DAC – Didactici

Veel groepen brengen tegenwoordig hun tracks als eerste via internet, wat natuurlijk een fantastisch medium daarvoor is. Jammer genoeg wordt er zoveel onzin gedropt. Elke mafkees met een mic en een tracker maakt tegenwoordig hiphop. In Nederland is dit, zoals velen zullen beamen, ook het geval. Omstreeks 2000 hoorde ik een nieuwe mp3 getiteld Rappatak van een of andere groep uit Amersfoort. Dope titel, maar om eerlijk te zijn-veel vertrouwen had ik er niet in. Hoezeer kan een mens er naast zitten. DAC was niet wat ik normaal hoorde. Zowaar het was dope! Een poosje daarna knetterde er een andere track door de boxen. De titel is mij onbekend, het schijnt iets met Fokoff te zijn…Een paar maanden later kreeg ik een cdr van een vriend van me met losse tracks, noem het een demo. Op deze demo stonden zeer vette tracks. Ik wist niet wat ik hoorde, superdope!

Anno 2002 heeft DAC een eigen release. De cdr is ingewisseld voor een geperste cd, oude nummers opnieuw opgenomen, met of zonder nieuwe beat en wederom de vette flows en punchlines. De cd zit goed inelkaar, qua beats is het echt vet. Darin G en Clenn als productieteam staan zeker aan de top in Nederland. Grootmeester Jan, Jiggy J, Wudstick, Dexter en Hux B vullen elkaar perfect aan. Jiggy J brengt vet gevonden lines, GMJ heeft een vette flow met ingenieuze teksten. Samen zijn ze sterk op De Laatste Der Mohikanen en Dat Ene Nummer. Dope tracks, vooral de laatste heeft een hoog live gehalte. Wie met dat nummer nog stilstaat… Wudstick mixt zang met raps en het klinkt nog dope ook, een zeer aangename afwisseling. Dexter en Hux B vormen samen De Profeten. Ratelen alsof hun leven ervang afhangt met opzwepende beats. Maak Plaats en De Grote Schoonmaak zijn hun tracks. Dat ze meer kunnen dan ratelen demonstreren ze op Zaterdagmiddag. De rest van de tracks zijn ook vet, goede afwisseling en grappige skits.

Als het aan mij ligt is dit tot nu toe de vetste cd uit 2002 in Nederland. Ik vraag me terdege af of er überhaupt beter (Nederlandstalig) materiaal komt.
Dit jaar zal DAC in ieder geval een gooi gaan doen naar de grote prijs van Nederland en ik vraag me af of er betere Nederlandstalige acts zijn op dit moment.

Tracklist:
01. De Coöp
02. De Grote Schoonmaak
03. De Laatste Der Mohikanen
04. De Shitness
05. Meesterrappers
06. Te Dik Refrein
07. Zaterdagmiddag
08. De Amesfoorste Pracht
09. Maak Kennis Met Klasse
10. Rappen Als Negers
11. Dat Ene Nummer
12. Maak Plaats
13. Zoveel Meer
14. Rappatak
15. Van Blazen
16. Je Kent De Naam (DAC)
17. Werkelijk Opmerkelijk
18. Boykots
19. Excuses
20. Fruitmand Uit Duitsland
21. Bosanova

Geplaatst door bowie op 31 december 2001