Crano wint spot op #HIJSBEATS2 album

Eind februari was er weer een #HIJSBEATS2 instore workshop, dit keer in het Eindhovense filiaal van KEYMUSIC. Aan Y’skid de taak om een beatworkshop te geven én de hardste beat van de dag aan te wijzen. Die eer was aan Tommy Kohlbrugge a.k.a. Crano. Wij spraken met hem.

hijsbeats2_MG_1782

Hoe vond je de #HIJSBEATS2 workshop?
“Het was een leerzame workshop. De ene periode ben ik meer met muziek bezig dan de andere. Dit wordt getriggerd door inspiratie en deze workshop heeft daar zeker weer voor gezorgd. Voorheen was ik altijd een beetje terughoudend met die dingen, maar de afgelopen tijd doe ik regelmatig mee aan beatbattles en nu dus aan deze workshop. Ik doe het niet zo zeer om te winnen, maar simpelweg omdat het inspirerend werkt en je like-minded peeps ontmoet.”

Hoe vond je het om de tips van Y’skid en Maurits Boegman (Ableton Product Specialist) te krijgen? Werk je zelf ook met die gear?
“Ik werk met van alles. Zowel hardware als software. Ik heb onder andere een oudere versie van Ableton. Het was vooral interessant om te zien wat je allemaal met de nieuwe ‘simpler’ module kan doen. De push-controller brengt de veelzijdigheid van Ableton Live onder je vingertoppen. Dat is natuurlijk heel dope. Workflow is alles!
De tips van Y’s hebben me inspiratie gegeven om bewuster in frequenties te denken bij het maken van een beat. Bij mijn synthbeats deed ik dat vaak al, maar Y’s heeft me laten realiseren dat je het bij samples eigenlijk op dezelfde manier moet benaderen. Het was dus vooral de visie op beatmaking die me inspireerde.”

Wat kun je vertellen over de winnende beat en staat die online?
“Hij staat helaas niet online. I try to keep my shit a little bit more exclusive lately. Wat ik erover kan vertellen is dat de drums klappen, de timing losjes is, de bassline groovy en dat het geheel word geserveerd met wat sappige synth-akkoorden.”

“Y’skid dacht dat ik de snare van De La Soul had gejat, haha. Dat zie ik dan ook maar als compliment.”

Wat was de feedback van Y’skid op je beat?
“In de eerste instantie had hij geen feedback voor me. Wat ik wel een compliment vond, want hij hoort ALLES! Toen ik hem duidelijk maakte dat dat wel een reden was waarvoor ik was gekomen vertelde hij dat de kick en bas nog wel wat separatie konden gebruiken en dat bovendien de bas wat zachter zou mogen. Daarna dacht hij dat ik de snare van De La Soul had gejat, haha. Dat zie ik dan ook maar als compliment.”

Hoe lang ben je al bezig met beats en hoe ben je begonnen?
“Rond de eeuwwisseling begonnen met beats maken. Heel kortstondig wat met Magix Music Maker gekloot en daarna mijn eerste beats gemaakt met Modplug Tracker. In die tijd was ik net begonnen met rappen (battles op dutchhiphop.com enzo) en had de ambitie om eigen tracks te maken. Uiteindelijk spitte ik toch liever op andermans beats. Na een tijdje ben ik steeds minder gaan schrijven en is de focus steeds meer op beats komen te liggen.”

hijsbeats2_MG_1615

Naast beats maken fotografeer je ook zagen we op je Facebookpage. Creativiteit te over?
“Ik ben inderdaad fotograaf van beroep. Muziek is een hobby van me. Creativiteit vind ik inderdaad erg belangrijk. Fotograferen en muziek maken liggen me het beste vanwege de opgebouwde technische kennis en ervaring. Maar ik bedacht me onlangs dat het me ook geweldig zou lijken om beeldhouwer te zijn. In de praktijk zou ik er echter waarschijnlijk veel te ongeduldig voor zijn. Ik heb constant nieuwe ideeën, dus het beste voor mij is om deze zo snel mogelijk om te zetten naar een eindproduct. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat ik vaak improviserend te werk ga en ‘in the moment’ probeer te creëren.”

Hoe vind je het dat je komende zomer mag meeproduceren aan het HIJSBEATS2 album en met wat voor rapper zou je samen willen werken aan een track?
“Nice! Ik ben heel erg benieuwd wat voor een talent er tussen zal zitten. Ik kom uit de boombap-battlehoek, dus dat soort shit gaat er altijd wel in. Verder houd ik van rappers die tot de verbeelding spreken. Karakter, originaliteit, wordplay en een dikke delivery zijn zaken waar ik enthousiast van kan worden. Het mooiste vind ik als een rapper me weet te energizen of me weet te inspireren met creativiteit. Op het vorige #HIJSBEATS-album was ik vooral onder de indruk van Profix en Mongoose. Beiden een eigen karakter met een delivery die heel erg on point is. Uiteindelijk is het belangrijkste natuurlijk dat er chemistry is als je samen de studio in gaat.”

Op de #HIJSBEATS2 pagina lees je alle info. Inschrijven voor de instore workshop van deze maand is nu niet meer mogelijk, alle plekken zijn vergeven. Online meedoen en gejureerd worden door Ramiks kan nog altijd!

Geplaatst door bowie op 16 maart 2016