D.A.C. – Professioneel Chillen

De Amersfoortse Coöperatie (D.A.C.) is natuurlijk geen onbekende naam meer in Nederland. Met een eerste album “Didactici” dat werd uitgebracht in eigen beheer, de clip-single “Springstof” op The Box en ongelovelijk veel optredens op zo’n beetje alle podia die ons land telt, timmert de groep groep aan de weg en wist Amersfoort flink in de picture te zetten. Nu weten Wudstik, Dexter, GrootMeester Jan, Jiggy Djé, Hux B, Mr. Fonc, Darin G & Clenn weer een stap voorwaarts te doen met “Professioneel Chillen”. Met gastbijdrages van Skiggy Rapz, Spacekees en befaamd auteur Ronald Giphart weet de eerste indruk, mede door de cover en inlay, een frisse positieve maar vooral originele tendens te showen.

21 tracks waarvan 5 skits, die scenes genoemd worden, leunen op producties van Mr. Fonc, Darin G & Clen. Tekstueel is het schijfje gevuld met raps van Wudstik, Hux B, Dexter, GrootMeester Jan en keizer punchline Jiggy Djé. Na een duistere instrumentale introductie ofwel “Nachtmerrie” starten de MC’s keihard met rockgitaren, zang en een dikke pompende beat op “Keihardcore”. Dat dit een album is met een creatief concept wordt onder meer duidelijk in de verschillende scenes die start bij scene 1: Eendjes Voeren. Jammer is dat je deze skits na één keer luisteren wel weer kent en deze niet snel een volgende luisterbeurt geeft. Er wordt op het album ook flink uitgehaald naar alle kritiek op de groep met name op “Coffeeshopdiplomaten” wat herkenbare sitaties voor artiesten zal bevatten. Sterke pluspunten van het album is ook de grote dosis persoonlijkheid dat goed geuit wordt in tracks als “Woord” van Wudstik, dat overigens een leuke twist in het nummer heeft, “Levensmoe” van Dexter en “Als Ik” van Jiggy Djé op een melancholische productie van Mr. Fonc die allen wel overeenkomen met de dagelijkse beslommeringen die menig mens bezig houdt.

Duidelijk is de afwisseling en muzikaliteit op het album. Punchlines, creatieve woordspelingen en zwoele refreins zijn allemaal terug te vinden en nummers die men goed hiphop getint zou vinden zijn “De Cypher” waarvan de beat mij enorm pakt. De intro hierop van Skiggy Rapz is net zo pakkend waarop die echte ‘cypher’ sfeer volgt met een goede inkomer van Diggy Dex. Ook “Tijdperk” valt in deze categorie evenals “Hiphopisdesjit” waar Spacekees hoge ogen gooit met zijn verse. De eerste video die op de tv verschijnt zal “Doorhalen” zijn. Een track over de persoonlijke ervaringen van D.A.C. waarvan de beat van Darin G uiterst lekker in het gehoor ligt. Men zal enige vraagtekens hebben waarom er een 2004 remix van “Springstof” op het album staat. Geen slechte track, maar zelf had ik niet zo’n behoefte aan een remix van dit nummer. Een zeer opmerkelijk en origineel punt op het album is Scene 5: Professioneel Chillen waar Ronald Giphart zijn poëzie tentoonstelt.

Dit album is meer dan fris. Naast de hoeveelheid muzikaliteit die de groep telt beschikt het ook nog eens over een creatieve geest die hun liefde voor hiphop én thuisstad Amersfoort goed weet weer te geven. Gegroeid zijn de heren zeker en met de beats die onder meer live instrumenten (bas, toetsen) bevat ben ik zeer benieuwd hoe deze live uitgevoerd zal worden. “Professioneel Chillen” laat zien hoe professioneel D.A.C. chillt, maar anderzijds hoe moeilijk het chillen afgaat naast professioneel muziek maken. Dit is zonder meer koopmateriaal uit eigen land!

Meer info: http://www.onderdac.nl

*Tracklist: *
01. Nachtmerrie (intro)
02. Keihardcore
03. Scene 1: Eendjes Voeren (Skit)
04. Coffeeshopdiplomaten
05. Denksport
06. Woord
07. Hiphopisdesjit ft. Spacekees
08. Tijdperk
09. De Cypher ft. Skiggy Rapz
10. Levensmoe
11. Scene 2: Gaan We Ut Zo Spelen?
12. Als Ik
13. Chixxx
14. Weerwoord
15. Scene 3: Tequila Boem! (Skit)
16. Ik Meen ‘t Echt
17. Springstof (’04 Remix)
18. Scene 4: Tijd Is Tijd (Skit)
19. Doorhalen
20. Scene 5 Professioneel Chillen (Skit) met Ronald Giphart
21. Telefoonketen

Geplaatst door bowie op 19 februari 2005