Count Bass D – Act Your Waist Size

De ‘Nahsville native’ Count Bass D AKA Dwight Spitz is geen nieuwkomer in de game. Voor de mensen die hem nog niet kennen, Count Bass positioneerde zich in 1995 als een ander soort rapper. Count Bass releasde in 1995 Pre-life crises en was daarmee de eerste rapper die zelf instrumenten bespeelde op zijn album. In 2002 bracht Count Bass Dwight Spitz uit, ditmaal zonder zijn live instrumenten. Zijn eigentijdse werk en creativiteit zorgt er toch voor dat hij in een hele andere categorie terecht komt dan veel andere rappers van dit moment. Nu in 2006 komt Count Bass D uit met zijn nieuwe album: Act your waist size.
Op zijn website is hier verder over te lezen: His last stop for hiphop.

Wanneer het schijfje door de cd speler spint knalt de veelzijdigheid en creatieve producties weer uit de speakers. De beats beginnen erg goed, een stuk beter dan de lyrics. Daarom is het maar goed dat er zoveel instrumentals op staan. De teksten zijn vaak inhoudloos, wat de nietszeggende titels ook bewerkstelligen. Bijvoorbeeld op de track Long Goodbyes zingt Count Bass over zijn verachting over long goodbyes (I despise long goodbyes). De tekst in dit nummer rijmt mooi, maar is niet erg diepgaand. Naast het feit dat Count Bass de luisteraar weinig te vertellen heeft, past zijn slome flow niet altijd goed op zijn eigen beat. Zoals eerder vermeld rapt en zingt Count Bass ook nog op verschillende tracks. Het zingen gaat hem redelijk goed af. De beats klinken echter nog steeds een stuk aangenamer. Dit laat ook gelijk zijn muzikale talent zien aangezien alle beats door Count Bass D zelf zijn geproduceerd. Een enkele keer nam hij ook nog zijn eigen muziek instrument mee om de beat te ondersteunen.
De features op dit album zijn beperkt gehouden. Alleen de track pot/liqour kent twee gast rappers namelijk Kid Captain Coolout en Oriava Lee. Dit zijn zijn vrouw en zijn schoonbroer en om eerlijk te zijn klinkt Kid Captain Coolout een stuk beter dan Count Bass.

Al met al is dit een redelijk schijfje, qua tekst en onderwerpkeuze is het zeer matig, maar muzikaal zit het heel goed in elkaar. Op de beats laat Count Bass D zien hoe veelzijdig en creatief hij wel niet is. Als hij die veelzijdigheid en creativiteit op zijn teksten had losgelaten, was het een echte aanrader geweest, nu is het schijfje redelijk en je mist niets als je deze gewoon in de winkel laat liggen.

Meer info: http://www.countbassd.com

Tracklist:
01. What’s Wrong?
02. Internationally Known
03. Case O’ Dilla
04. Brasilian Landing Strip
05. I Mean Roc & Ron
06. Tradin’ Whore Stories
07. False Or True
08. Lunchroom Table Ensemble
09. The Slugger Of Louisville
10. Softly & Tenderly
11. Leanding On The Everlasting Arms
12. Long Goodbyes
13. Half The Fun
14. Apology 1:05
15. No Time For Fakin’ (part 3)
16. Junkies
17. (You Know That You Play) This
18. Pot/ Liquor feat. Kid Captain Coolout & Oriana Lee
19. No Comp
20. It Is iBass (Duxie)

Geplaatst door bowie op 21 oktober 2006