D-tension – Contacts & Contracts II

Na nog een aantal side-projects dropt het vervolg op deze compilatie-cd in 2006. HIJS beoordeelt aan de hand van deze dubbel-cd of D-tension zijn contacten even goed onderhoudt als contracteert.

Wat betreft de contacten zit het wel snor met D-tension. De tracklist van dit album doet menig liefhebber het water in de mond lopen. Wat te denken van namen als Vinnie Paz, Slug, Akrobatik, Apathy, 7L& Esoteric en Wordsworth? Afgaande op een dermate sterke loonlijst, zou dit album (mits goed uitgevoerd) wel eens een van de revelaties van dit jaar kunnen worden.

Het niveau van de disc 1 is nogal wisselend. Vinnie Paz spit scherp als altijd op ‘Pretty little whores’, een van de beste tracks van dit album. Voorts komt Akrobatik sterk met zijn lovestory ‘Back with her mother’, weten Poverty en Mic Stylz hun ‘Hard Times’ om te toveren tot een lekkere banger inclusief meezingrefrein en is Effect’s onderwerpkeuze even herkenbaar als humoristisch op ‘Fuck friends’.

Af en toe wordt de plank echter totaal misgeslagen. De wangen beginnen voor het eerst te gloeien wanneer de gênante klanken van ‘This Is Our Year’ de speakers teisteren. Het hinderlijk geknipte deuntje van Toto’s ‘Hold The Line’ is één van de meest onverklaarbare muzikale uitspattingen sinds Xzibit op de proppen kwam met een sample van ‘Africa’, eveneens gejat uit Toto’s repertoire.

Vervolgens laat Slug duidelijk merken weinig inspiratie te kunnen vinden voor dit samenwerkingsproject, blijkens zijn vervelende ’You’re a Bitch Too’. Natuurlijk is het Slug’s bedoeling de indruk te wekken dat hij het allemaal niet zo serieus neemt, maar de middenweg tussen humor en verveling die hij op deze track bewandelt raakt geen enkele snaar. Hoe langer Slug op deze manier doorgaat, hoe meer hij verwordt tot een karikatuur van zichzelf.

Helaas heeft D-tension verzuimd om een aantal essentiële zaken in de kleine letters van zijn contracten op te nemen. Hij had bijvoorbeeld kunnen eisen dat alle medewerkers hun uiterste best zouden doen om samen tot een hoogstaand en vernieuwend resultaat te komen. Een aantal MC’s maakt zich schuldi aan werkontduikend gedrag. Tevens had hij de MC’s het recht moeten geven om zijn beats te weigeren wanneer deze niet van klassewerk zouden getuigen. Een aantal composities doen echt af aan de bijdrage van de betreffende vocalisten.

Disc 2 voegt weinig toe aan het geheel van Contacts & Contracts II. De oldschoolsound van D-tensions flow is aardig om naar te luisteren, maar zijn vaardigheden zijn op dit vlak te beperkt om een volledige cd interessant te blijven. Op ‘Intercontinental’ wordt hij dan ook zonder al teveel moeite overklast door Akrobatik, 7L én Esoteric. De producties op disc 2 zijn overigens wel van hoger niveau dan de beats die op disc 1 te horen zijn.

Contacts & Contracts II had op papier de potentie om een klassieker te worden. Helaas is dit potentieel niet volledig omgezet in muzikale kwaliteit. Het is een degelijk album geworden waarop bij vlagen een hoog niveau bereikt wordt. Een aantal grote misstappen zorgt er echter voor dat het album geen moment boven de grijze massa uitkomt. Disc 2 is wat producties betreft een sterk album, maar de flow waarmee D-tension zich presenteert is nogal gedateerd en komt te kort in deze tijd van inventieve ritmepatronen. Na afloop van Contacts & Contracts II bekruipt mij het gevoel dat disc 1 vooral dient als publiekstrekker voor disc 2. Aan de beats te horen is aan disc 2 namelijk veel meer aandacht besteed, terwijl de line-up van disc 1 vele malen meer tot de verbeelding spreekt. Helaas heeft D-tension als rapper teveel beperkingen om te kunnen tippen aan de meeste MC’s die op disc 1 hun opwachting maken, zelfs al laat een deel hiervan zich duidelijk niet van zijn beste kant zien.

Tracklist:
Disc 1
01. Contacts & Contracts 2: Intro
02. Lay Em Down -Krumbsnatcha
03. Pretty Little Whores – Vinnie Paz of Jedi Mind Tricks and Outer Space
04. This Is Our Year – Termanology and Prospect of Terror Squad
05. Verbal Gun Talk – Douja Raze
06. You’re A Bitch Too – Slug of Atmosphere
07. Want Some? – Main Flow and Don Dallas
08. Back With Her Mother – Akrobatik
09. Bobby Brown – Apathy
10. Pop’d At – Termanology, Ed Rock, Edo G
11. Hard – Poverty and Mic Stylz
12. Hectic – 7L & Esoteric
13. Good Times – Wordsworth and Grime Tha MC
14. Fuck Friends – Effect
15. Any Time Of Day – Head Crack
16. Outro

Disc 2
01. Rap Music Sucks: Intro
02. Hip Hop Song
03. Confused & Amused
04. No Habla Intro
05. No Habla Espanol
06. Take It Off featuring Nabo Rawk & Big Ben Hillman
07. Fun With Guns
08. Soccer Mom
09. Soccer Mom Request
10. Blunts Cause Cancer
11. Intercontinental featuring 7L & Esoteric and Akrobatik
12. Rap Music Sucks
13. I Don’t Promote Shows
14. Backpacker skit
15. Retro Futuristic Backpacker Special
16. Dumb It Down
17. The N Word

Meer info: http://www.d-tension.com

Geplaatst door bowie op 22 september 2006