DAS de Rijmmaniak ism Blonnie B – Herboren (NederRAP)

Voor de jonge heads onder ons is het waarschijnlijk lastig om DAS de Rijmmaniak en Blonnie B te kennen. Wellicht dat bij laatstgenoemde wel iets begint te dagen, maar wat? Beide heren zijn al jarenlang bezig. Sterker nog: sommigen waren nog niet eens geboren toen Blonnie B met zijn toenmalige crew Moonrunners in de jaren tachtig veel optrad. Volgens velen is deze Rotterdammer de eerste Nederlandstalige rapper. In 2004 was hij nog met de track Stratenmakers te horen op DuvelDuvel’s Aap-O-Theek.

Fabian Dasburg, oftwel DAS de Rijmmaniak, is begin jaren ’90 de game ingerold. De rapper van Surinaamse afkomst wist jaren later een platencontract bij Djax Records in de wacht te slepen. Samen met zijn crew de Gekste NUA (Negers Uit Amsterdam) heeft hij aan aantal dingen uitgebracht om vervolgens op de solotour verder te gaan.

Anno 2008 kunnen we DAS in samenwerking met Blonnie B bewonderen op Herboren (NederRAP). Blonnie is verantwoordelijk is voor alle producties en vocaal laat de Rotterdammer ook nog van zich spreken. Toch is het hoofdzakelijk DAS de Rijmmaniak die met z’n agressieve en scherpe manier van spitten de producties van stemgeluid voorziet. De Amsterdammer met het herkenbare onvervalste platte accent klinkt hongerig als een jonge hond op deze plaat. Met de hakketak-aandoende flows erbovenop zou je denken dat deze plaat niet onlangs is uitgebracht.

Toch is het zo en dat is misschien ook wel hét grote manco. Evolutie van muziek, en in dit geval hiphop, is doodnormaal. Toch blijven de mannen hangen in die „echte rauwe oldskool shit." Nou zal dat voor oldskoolliefhebbers geen enkel probleem zijn, integendeel. Maar „kunstjes die al gedaan zijn, dienen niet opnieuw gedaan te worden," zullen mensen ongetwijfeld denken.

De drumpatronen kunnen na een tijdje gaan vervelen en tekstueel is het soms ook achterhaald. Het is vooral bragg & boast wat de pot schaft. En ondanks het feit dat Blonnie B al 20 jaar in de scene zit, gebruikt hij een van de meest played out wordplay („maak het ingewikkeld als een mummie"). Nou is dit wel een extreem voorbeeld, want over het algemeen zijn de teksten best leuk om naar de luisteren. De rauwheid van DAS, mede door de delivery, slaat goed aan. De titel “rijmmaniak” moeten we overigens niet te zwaar opvatten, want het aantal rijms is niet bovengemiddeld.

Samenvattend moet je simpelweg een liefhebber van deze sound zijn, wil je Herboren (NederRAP) diggen. In het huidige hiphoptijdperk is het lastig om nog een plaat als deze de tijd en de ruimte te geven die het misschien eigenlijk verdient. Want we praten hier wel over de eerste Nederlandstalige rapper en een MC die al jaren bezig is. Aan de andere kant is het niet meer van deze tijd om dit kunstje te doen. Ik denk dan ook dat deze plaat geruisloos aan het gros van de hiphopluisteraars voorbij gaat.

Tracklist:
01. Het komt eraan
02. Herboren
03. Betere tijden
04. Wietlied
05. Wie brengt die rijm
06. 1 maniak
07. Hij kan het nog
08. Wereldje drugs
09. Wat is het verschil
10. Je bent geen gangster
11. Yo !!!
12. Feesten 3
13. Als demonen komen
14. Duet met Annet
15. Bef-track
16. Outroductie
17. Vuurwerk

Geplaatst door bowie op 4 augustus 2008