Cunninlynguists – Southernunderground

Met deze opvolger van Will Rap For Food zetten ze een degelijke, funky, verrassend eastcoast-klinkende plaat neer. Het is dat ze het zelf zeggen op deze plaat, maar anders was het absoluut niet te horen geweest dat de heren uit het zuiden komen. En dat mag als een compliment beschouwd worden.

Dit vooral dankzij de productie die grotendeels het werk is van Kno. Deze man weet degelijke en gevarieerde beats te bouwen die niet veel onderdoen voor werk van veteranen als The Beatnuts. De ene keer is het rustig en jazzy, dan weer opzwepend en funky of gewoon slammend boom-bap. Net wat het nummer nodig heeft. Tussen al dit eigen werk zijn ook gastproducties te vinden van RJD2, Freshchest Prose en Domingo. Deze drie leveren ook puik werk af met respectievelijk de tracks: Seasons (feat. Masta Ace), Sunrise/Sunset en Southernunderground wat verbazingwekkend goed past tussen Kno’s producties.
Veel scratch-werk en zang/tekst samples doorspekken de refreintjes en in- en outro’s. De meest opvallende is nog wel president Bush die weer eens zijn intelligentie bewijst bij de intro van Dying Nation: There is an old saying in Tennessee, I know it’s in Texas, probably in Tennessee, this is: Fool me once, shame on… shame on you… If you fool me, can’t get fooled again.

Tekstueel zit dit album ook aardig in elkaar en is zeker zeer gevarieerd. Van humoristische opmerkingen als Word to the holes in my socks en my nose full of snot uit Nasty Filthy via serieuze teksten over de toestand van de VS na de aanslag op de Twin Towers in Doin’ Alright tot verhalende tracks over het compleet doorslaan van drie alledaagse mensen op het moment dat het ze voor de zoveelste keer even tegenzit in Falling Down.
De MC’s Deacon the Villain en Mr SOS klinken qua stem, woordgebruik en flow erg hetzelfde, wat het soms verwarrend maakt om naar te luisteren, omdat je af en toe niet meer volgt wie nu aan het woord is. Aan de andere kant zorgt dit wel voor een eenheid in de tracks, die door de beats (die vaak in de track nog meerdere keren veranderen) juist zo verschillend klinken.
Kno rapt ook, maar is toch beduidend minder dan de twee MC’s en had zich wat mij betreft daarom toch beter alleen met de productie bezig kunnen houden. Zijn meest emotionele lines komen niet goed uit de verf op de meest gevoelige tracks en op de party jams komt zijn enthousiasme wat klungelig over.
De gastbijdrages van Tonedeff, Masta Ace, Supastition en Cashmere the PRO maken dat Southernunderground tekstueel gezien toch een toppertje is.

Southernunderground is een album dat, vooral vanwege het productiewerk, zich nu al tot het beste van 2003 mag noemen. Het is gevarieerd en verveelt geen moment, zelfs niet als je hem al vaker gedraaid hebt. Het is het bewijs dat Cunninlynguists geen eendagsvliegen zijn, maar een crew om rekening mee te houden. Voor iedere zichzelfrespecterende backpacker is dit een must-have!

Tracklist:
01. Intro
02. Southernunderground
03. The South
04. Love Ain’t feat. Tonedeff
05. Rain
06. Doin’ Alright
07. Interlude 1
08. Old School
09. Seasons feat. Masta Ace
10. Nasty Filthy feat. Supastition and Cashmere the PRO
11. Falling Down
12. Sunrise / Sunset
13. Interlude 2
14. Appreciation [remix] feat. Cashmere the PRO
15. Dying Nation
16. War
Meer info: http://www.freshchest.com

Geplaatst door bowie op 28 mei 2003