Coup De Villz

Onder het motto beter laat dan nooit vond dan eindelijk het interview met de heren van Coup de Villz plaats in hun woonplaats Den Haag. Bij aankomst blijken Diversity en Slowgo niet aanwezig. Ze zijn namelijk bezig met het maken van een video. Het interview gaat gewoon door en vind plaats op een relaxte zondagmiddag met de overige twee leden: DNG en Cavy G van Coup de Villz.

Jullie komen voort uit verschillende crews, hoe zijn jullie samen gekomen tot een crew?

DNG: 1990 was de beginfase met veel groepen in Den Haag. Ik zat in een groep, Slogo zat in een groep. Diversity en Cavy G kende ik toen nog niet. Slowgo ken ik eigenlijk het langst en via via zijn we uiteindelijk bij elkaar gekomen.

Hoe is de naam ‘Coup de Villz’ ontstaan?

Cavy G: De naam is ontstaan uit een uitgebreide brainstormsessie. Coup staat voor een revolutionaire overname en aangezien we uit verschillende wijken komen zoals het Laagkwartier, Molenwijk en het Vergeten dorp (Lost villz en Mill Villz). Daaruit kwam de naam Coup de Villz gerold en je kan dan eigenlijk spreken van een revolutionaire overname vanuit de Villz op het gebied van muziek.

Heeft jullie Surinaamse afkomst invloed op jullie muziek?

Cavy G: Nee, niet direct. In eerste instantie zijn we gewoon bezig met muziek maken. Niet zo zeer met Surinaamse muziek. We maken gewoon hiphop en dat is gewoon universeel. Natuurlijk kunnen er bepaalde invloeden naar voren komen, maar dat ligt erg aan de persoonlijke interesses.

DNG: We zijn gewoon een hiphop crew van Surinaamse afkomst! Ik was op vakantie in Suriname en daar vinden ze het altijd leuk om te horen dat er jongens ‘bezig’ zijn. Ik heb Coup de Villz dan ook geprobeerd te promoten via tv en radio stations. In dat opzicht is je afkomst wel van belang, want men vindt het leuk om te horen.

Nu we het toch over Suriname hebben: hoe is de scene daar?

DNG: Die is er niet echt, ze kennen hiphop wel. Onder hiphop wordt er voornamelijk Nelly en Ja Rule verstaan. Eigenlijk al die dingen die pop georiënteerd zijn, dat is hiphop voor de mensen in Suriname. Er is dus ook geen underground scene zoals je die in Nederland kent.

Er is dus nog veel werk te verrichten in Suriname?

DNG: Heel veel werk ja, maar ze zijn wel geïnteresseerd in wat er in Nederland gebeurt. Dus je kan de scene wel enigszins creëren.

Cavy G: C-O-U-P-D-E-V-I-L-L-Z CRUSADE!

Een optreden van Coup de Villz in Suriname zit er dus wel in?

DNG: Als we een keer met z’n vieren op vakantie zijn in Suriname ben je gegarandeerd van een optreden. Daar komt ook nog eens bij dat de ‘kanalen’ makkelijker te betreden zijn dus daar staan we zeker voor open.

Waar ligt Coup de Villz dichterbij: underground of mainstream?

Cavy G: Moeilijke vraag, we zijn in de underground en we luisteren naar underground hiphop. Maar we willen daar niet altijd blijven. Je bent bezig met allerlei dingen en hiphop is voor mij gewoon hiphop. Fok it, man! Je gaat in de mainstream en doet je ding of je doet dit in de underground. Het blijft voor mij hiphop, als je je ding maar doet.

Wat is voor jouw de definitie van underground?

DNG: Underground is voor mij als je geen exposure hebt. Exposure hebben mensen als Eminem en Nelly. Eminem heeft wel een underground sound maar door de exposure is hij mainstream geworden. Je kan hem niet vergelijken met Freddy Foxxx of Jeru the Damaja dat is echte underground, omdat zij niet die exposure krijgen die ze verdienen. Dat is gewoon het verschil. Is Brainpower underground? kun je je dan afvragen. In feite zijn bepaalde nummers van hem underground en een aantal ook niet. Hij bivakeert in mijn ogen dan ook tussen de mainstream en de underground in. Net zoals Raymzter en E-life vind ik.

Jullie rappen in principe in het Engels en Nederlands. Het lijkt nu meer de Engelstalige kant op te gaan. Een bewuste keuze?

Cavy G: We richten ons inderdaad als groep zijnde voornamelijk op Engelstalige hiphop.

