Cormega – Legal Hustle

Het 17 nummers tellende schijfje van Cormega telt een aantal featurings die nog best wel eens voor interessant werk kunnen zorgen. Namen zoals M.O.P, Ghostface en Large Professor zijn er enkele van.

Het begint met een in tweën gedeelde intro. Opvallend is de productie die vrij rauw is en lekker klinkt, zowel in het eerste als het tweede gedeelte. Deze trend zet zich voor over het hele album eigenlijk. Geen bouncende, jiggy-achtige beats maar gewoon het soort beats waar Cormega het beste op klinkt.
De coöperatie met M.O.P op het nummer “Let It Go” is lekker. Er staan weinig “solo” nummers van de man zelf op. “Bring It Back” is een van de weinige voorbeelden. Productie van Ayatollah is heel dope, met een sample van Isaac Hayes zijn stem door heel het nummer en het gekraak van een plaat op de achtergrond. Mega heeft het hier over rappers en albums van vroeger. Van Melle Mel tot D.I.T.C. noemt hij als voorbeelden in zijn lyrics.
Ook dope is het nummer “Hoody” wat muzikaal gezien gewoon een backspin is door de enige echte Tony Touch. Hierop is Doa te horen, een MC die over het hele album vele maal featuret.
Er staat nog een soort ragga-achtig chorus op in “Dangerous”, wat ook een best wel dik nummer is. Ik heb deze combinatie (hiphop-raggamuffin) vele malen fout uitgevoerd gehoord, maar ditmaal pakt het prima uit.
“Tony/Montana” is een samenwerking met Wu-affilate Ghostface. Een relaxte beat van de Feil Brothers maakt dat deze track een mooi geheel vormt en de lyricists gaan goed samen, blijkt uit deze track.
Samen met AZ heeft Cormega voorheen in The Firm gezeten. Dit samenzijn duurde destijds niet lang omdat Cormega The Firm verliet. Op de track “Redemption” zijn de twee mannen samen te horen. Het is een smooth track en beide rappers rijmen hier lekker op wat het geheel een relaxte track maakt.
Doña is weer aan de beurt op “Respect Me”. Hierop maakt hij duidelijk waarom je rekening met hem moet houden. De track is lekker grimy en simpel (met dank aan Ax Tha Bull). Cormega komt op deze track niet aan de beurt om een rhyme te rocken.
Een opvallende, door mij niet verwachte samenwerking is Cormega featuring Large Professor. Ik vind deze track best ok, maar Large Pro toch een beetje misplaatst. Cormega komt met de usual gangsta verhaaltjes en Large Pro is toch meer een brag en boast en “hoor mij es lekker flowen” rapper.

Voor mensen die genoeg hebben van alle commerciële (bull)shit die er de laatste tijd uitkomt, is dit een hele goede CD om te checken en eventueel te kopen. Het lijkt alsof de hele trend aan Cormega is voorbij gegaan en hij gewoon zijn eigen ding is blijven doen. Het is niet te vergelijken met The Realness, maar je kunt zeggen dat hij zeker niet de verkeerde kant is opgegaan.
Minpunt is de vele featurings die Cormega wat mij betreft niet nodig heeft. Daardoor staan er ook een paar mindere combinaties op.

Tracklist:
01. In tro (feat. Doa and Miz)
02. Beautiful Mind
03. Let It Go (feat. M.O.P)
04. The Bond (feat. Doa)
05. Bring It Back
06. Hoody (feat. Doa)
07. Dangerous (feat. Vybz Kartel and Unda P)
08. Tony/Montana (feat. Ghostface)
09. Personified (feat. Doa)
10. Stay Up (feat. Kira)
11. Deep Blue Seas (feat. Kurupt and Jayo Felony)
12. More Crime (feat. Jacka)
13. Monster’s Ball (feat. Banger, Lake and Main O)
14. Redemption (feat. AZ)
15. Respect Me (feat. Doa)
16. Sugar Ray And Hearns (feat. Large Professor)
17. The Machine (feat. Doa and Miz)

Meer info: http://www.cormega-cental.com

Geplaatst door bowie op 6 juli 2004