Cypress Hill + Frontline

Het is altijd even afwachten met Cypress Hill. Wordt het een straight up hiphopshow of worden de gitaren uit de kast getrokken?

Daar stonden ze weer, Cypress Hill, op het aankondigingsbericht van 013 samen met Frontline in het voorprogramma. Erg benieuwd naar wat voor soort show Cypress Hill zou neerzetten begaf ik me richting Tilburg. Hoewel ik ze al zo’n 10 jaar volg, zou dit de eerste keer ‘live’ worden. Geruchten gingen de ronde dat ze misschien weer een rock-ding zouden doen zoals een aantal jaar geleden, ook in 013. Maar dit werd al snel ingedempt door het feit dat CH in de ArenA niet met band aantrad. Eenmaal binnengekomen was het al aardig druk. Wat wil je? 013 was weer eens ouderwets uitverkocht bij een Hip Hop concert. Van punkers tot Karl Kani thugz en van moeder tot dochter waren aanwezig, een gezellig, gevaarlijk gemengd gezelschap. Iedereen had er zin in.

Eerst was het de taak aan Frontline om de boel op te warmen, een hele eer om in het voorprogramma te staan van Cypress Hill. Zelf liet Frontline, bestaande uit Rawskillz, Jay Frenzy en DJ Krylon, deze kans niet aan hun voorbij gaan en zette daarom een hongerige show neer. Hoewel het publiek niet echt mee wilde doen aan de warming-up, klonk het geheel wel zeer dope. Op de vraag of men klaar was voor Cypress Hill werd het publiek meteen luider.

Nog geen kwartier later was het zover en met ‘Throw Your Set In The Air’ kwamen de legendes B-Real, Sen Dog en Muggs het podium op. Het publiek ging helemaal los, want ja: zo vaak kun je zoiets in levende lijve niet meemaken. Cypress Hill had de show zo opgebouwd wat precies het imago van ze is: de ene keer relaxt en direct daarna banging! Relaxte joints, letterlijk en figuurlijk, zoals ‘I Wanna Get High’ en ‘Hits From The Bong’ gaven het publiek de gelegenheid om er nog een te draaien, maar zeker ook om tot rust te komen na tracks als ‘Insane In The Brain’ en ‘Dr. Greenthumb’ waarbij het er af en toe zeer wild aan toe ging in de pit.

Sen Dog zocht regelmatig (fysiek) contact met het publiek terwijl B-Real wel heel makkelijk z’n rhymes spitte. Maar niet alleen MC’en is een specialiteit van hem, in het midden van het concert gaf hij samen met de drummer een geweldige drum-beat-show. Het tempo ging zo omhoog dat het even leek bij een Drum’n’Bass party aanwezig te zijn. Zeker originele afwisseling!

Een brok ervaring, dus een degelijk optreden van de 3-mans formatie + drummer van ruim een uur lang. Geen marketing-verhalen en niet alleen nieuwe tracks om een of ander album te promoten. Alleen het beste van het beste…dat is wat ze brachten, voor de echte fans. Wel viel op dat ze bijna alleen oude nummers deden maar wat wil je met zo’n catalogus aan dope tracks?

Na een kleine stop, smeekte het zwaar bezweete publiek om meer. Dit kreeg men in de vorm van o.a. ‘Checkmate’ en een superlange combi van ‘Rap/Rock Superstar’. Een toetje waarvan je alleen maar meer dorst kreeg, meer honger, meer van dat Cypress Hill spul…

Fixtures:
Hoogtepunt: alle klassiekers
Dieptepunt: warmte
Bier: 1,60 euro
Wc: teveel gezweet, niet nodig
Garderobe: 0,80 euro
Fotograferen: ja
Geluid: goed, mocht iets harder
Bezoekers: uitverkocht
Damage: 32,- euro
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 8 juli 2003