DNG: Het Nederlandstalig was meer een ‘try out’ voor mezelf. Cavy G rapte al langer in het Nederlands en ik wilde dat ook proberen. Ik was namelijk best wel onder de indruk. De andere twee leden van Coup de Villz (Slowgo en Diversity) dachten dit ook. Maar toen waren we op een Battle festijn en toen zagen we hoe die gasten daar te werk gingen. Toen hadden we sowiets van nee! Het was voor mij dan ook een experiment en ik weet dat ik in het Engels beter uit de verf kom dan Nederlandstalig. Nadat ik gasten als Raymzter, VSOP en Lange Frans had gezien was dat een goede ‘reality check’ voor mezelf want dat level zou ik nooit gaan halen. Ik had echt iets van laat ik me maar terugtrekken en laat die gasten die daar wel goed in zijn hun gang gaan.
 

 • Van Cavy G kunnen we wel nog Nederlands materiaal verwachten?

  Cavy G: Zeker weten en daarnaast zal ik ook nog in het Engels en Surinaams van mij laten horen.

  Jullie stonden nog niet al te lang geleden in het voorprogramma van Tha Liks en ONYX. Hoe was die ervaring met die heren die toch al vrij lang meelopen?

  Cavy G: Dat was voor mij echt HET Coup de Villz optreden ooit. Echt het toppunt in onze carrière als ik het zo mag zeggen. Het was echt lauw en de ‘crowd participation’ in onze show was erg goed, we rocked it! Kort maar fucking krachtig!

  Veel van geleerd?

  Cavy G: Wat ik echt heel mooi vond aan de Liks was dat ze echt de hele crowd betrekken bij hun show. Bij ONYX had ik dat niet zo hun deden gewoon hun nummers en het publiek deed mee, omdat ze die nummers kennen. Tha Liks waren echt bezig met dingen die niks met hun nummers hadden te maken en ze waren echt bewust bezig met hun show. Dat vond ik wel koel.

  DNG: De show van Tha Liks zat beter in elkaar dan die van ONYX. Als je met instrumentals komt en met verses waar een afwezig lid (Sticky Fingaz) hoort te rappen dan schiet dat niet op natuurlijk. De show van ONYX was niet zo als ie had moeten zijn. En met Tha Liks had je echt het gevoel dat je op het podium stond en dat was gedeeltelijk ook zo natuurlijk ha ha ha.

  De naam ‘Chrysalis’ voor julie debuutalbum. Hoe is deze tot stand gekomen?

  DNG: Deze naam kwam ook voort uit het brainstormen. We zaten echt van: Wat is nou zo typerend voor ons?; Toen kwam iemand met de verpoppingsfase van een rups, een soort metamarfose, aan. Natuurlijk heb je daar specifieke termen voor en na wat gezoek op het internet kwamen we uit op de naam: Chrysalis.

  Jullie wilde dus eigenlijk refereren aan de ontwikkeling die jullie hebben doorgemaakt?

  Cavy G: Waar we nu zijn is zeg maar een bepaalde fase van het ontwikkelingsproces en: YO, waar we heen gaan I don’t think people are ready. But they are gonna see!

  DNG: Je moet ook hongerig blijven en dat is ook het kenmerkende in die definitie. Tijdens die metamarfose eet die rups in die cocon als het ware niet zeg maar. Je bent hongerig en dat moet je ook blijven. Ongeacht dat je mainstream of underground bent. Die hongerigheid moet je blijven uitstralen en dat moet ook tot uiting komen in je muziek. Het mag niet gebeuren dat je lui wordt en denkt dat je er al bent.

  Hoe is de verkoop gegaan?

  Cavy G: Beter dan ik had verwacht. In het begin hadden we wel zo iets van: Zal het wel goed gaan. Maar na 1 week waren we al uit de kosten en het ging alleen maar beter qua verkoop. Het was ook goed dat we de cd in de zomer hadden uitgebracht want in die periode zijn er altijd veel festivals. We gingen dan ook alle festivals af met vol geladen backpacks en gewoon slangen, slangen!

  Kan je een indicatie geven hoeveel exemplaren jullie hebben verkocht?

  Cavy G: Rond de 1.000 zeker wel!

  Jullie zijn bezig met de live band Soulz. Vertel?

  Cavy G: We kende de toetsenist van Soulz al een tijdje en hij organiseerde ook de party Supahfly in Den Haag. Hij zat dus in Soulz en op een gegeven moment viel de zangeres weg. Omdat ze best wel onder de indruk waren van onze optredens besloten we samen te gaan oefenen in Musicon. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen.

  Wat voor een soort live band is Soulz?

