Cratediggin: diggen in Maastricht

Korte vakanties zijn altijd een mooie gelegenheid om een keer in een andere stad te diggen. Afgelopen week was ik een paar dagen in het zuiden des lands en heb twee middagen kunnen diggen in Limburg. Het leeuwendeel van deze twee middagen heb ik doorgebracht in Moonbeams, een platen- en boekenwinkel in Maastricht. In Valkenburg heb ik een paar kleine winkels bezocht met tweedehands spullen. Een handje vol aardige lp’s, maar niet echt de moeite om speciaal voor naar het zuiden af te reizen.

Moonbeams is een klein winkeltje, aan de Hoogbrugstraat, dat het meest weg heeft van een brede gang met een enorm hoog plafond. Werkelijk de hele winkel is volgepropt met zo’n 25.000 lp’s (op een paar boekenkasten na), op sommige plaatsen zelfs tien rijen hoog! De catagorisering is simpel: pop, film, jazz, blues, bigband, enzovoorts. Ook heeft de eigenaar schappen met muziek uit verschillende landen: Griekenland, Frankrijk, Indonesie, India, Duitsland, om er een paar te noemen. Vrijwel het meeste staat op alfabetische volgorde. Ik was een jaar of vier geleden ook al eens in dit winkeltje, maar toen had ik minder tijd en geen portable.

Echte juweeltjes kom je in deze winkel niet meer tegen. De spreekwoordelijke krenten zijn lang al uit de pap gevist. Zo vond ik twee library lp’s van het Duitse Intersound label. De eigenaar wist te melden dat iemand een tijd terug de andere lp’s uit deze serie had gekocht op de twee lp’s na. Deze waren namelijk zoek en de andere koper kwam tot tweemaal toe, tervergeefs, terug om deze te vinden. De lp’s staan vol met korte stukjes, snippets, van tracks die op het label verschenen zijn. Samplevoer bij uitstek.

Ook kwam ik een stapel jazz lp’s tegen uit de Italiaanse serie ’ I Giganti Del Jazz’. Deze kom je overal tegen. Het gros van de lp’s uit deze serie is nice, als je van jazz houdt en opzoek bent naar betrekkelijk goedkope jazz lp’s. Maar wat de meeste mensen echter niet weten is dat er een aantal juweeltjes tussen zitten. Ik zal ze niet allemaal verklappen, maar er zijn twee lp’s die de moeite zeker waard zijn, namelijk nummer 48 en 53. Nummer 48 is een heruitgave van Michael Longo’s 900 Shares of the blues album. Van het funky groove nummer Like a thief in the night heb ik een korte snippet gemaakt.
De andere lp, nummer 53, bestaat voor het grootste deel uit jazz tracks. De versie van The shadow of your smile is leuk evenals de Black Orpheus track, maar de echte reden dat je deze lp niet moet laten liggen is het nummer Ode to Billy Joe. De drumbreak in de versie van Lou Donaldson verbleekt bij het horen van deze versie, waar Larry Bunker helemaal losgaat op de drums. Het nummer start met een korte drumbreak van een halve minuut…maar dit is niets vergeleken met de bijna twee minuut (!!!!!!) durende break aan het eind van de track.

Over de andere vondsten kan ik jullie helaas niets vertellen. Beroepsgeheim zullen we maar zeggen.

Nog even over de winkel. De platen zijn over het algemeen in goede staat en de prijzen zijn schappelijk. Dit laatste komt met name door door de 50% sluitingskorting die de eigenaar hanteert. Sluitingskorting? Ja, helaas gaat Moonbeams haar deuren over een maand of twee sluiten. De eigenaar vertelde dat hij tevens kunstenaar is en dat hij daar meer tijd voor vrij wil maken. Als je naar Moonbeams gaat, kijk dan ook even bij de buren. Naast Moonbeams zit namelijk een kringloopwinkel waar de lp’s slechts 50 cent kosten.

Dank aan Rikers voor de openingstijden en de aanvullende info.

Voor een habbekrats


De Cordon Bleu lp van Solution tik je met een beetje mazzel bij de plaatselijke kringloop voor een euro op de kop. Voor die luttele euro krijg je een heerlijke plaat vol jazz-rock-lounge-achtige muziek. En dat van Nederlandse bodem! De hoes ziet er ook super uit: een ouderwetse elektrische kookplaat (roodgloeiend) met daarop een vlinder.

Curiosa
Toen Vokswagen de nieuwe Transporter aan de wereld introduceerde (juni 1979) deden zij dat onder andere met een lp. Op de hoes van de lp meldt Volkswagen ons dat het “Muzikale en technische impressies over Volkswagen’s nieuwe aanwinst” betreft . Het lijkt mij stug dat mensen bij het horen van een dergelijke promotie lp denken: “Zooo, dat is een technisch vernufte auto, die moet ik ook hebben!” Dus wat de feitelijke bedoeling van de lp is, naast promotionele doeleinden, is mij een raadsel. Ook staat er niets vermeld over de componisten of muzikanten. Het is niet echt een juweel, zoals u wilt, maar al met al een paar degelijke tracks. Een kant is ronduit cheesy te noemen. De andere kant is beter. Met een likje orgel, snuifje wahwah en een druppeltje phasing drums.

Audio

 

Cratediggin by Hiphop In Je Smoel

Geplaatst door bowie op 25 februari 2007