doet, de dingen vanzelf wel op zijn plaats komen”, vertelt Beau.

Nightmare/Invincible
Een begin daarvan is de eerste EP die inmiddels op komst is. Op SoundCloud is al een kleine preview te vinden maar 9 oktober wordt de eerste single Magnet officieel gereleased. “Dan drie of vier weken laten releasen we de EP: Nightmare/Invincible”, vertelt Koen. Ze zijn beiden trots op het resultaat. Koen: “Alles is goed in balans denk ik. Het is niet super happy, maar ook niet depressief.” Beau: “Precies, het is heel erg compleet. En heel erg persoonlijk. Het thema van de EP is een kijkje in ons eigen leven. Ik heb altijd de behoefte om nummers te schrijven, zo ga ik om met de dingen die ik meemaak. Het is een manier om me te uiten. Toen ik uit elkaar ging met mijn vriendin.. Ah dit is cliché, dit is echt héél erg cliché. Maar goed, toen kon ik ruimte voor mezelf creëren door liedjes te schrijven. En het mooie is dat je controle hebt over die ‘space’. Music is not an escape, it’s a solution.” Nu de twee zo enthousiast zijn over de EP rijst natuurlijk al snel de vraag of er ook al een album aankomt. Koen: “Ja, ja, ja, we zijn er al mee bezig!” Beau: “Het album zal niet lang na de EP uitgebracht worden. Voor de liveshows hebben we al negen nummers, die waarschijnlijk ook op het album komen te staan.” “Mét wat extra’s”, vult Koen hem aan.

“Music is not an escape, it’s a solution.”

A Festival Downtown
Vandaag is Day Fly te vinden op A Festival Downtown. Het is het eerste festival in Nederland dat de band doet in de huidige formatie. “Amazing!”, is het antwoord van Beau als ik hem vraag wat hij er van vindt om tussen namen als Clap! Clap! en Onra te staan. Koen is wat minder onder de indruk. “Onra is tof, maar het zijn verder niet echt namen waar ik veel naar luister. Ik denk als het artiesten waren geweest waar ik heel erg naar opkeek dat ik me al anders zou voelen.” Beau begint te lachen: “Hij is altijd eerlijk hè.”

Dromen over onder andere nog meer festivals heeft het duo genoeg. Maar als ik ze vraag naar hun grootste droom houden ze het uiteindelijk bescheiden. Koen: “Ik hoop dat er gewoon dingen blijven komen waar we blij van worden. Zoals nu bijvoorbeeld, dat onze single op Boiler Room staat is echt tof. Ik hoop dat we van die dingen kunnen blijven genieten.” Beau is het met hem eens. “Ik denk dat we ervan dromen om heel goed te worden in wat we doen. De rest is bijzaak.”

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 3 oktober 2015