  DNG: Ze richten zich op funk, jazz en soul en dat past eigenlijk mooi in ons genre. Soulz is eigenlijk een band die anders is dan de doorsnee Haagsche bandjes die zich richten op rock.

  Liepen jullie al langer rond met het idee om met een live band te gaan werken?

  Cavy G: Het was wel een idee maar het was geen vaststaand doel op zich. We hadden zo iets van: Het zou wel nice zijn om met een live band op te treden. Gewoon een beetje voor de afwisseling.

  DNG: We hebben ons afgevraagd hoe ons materiaal met een live band zou klinken en die gelegenheid is er als het ware gekomen.

  Wat is nu precies de bedoeling met Soulz? Jullie hebben geloof ik samen een demo opgenomen?

  Cavy G: Ja, dat klopt we hebben een demo opgenomen van 4 tracks. Het is de bedoeling om die naar verschillende festivals te sturen. Op veel festivals maak je namelijk meer kans als je met een live band optreedt, dus daar doelen we op. We zijn nu ook 1 van de 4 acts die kunnen gaan optreden als openingsact op Koninginnenach in Den Haag. Iedereen moet daarom ook stemmen op www.internach.nl ‘so we can rock that shit’.

  Waar zijn jullie nog meer mee bezig?

  DNG: Nieuwe nummers maken, netwerk vergroten en de toekomst uitstippelen. Alles wat concreter maken zeg maar.

  Dus jullie zijn ook druk bezig met een nieuw Coup de Villz album?

  Cavy G: Uiteraard, je kan niet stil blijven zitten. Je moet gewoon nieuw materiaal maken en dit project met Soulz moet je zien als een project. We zijn ook altijd bezig met het regelen van optredens. Sommige optredens zullen we doen met band (Soulz) en op die underground spots komen we met een MD en dan rocken we het ook. Dit zijn eigenlijk projecten op zich net zoals bijvoorbeeld een live show in elkaar draaien met Soulz.

  Er is de laatste tijd een soort beweging in Nederland, dat veel MC’s en crews gaan samen werken met bands. Wat vinden jullie daar zelf van?

  Cavy G: Nee, aan dat feit ergerde ik me juist. Ik dacht bij mezelf is dat nou je garantie voor succes zo’n live band. Bij ons is dat helemaal niet het geval. Het is dan ook niet de bedoeling dat we overal met Soulz gaan optreden.

  DNG: Het draait bij ons nog steeds om beats and rhymes. Het is dan ook vooral leuk dat je met een live band een breder publiek kan trekken. Als de live band wegvalt is er geen man overboord. We staan op onze eigen benen en zij ook. Op die manier zijn we niet van elkaar afhankelijk. Onze samenwerking met de live band Soulz geeft wat ons betreft een extra dimensie aan Coup deVillz.

  Nucleair Family! Vertel?

  Cavy G: Als ik voor ze mag spreken weet ik dat ze hard bezig zijn met het opnemen van nummers. Je kan het hun misschien beter zelf vragen. Ik wil niet teveel weggeven namelijk.

  Even voor de duidelijkheid: jullie zitten toch ook in Nucleair Family?

  Cavy G: We zitten niet IN Nucleair Family, maar we hebben meegewerkt aan het project. We hebben een nummer gedaan en misschien spit ik er ook nog 1 in het Nederlands. Echt in Nucleair Family zitten we dus niet, dat is een misverstand.

  Er is nu een beef gaande tussen Lingwistikz/Retlines vs. PickPockets & 3e Kamer. Hoe kijken jullie tegen deze beef aan? En zullen jullie je mengen in de beef?

  DNG: Ja, leuk ha ha ha! Het hoort erbij he? Het is leuk om te horen, maar ik trek verder geen partij ofzo.

  Ik begrijp uit je reactie dat je deze ‘beef’ niet echt serieus neemt?

  DNG: Nee, kijk: welke beef kan je wel serieus nemen?

  Cavy G: Als wij beef hebben gaan we echt niet rappen dat kan je van ons aannemen, ha ha ha!

  DNG: Ik vind beef een groot woord ze hebben gewoon een woordenwisseling. Zo zie ik het gewoon, klaar! Beef is ‘when my niggaz can’t walk on the streetz’ en niet via tracks elkaar dissen. Als ze elkaar tegenkomen op straat vliegen ze elkaar heus niet in de haren. Het is gewoon part of hiphop om elkaar te dissen maar om dat nou beef te noemen nee, dat vind ik een groot woord.

