CunninLynguists – Strange Journey Volume 2

Na de eerste twee albums Will Rap For Food en Southernunderground verdween de spontane, pompende sound grotendeels bij de CunninLynguists. Mr. SOS maakte plaats voor Natti en vanaf A Piece of Strange is het geluid van het zuidelijke trio een stuk ingetogener, zijn de producties complexer/gelaagder en is de inhoud (nog) beter doordacht. Met de heerlijk muzikale creaties van Kno als leidraad wordt die koers op Strange Journey Volume 2 voortgezet. Harde drums vergezeld van opzwepende piano (Running Wild), droevig gitaargetokkel (Tear Trax), een leuk gebruikte Peter Skellern sample (Streets); het productionele totaalplaatje klopt als altijd.

Natti en Deacon rappen er als vanzelfsprekend soepeltjes overheen. Vooral Natti, met een zwaar zuidelijk accent en iets rauwere stem dan zijn collega, is duidelijk aanwezig. Zeker op Running Wild, dat het chaotische ghettobestaan beschrijft, is hij in vorm. “Still smokin’, like the barrels of young ones with big guns that erase grown men. Got guts, till they see they stomach linin’. I’m not, fishing for compliments but keep a line in, seeing the world like Jack with an axe peekin’ through the door towards the end of The Shining.” Deze pompende track is een van de ruigere songs op een overwegend rustige, donkere release. Ook de voor hedendaagse undergroundalbums onvermijdelijke Sean Price gastverse op Streets en Cocaine, een jammerlijk uit de toon vallende banger (als enige niet geproduceerd door Kno, maar door J-Zone) over het cocaïnegebruik in de Verenigde Staten, geven de cd de nodige ballen.

Strange Journey Volume 1 en 2 het vijfde en zesde CunninLynguists album noemen, klopt eigenlijk niet. Hoewel het de groepsnaam draagt zijn sommige tracks van geaffilieerde acts. Zo bevat het schijfje een mooie Cashmere the Pro track over een door haar vriend mishandelde vrouw (Tear Trax) en een grappig tourverslag van Substantial en Extended Famm (The WWKYA Tour). Ook is er ouder materiaal aanwezig in de vorm van een liveversie van Nothing to Give (afkomstig van A Piece of Strange) en een Blue Sky Black Death remix van The Park, die het niet haalt bij het origineel, verschenen op Dirty Acres.

Maar enkele mindere momenten daargelaten, is Strange Journey Volume 2 een lekkere plaat, bij voorkeur te draaien direct na het eerste deel. Geheel op eigen kracht hebben de CunninLynguists met liveshows, interactie met de loyale fangroep via de QN5-site en kwalitatief consistente muziek een vaste stek in de undergroundscene ingenomen. Hiphopfans die zijn afgehaakt na Southernunderground zullen ze niet terug winnen, fans die later CunninLynguists-materiaal wel waarderen, kunnen deze sfeervolle release blind aanschaffen.

Tracklist:
01. Departure – Part 2 (Intro)
02. Imperial ft. Freddie Gibbs
03. Substantial ft. eFamm – The WWKYA Tour (remix)
04. Streets ft. Sean Price & Poison Pen
05. Heart
06. To Be For Real
07. Cashmere The PRO ft. Deacon The Villain – Tear Trax
08. Jermiside ft. Deacon the Villain – Still With Me (remix)
09. Close Your Eyes ft. Geologic of Blue Scholars, Grieves & Macklemore
10. Pit Stop
11. The Park (Fresh Air) (Blue Sky Black Death remix)
12. Nothing To Give (live) ft. Club Dub
13. Cocaine
14. Running Wild ft. E-40 & Evidence
15. Witchdoctor ft. Deacon the Villain – Everywhere
16. Arrival (Outro)

Meer info

Geplaatst door bowie op 14 november 2009