Cudi, Denzel, JID en Dot Da Genius werken samen (en nog 19 tunes van het moment)

Dot Da Genius is al sinds de carrière van Kid Cudi ontplofte met Day ‘N Nite – waarvan hij de orginele versie produceerde – betrokken bij veel van Cudi’s muziek. Dankzij zijn werk voor Cudi bleef zijn talent niet onopgemerkt bij de rest van rappend Amerika. Zijn volle klantenbestand benut hij nu ten volste. Het resultaat: een smerige banger met daarop een line-up om van te smullen!

Oladipo Omishore, zoals Dot door het leven gaat, is afkomstig uit Brooklyn en heeft Nigeriaanse wortels. Zijn ouders moedigden zijn interesse in muziek altijd aan; op zevenjarige leeftijd stuurde zijn vader hem naar de Brooklyn Music School voor pianoles. Omishore gaf echter de voorkeur aan gitaarspelen, maar het leren bespelen van een toetsinstrument zou hem later goed van pas komen.

Head Banga

Hij begon in 2003 namelijk zijn carrière als sound-engineer aan de New York University. Een jaar later bouwde hij een studio in zijn kelder met apparatuur die gekocht was door zijn ouders. Head Banga Muzik Studios was geboren, en in 2007 produceerde hij er zijn grootste hit; de bekende riedel van Kid Cudi’s Day ‘N Nite.

De twee muzikanten kenden elkaar toen ruim een jaar, en woonden samen. De relatie tussen de producer en de artiest mondde uiteindelijk uit in hun gezamenlijke project WZRD, dat niet alleen de naam van een album van Cudi werd maar ook een rock-georiënteerd project. Daarnaast is hij grotendeels verantwoordelijk voor wat men het signatuur-geluid van Kid Cudi noemt.

Psychedelisch en dreigend

Zijn talent bleef – uiteraard niet onopgemerkt bij de rest van muziekmakend Amerika. Dot Da Genius produceerde voor onder meer Jhené Aiko, bemoeide zich met Nas z’n Nasir-album, zette Panini van Lil Nas X op zijn CV, en landde op platen van Drake en Denzel Curry. En precies die laatstgenoemde is nu onderdeel van zijn eigen single Talk About Me.

Niet alleen overigens, want Kid Cudi en JID verzorgen óók bijdragen, wat van Talk About Me een track met een de ziekste line-up aan tekstschrijvers maakt van 2022. Alledrie rijden ze de indrukwekkende en dreigende beat die ‘Genius’ produceerde voor zijn debuutsingle op eigen titel. De herkenbare flow van Curry – die ook de hook voor zijn rekening neemt – schijnt fel, Cudi wisselt razendsnel van cadans en JID sluit te track met een vaardig couplet af in een voor hem toch al succesvol jaar.

Geanimeerde opnamestudio

“Ik zit al een lange tijd in de muziek, nu begrijp ik in welke fase en tijdperk ik me bevind,” zegt Dot Da Genius. “Het voelt goed om eindelijk de beslissingen te nemen over wat er goed uitziet. En gewoon mijn visie uit te dragen naar de mensen die me al die tijd gesteund hebben. Er zijn zoveel kids die me gesteund hebben, dus ik wil ze iets geven om zich aan vast te houden.”

Dot Da Genius is er dus klaar voor om de wereld zijn uitgesproken sound te laten horen. Hij legt een psychedelische instrumental onder de pittige coupletten van het sterren-trio. Die doet de naam van zijn eerste studio – Head Banga – perfect aan, dus brengt hij het ook onder die vlag uit. De videoclip toont een wonderland waarin Cudi, gehuld in een Louis Vuitton ruimtepak, optreedt in een kamer met spiegels. Denzel en JID wandelen op hun beurt door een geanimeerde opnamestudio. De video is geschoten en geregisseerd door Cole Bennett, die al net zo getalenteerd is als de vier muzikanten erin. Checken dus!

En o ja, we hebben ook nog 19 andere tunes in onze nieuwe Spotify-update van deze week! Check ze allemaal hieronder.

Geplaatst door bowie op 12 juli 2022