  Cavy G: Soms is het wel nice want sommige mensen zijn aan het slippen en iemand mag daar wat van zeggen, iemand mag zijn mening geven. Een battle zorgt dan voor een opleving. Voor mij persoonlijk als het daarbij blijft dan heb ik daar geen problemen mee. Natuurlijk: bepaalde mensen halen het altijd uit hun context en gaan het helemaal opblazen. Er komt dan een hele hoop nonsens bij kijken dat helemaal niks met hiphop te maken heeft en dan gaat het te ver vind ik. Normale battles zijn bij mij welkom.

  DNG: Als het bij een battle draait om skillz on stage door middel van tracks on wax dan vind ik het ook leuk. Als ik die track van Lingwistikz hoor dan vind ik dat gewoon een leuke disstrack. Dan is het ook hiphop zoals hiphop hoort te zijn. Als het anders zou zijn bijvoorbeeld als ik je tegenkom op straat sla ik al je tanden uit je smoel. Dan neigt het naar beef en dan vind ik het minder leuk worden. Ik neem het wel serieus maar dan wel in de zin van hiphop maar niet als beef zijnde.

  Cavy G: We zijn ook koel met beide crews, dus wij staan er helemaal buiten.

  Er zijn best wel veel mensen ‘bezig’ in Den Haag maar dit resulteert nog niet echt in veel releases. Waar wijten jullie dat aan?

  Cavy G: Ik vind het eigenlijk wel de goede kant op gaan. Mensen hebben hun dingen gedropt en zijn zeker bezig. Je kan ook droppen om te droppen, maar ja: je kan wel 10 albums droppen en dan nog geen moer vooruit zijn gekomen. Het hangt er dus vanaf wat je doel is met die nummers die je allemaal aan het maken bent. Wil je de hele tijd underground blijven of wil je gewoon verder groeien. Ik weet dat er veel mensen bezig zijn, dus geduld mensen: Den Haag komt eraan!

  DNG: Ik weet ook niet of er zoveel gedropt wordt in Amsterdam en Rotterdam, dat vraag ik me af. Den Haag heeft namelijk als etiket opgeplakt gekregen dat het geen hiphopvibe heeft. Dat is het denk ik.

  Dat etiket vind je onzin?

  DNG: Het is bullshit want ik bedoel: Den Haag heeft gewoon een scene. Het is zo dat er weinig accomodatie is waar je terecht kan en zoals Rotterdam waar iedere week een open mic is. In Den Haag zijn er gewoon weinig plekken waar je als hiphop zijnde terecht kan. In dat opzicht heeft Den Haag een slechte naam, maar de hiphop is er gewoon. Als wij moeten representen buiten de stad, dan staan we er ook.

  Waar vinden jullie dat Den Haag op het gebied van hiphop over 5 jaar moet staan?

  Cavy G: Dat vind ik echt heel moeilijk om te zeggen. Wij zijn in ieder geval druk bezig, dus van ons gaan ze nog veel horen. Het Nucleair Family project komt eraan en 3e kamer en Supreme Court zijn ook goed bezig.

  Coup de Villz over 5 jaar?

  DNG: We willen doorbreken in de zin van meer exposure. We gaan niet met een super commercieel nummer uitkomen à la Idols. We willen gewoon dat mensen vaker ons gezicht gaan zien op de tv en de radio. Gewoon een goed platform creëren en dat is wat we voor ogen hebben.

  Gaat Coup de Villz zich op Nederland richten of kijken jullie verder?

  Cavy G: Ik zie geen grenzen en wil me dan ook niet beperken tot Nederland. Vooral niet wat Coup de Villz betreft. We zijn Engelstalig dus waarom zou je je beperken tot Nederland? De markt in Duitsland bijvoorbeeld is erg groot dus waarom zou je je daar niet op willen richten?

  Is dat realistisch? Er zijn namelijk weinig Engelstalige crews uit Nederland die in het buitenland optreden

  Cavy G: Er moet eentje de eerste zijn toch? Waarom zou het niet kunnen? Misschien hebben andere mensen nog niet de goede manier gevonden. Wij gaan er gewoon voor.

  DNG: Als je denkt dat het niet kan dan lukt het ook niet. Je moet inderdaad ook realistisch blijven, maar het is een droom die je hebt, snap je wat ik bedoel? Je moet realistisch blijven, maar je droom niet laten verpesten, daar komt het op neer.

  Any last words?

  Cavy G: Let zeker op ons want we komen met shit! Ik hoop ook dat iedereen op Coup de Villz stemt voor koninginnenach want dat zou een mooie springplank kunnen zijn.

  Meer info: http://www.coupdevillz.com

Geplaatst door bowie op 30 maart 2003