Cratediggin: Drumbreaks galore

Ik vraag mij soms wel eens af of bands uit de jaren ‘70 er ooit bij stil hebben gestaan dat hun plaat jaren later extra gewild is als er een kale drumbreak op staat. En dan heb ik het niet over de drumsolo’s die maar doorgaan. Nee ik bedoel de heerlijke drumbreaks. Lopende drums, met en zonder roffels. Spul die de beatheads kunnen loopen of opchoppen. Er zijn inmiddels een flinke hoeveelheid drumbreaks die al zo vaak gebruikt zijn dat je er als producer niet meer mee kunt aankomen. Ik noem een Funky Drummer, Impeach the President, It’s a New Day en natuurlijk de Amen break. En dus zijn diggers en producers opzoek naar breaks die nog niemand, of nog bijna niemand, gehoord heeft. Een taak die steeds moeilijker wordt.

Op Ebay worden platen met een drumbreak met KOEIENLETTERS aangeduid. Sommigen gaan voor grof geld weg, niet omdat de muziek goed is, maar omdat er één drumbreak op staat. Waanzin. Gelukkig is er voor diggers met een kleine beurs hoop. Er zijn ook lekkere drumbreaks te vinden voor een appel en een ei. En daar hoef je de computer niet eens voor aan te zetten. De drumbreaks hieronder moet minstens eens per jaar tegenkomen. Anders mag je klagen bij de keuringsdienst van rommelmarkten en kringloopwinkels 😉 Even een hele korte uitleg over vier van de breaks hieronder. Put Your Hand In The Hand (PYHITH) is een synoniem voor drumbreak, Evenals de Get Out My Life Woman tracks begint vrijwel iedere versie van dit nummer met een drumbreak.

James Last
We beginnen rustig met een James Last lp. Waar James Last normaal staat voor slappe Duitse schläger troep, mogen de eerste seconden van dit nummer er wezen. Als ik mij niet vergis heeft DJ Vadim deze gebruikt voor The Terrorist.

The New Freedom Singers
Deze break komt met een vreemd raadsel. De break staat op verschillende lp’s van, en daar komt ie, allemaal verschillende bandnamen! Tot dusver heb ik drie verschillende lp’s. Van de New Freedom Singers, The Happy Day Singers en The Clyde Shelton Singers. Alle lp’s zijn van verschillende platenlabels en alleen op de New Freedom Singers lp staat de naam van de producer: Joe Menke. Het gaat hier niet om andere uitvoeringen of andere opnamen, nee, écht dezelfde nummers. Het lijkt er sterk op dat de makers van de lp’s dachten, kom we gooien een paar nummers die we hebben op een lp we plakken er een andere naam op en hop de mensen kopen het weer.
Deze snoeiharde break is gebruikt door Blackalicious voor de Passion track.

Joan Baez
Een naam die je normaal alleen in je moeders cd kast ziet. Ook deze dame heeft een PYHITH track en ook deze begint met een drumbreak. Een korte en minder heftig dan de anderen, maar toch een vermelding waard. Ook omdat hij makkelijk te vinden is.

Ocean – Put your hand in the hand
Heerlijk hoe deze break loopt. Licht hakkelig, compleet met roffeltjes. Onder andere People Under the Stairs en Micranots visten deze uit de kringloopbak.

The Power and The Glory – Jesus
Ik kocht deze lp omdat er een PYHITH nummer op staat…maar deze versie is een van de weinige uitzonderingen die níet met een break begint. Nou, hoor ik jullie denken, waarom noem je deze lp dan. Wel, het nummer Jesus begint wél met een drumbreak en die is ook niet mis. Fijne open hihat op de snare. Heel bruikbaar voor de producerts onder ons.

Voor een ieder die zich zelf respecteert – Sociaal gevoel
Ik wil jullie deze track niet onthouden. De drumbreak staat ook op de Dutch Breaks compilatie Nou Break M’n Klomp. De rest van het nummer is super funky voor Nederlandse begrippen en heeft ook nog een boodschap. Wat wil je nog meer?

Thijs van Leer – O my love
Okay, deze is inmiddels iets moeilijker te vinden. Maar geheel onmogelijk om deze lp te vinden is het zeker niet. Thijs van Leer is een artiest die je in het Nederlandse rommel-circuit veelvuldig tegenkomt. Ik kan me voorstellen dat je zijn platen links laat liggen als je de Introspective lp’s kent, maar dit is toch echt andere koek. Heerlijke drumbreak, lekker breed gemixt. Het hele nummer een groot funky feest. Een lp die niet mag ontbreken in je platenkast. Ik hoorde deze break ook langskomen in de Pro Celebrity Golf mix (of hoe dat ding dan ook heet). Dus ook overzees kennen ze inmiddels deze man.

Voor een habbekrats
De zilveren Randstand lp kom je werkelijk overal tegen. Ik ben de tel kwijt geraakt hoeveel ik er gekocht en weggegeven heb, moeten er minstens twintig zijn geweest. Soms vraag ik me wel eens af hoeveel Randstad er heeft laten drukken, de oplage was vast niet klein. Nummer een van kant een is funky track van Rogier van Otterloo genaamd Let’s Go to Randstad. Net na het begin van de track een lekkere drumbreak gevolgd door de andere instrumenten. Aan de rest van de lp hoef je de naald niet te verspillen. Tenzijn Michael Jackson, The Nits en Cindy Lauper je ding zijn. Het nummer Let’s go to Randstad is ook uitgebracht als single. Jammer genoeg kom je deze minder vaak tegen.

Curiosa
Never underestimate de power of German music 🙂 Niet helemaal eerlijk in dit item, want deze plaat (Manfred Krug – Krug 4) kom je in Nederland niet tegen en bovendien is ie niet goedkoop. Maar lekker is ie wel, deze Duitse funk meister. Manfred Krug bracht onder andere Krug 1 tot en met 4 uit op het Oost-Duitse Amiga label. Wenn der Urlaub kommt is een vreselijk funky track op Krug 4 die begint met een drumbreak en in het midden van de track zit een meesterlijke b-boy break, compleet met blazers en phased drums. De kracht van de break verbaast mij iedere keer weer als ik de naald in de groef leg. Een veel gezocht plaatje door diggers wereldwijd, ook omdat de track op de fameuze Dusty Fingers compilatie staat.

Audio

James Last
Joan Baez
Manfred Krug
Rogier van Otterloo – Let’s go to Randstad
The Happy Day Singers
The Power and The Glory
Thijs van Leer – Street Rondo
Sociaal Gevoel

Geplaatst door bowie op 29 september 2006