De Platenbeurs
Twee weekenden per jaar wordt de Jaarbeurs in Utrecht omgetoverd tot een platen walhalla. Met meer dan 500 stands is het een van de grootste platen- en cdbeurzen ter wereld. Ik weet niet zeker of het dé grootste ter wereld is, wel weet ik dat de grootste beurs van Amerika (Austin, Texas) een lachertje is qua grootte in vergelijking met Utrecht. Niet voor niets komen liefhebbers van over de hele wereld naar Utrecht voor het zwarte goud.
De beurs is verdeeld in vier ‘secties’ die ongemerkt in elkaar overlopen (op de plattegrond zijn ze wel duidelijk aangegeven). 1. Dance/Black music/House/Jazz. 2. Golden oldies/Progressive/Beat.
3. Metal/Punk/Alternative. 4. Film/Sci-fi. Verder is er ook nog een gedeelte met muziekbladen die abonnementen proberen te slijten, is er een gedeelte waar de fanclubs zich presenteren en zijn er stands die spullen als platentassen, platenhoezen en platenkasten verkopen. Kortom alles wat je kunt gebruiken voor je gezonde verslaving vind je op deze beurs.
Afgezien van de euro-bakken in de hoeken van de immense zaal zijn de lp’s op de beurs niet goedkoop. De standhouders hebben zelf óf een winkel óf zijn handelaar en dus goed op de hoogte van prijzen. Soms kom je wel een koopje tegen, maar dat is echt een uitzondering op de regel. De beurs is meer een plek waar je platen koopt die boven aan je verlanglijstje staan en bijzonder moeilijk te vinden zijn, althans voor mij. Verder is het slim om van te voren te pinnen en je pinpas thuis te laten want de rijen bij de pinautomaat zijn even lang als bij de Efteling en het is verleidelijk om veel geld uit te geven. Hoeveel geld je mee neemt hangt af van wat je zoekt en wat je budget is.
Het meenemen van een verlanglijstje heeft naast geld besparen nog een andere reden. Het houdt je gefocust. Met het aanbod van duizenden bakken met geperst vinyl ben je na een paar stands volledig de draad kwijt. Je ziet zoveel lp’s die het aanschaffen waard zijn dat je bij de eerste stand al meteen al je welverdiende spaarcenten kunt verkwanselen.
Nadat iedereen om diverse, gegronde, redenen had aangegeven deze keer niet mee te kunnen stapte ik op de fiets. Gewapend met mijn portable Vestax, een dikke portemonnee en twee vrij kaartjes (waarvoor dank C-mon!). Iedere keer verbaas ik mij weer over de omvang van de beurs als ik de zaal binnen loop. Overal geluid, overal mensen en overal platen. Na de eerste stands kwam ik Leon tegen van de platenwinkel Kids Love Wax in Amsterdam. Zoals gewoonlijk hadden ze weer veel dope spul mee, maar ik bleef trouw aan mijn lijstje en hobbelde verder. Een paar stands verder flipte ik snel door een paar bakken met jazz lp’s voor 8 euro per stuk. Na tien lp’s viel mijn mond half open van verbazing terwijl ik een Joe Williams lp uit de bak viste. De Joe Williams “" Presents… lp staat al een lange tijd op mijn verlanglijstje en een exemplaar op de platenbeurs vinden voor 8 luttele euro’s is een klein mirakel. Leon vervloekte mij dan ook toen ik hem aan het einde van de dag de lp liet zien. Op deze lp staat de big band versie van ‘Get out my life woman’. Een versie die als een van de weinige versies niet met een kale drumbreak begint, maar die wel veel gesampled is. Een tijdje terug heeft Jamie Cullum deze versie ook gebruikt voor een van zijn nummers. In de andere bakken bij die stand heb ik nog een dope lp gevonden, Joe Chambers “" Double Exposure. Met de piano loop op de track ‘Mind Rain’ die Premier heeft gebruikt voor Nas’ New York State of Mind.
Zes uur later en meer dan 200 euro lichter ben ik tevreden huiswaarts gekeerd met twee tassen platenhoezen, het grote ‘Rare record price guide 2006’ boek en 27 lp’s.
De volgende beurs wordt op 2 en 3 december gehouden in Utrecht. Liefhebbers van de stoffige plaatjes bookmarken deze pagina om de volgende beurs niet te vergeten: http://www.recordplanet.nl
Voor een grijpstuiver…
Tijd voor een mooi bruggetje. De organisator van de beurs in de Jaarbeurs, Sjeng Stokking, is ook de man achter de Dutch Rare Groove compilatie die onlangs is uitgekomen. De grijpstuiver van deze week is ‘De Glazen Stad’ met de funky track ‘Love in Copenhagen’ van Hans van Hemert. Deze track staat ook op de compilatie en is ook door C-mon en Kypski in een nieuw jasje gestoken op de bonus cd. ‘De Glazen Stad’ is een redelijk makkelijke vondst in de Nederlandse kringloopwinkels.
Curiousa
Deze keer een lp met én een grappige hoes én een grappige track: De chinees doet veel meer met vlees. Veel informatie over deze lp heb ik niet kunnen vinden, maar het is duidelijk dat het hier gaat om een reclame uiting voor de Chinese restaurants die vroeger in opkomst waren in Nederland. De tekst is super grappig en de muziek schurkt tegen funky aan. Check de snippet…
Audio
de Chinees
Hans van Hemert
Joe Chambers
Joe Williams