Common – Electric Circus

Een aspect van het album waar echter geen misverstand over kan bestaan, is het feit dat hij qua poëtische intelligentie en rijmvaardigheid zijn naam hoog houdt. Dit is vooral te horen op tracks als “Soul Power”, “The Hustle”, "Star *69 (PS with love)en “Come Close”. Hierin herkennen de trouwe Common fans datgene wat ze al die vorige keren naar de cd-winkel heeft laten rennen om zijn cd te halen. Het zijn tracks die gesierd worden door ille beats, diepe teksten en hier en daar een speelse punchline.

Terwijl “Between me, you & liberation” uit m’n boxen trilt, begrijp ik de angst van bepaalde fans voor dit album en het feit dat Common al dan niet de hippie kant op neigt te gaan. Deze track zit desalniettemin lyrically goed in elkaar, maar het zijn de beats die door merg en been gaan. Vooral bij het refrein zijn de Soulquarians echt buckwild gegaan met als resultaat tja, hoe zal ik het zeggen? Laten we het erop houden dat dit niet is waar je op zit te wachten als je verheugd op een avondje chillen onder het genot van een Common-track.

Nu vormen de ongebruikelijke beats echter niet altijd een luisterobstakel, zoals blijkt uit de track “I am music” waar Common op fabuleuze wijze over de ongebruikelijke beat heen flowt. Op deze track wordt hij bijgestaan door Jill Scott, die een jazzy performance weggeeft waar zelfs Billie Holiday herself trots op zou zijn.

En niet alleen Jill Scott levert een dope bijdrage op dit album. Zo zorgen onder andere ook Omar, Cee-Lo, Bilal, Mary J. Blige en Erykah Badu voor een ille aanvulling op het album en dan vooral gezamenlijk op de laatste track. Op de grand finale van het album, “Heaven somewhere” staan ze Common’s vader bij in zijn gebruikelijke optreden op de cd van zijn zoon.

Bij dit album is het voornamelijk je open state of mind tegenover vrijheid van creativiteit, die je waardering voor Common’s latest zal vormen. Voor de mensen die zich hiphop noemen maar niet verder kijken dan de commerciële clubtracks voorzien van weinig boodschap maar een overvloed aan gladjes klinkende beats kan ik zeggen: laat het liggen. Sta je echter open voor een nieuwe stroming in de zee der hiphop, dan zou ik zeggen: aarzel niet!

Tracklist:
01. Ferris Wheel
02. Soul Power
03. Aquarius
04. Electric Wire Hustler Flower
05. The Hustle
06. Come Close
07. New Wave
08. Star *69 (PS With Love)
09. I Got a Right Ta
10. Between Me, You, & Liberation
11. I Am Music
12. Jimi Was a Rock Star
13. Heaven Somewhere
Meer info: http://www.okayplayer.com

Geplaatst door bowie op 28 januari 2003