Cunninlynguists

Een gezellig onderonsje met de CunninLynguists in de kleedkamer van 013 Tilburg.

Eind november haalden Hiphopinjesmoel, Stichting Aight en Soul Control de CunninLynguists uit Kentucky en Atlanta naar Nederland voor twee exclusieve optredens in Speakers en 013. Elders op deze site kun je een uitgebreid road report lezen over hun verblijf. Een paar uur voordat ze het podium van 013 beklommen was er ook nog tijd voor een interview. Nou ja, interview: het was meer een gezellig onderonsje. Het was namelijk voor het eerst dat SOS, Deacon, Kno en Cashmere Europa aandeden. Ze hadden nota bene nog niet eens paspoorten voordat ze naar Nederland kwamen. Het is dus wel begrijpelijk dat ze maar niet uitgepraat raakten over Amsterdam, de rosse buurt en wiet. Wiet, dat was het gespreksonderwerp van de dag. Ik heb mensen nog nooit zoveel zien blowen in een zo’n kort tijdsbestek: je zag ze overal met een joint. Tijdens het interview waren ze uiteraard ook smoked out. 

Alles goed jongens? Vertel eens in het kort hoe jullie de show in Speakers vonden?
Deacon: De energie in Speakers was off the chain. We hadden een lange dag achter de rug en we moesten ook nog bijkomen van onze lange vlucht. We hadden niet veel geslapen, maar zodra we in Speakers aankwamen waren onze batterijen weer opgeladen.

SOS: Ik kan het niet eens uitleggen, het is een droom die uitkomt. We komen helemaal van over de Atlantische Oceaan en dan krijg je hier love van de mensen, dat is ongelooflijk.

Het interview wordt ook gefilmd en ineens vraagt Deacon zich af of hij wel een joint kan draaien.

Deacon: Misschien zien ze dit wel in de Verenigde Staten en komen ze naar mijn huis!

SOS: Fuck it. Ze kunnen ons niet arresteren voor wat we hier doen, hahaha!

Tijdens de show in Speakers deden jullie een paar nummers die jullie nog nooit eerder live hebben gedaan. Welke?
Deacon: Old School en Mic Like A Memory. Ik had me nooit kunnen voorstellen dat ik Mic Like A Memory live zou kunnen doen. SOS zei het al een hele tijd tegen ons, maar Kno en ik vonden het een beetje te langzaam en nogal diep.

SOS: Ik maakte nog geen deel uit van de CunninLynguists toen het eerste album uitkwam, ik doe alleen mee met een paar nummers. Ik kan dus naar die nummers vanuit een ander perspectief kijken. Ik bleef ze maar vertellen dat het mijn favoriete nummers zijn. Mic Like A Memory is the shit, people love that song, I’m telling you.

Na het optreden in Speakers stonden jullie bij de merchandise. Hoe waren de reacties?
SOS: Geweldig! Veel mensen showed us love. We hebben veel CD’s verkocht, want de meeste mensen hadden die nog niet. En onze T-shirts zijn uitverkocht! We hadden er meer mee moeten nemen, maar dit hadden we niet verwacht.

Cashmere: Ik heb veel shows gedaan en ik heb nog nooit zoveel love gezien.

Deacon: Als ik een top drie zou moeten samenstellen van reacties tijdens shows die we ooit gedaan hebben dan stond dit optreden op nummer twee en drie. Maar bij de booth, selling shit, signing shit, mensen die love gaven en hun waardering toonden, dat is waarschijnlijk nummer één.

Cashmere: Mensen die om je handtekening vragen, dat is fantastisch!

SOS: Dat zou ik de hele dag wel willen doen. Ik zou daar geen genoeg van kunnen krijgen.

De mensen kwamen voor de CunninLynguists, maar Cashmere was eigenlijk een surprise act.
Cashmere: Ik sta op het album Will Rap For Food en Southernunderground. Ik ben meer een toevoeging. Kno produceert alle nummers voor mijn nieuwe album. Ik heb in Speakers ook veel CD’s verkocht. Daar staan nummers op die het album niet hebben gehaald, dan hebben ze toch nog een herinnering aan me. Ik vind het jammer dat ik er niet meer heb meegenomen, want ze zijn uitverkocht.

Jullie hebben met de Last Crewsaders het nummer Simply The Best opgenomen. Hoe beviel dat?
SOS: Ik moest als laatste (opnemen), want ik schreef de hele tijd shit. Toen de andere al klaar waren had ik nog maar twee bars. Then it hit me, maar toen ik nog een heleboel meer wilde schrijven, had ik nog maar twee bars over.

Deacon: It was tight, it was hot.

Cashmere: Last Crewsaders is da shit!

Jullie zijn ook nog een dagje in Amsterdam geweest. Hoe was dat?
SOS: Amsterdam is een coole toeristenattractie. We gedroegen ons ook als toeristen. We maakten overal foto’s van, nou ja niet overal van.

Cashmere: Ik maakte wél overal foto’s van.

SOS: Ja, jij maakte zelf foto’s van de mist, hahaha!

Cashmere: Fog is hót here dawg, hahaha! Amsterdam komt op mijn nieuwe albumhoes.

Deacon: Shit, Holland wordt misschien de plek waar ik in een bejaardentehuis ga zitten.

Geplaatst door bowie op 19 januari 2004