Column: Yeezus, nagels over het hiphopschoolbord

Yeezus. “Hij doet tenminste wel iedere keer wat nieuws”, zegt een vriend die ook erg geschrokken is welwillend. Nu ben ik helemaal niet per se tegen een nieuwe hiphoplente, een nieuw geluid. Hoewel, eigenlijk wel. Bij Kanye ging het denk ik mis toen hij geen beren meer op zijn platen zette. “Ik hou vooral veel van zijn oude werk”, doe ik interessant in het café. Over oud werk beginnen is altijd een goeie voor op borrels, feesten en partijen. Of het nou om Japanse schrijvers, nieuw leven ingeblazen dichters of Kanye gaat.

 

Ik heb het wel geprobeerd. Kanye ‘zingend’ op 808’s & Heartbreak was even doorbijten, maar het wende wel. En, ik ben ook de beroerdste niet, bij het nummer Heartless ging ik dan wel even stofzuigen. Maar: My Beautiful Dark Twisted Fantasy mag je geloof ik niet slecht vinden, maar ik zou hem alleen opzetten als ik onder schot werd gehouden.

 

Het openingsnummer van Yeezus, On Sight, mag dan nog zo hardnekkig door Daft Punk geproduceerd zijn, het is toch een grof schandaal. Met de zin We get this bitch shaking like Parkinson haalde Kanye zich gelijk de woede van de Parkinsonvereniging op de hals. En verder is er natuurlijk niks tegen wat vuilbekkerij, ik ben tenslotte groot geworden met NWA, maar als je Kanye met overslaande stem en tamelijk vals but I got her back in and put my dick in her mouth hoort schreeuwen, zou je bijna hoofdschuddend ‘moet dat nou’ zeggen.

 

Kanye schreeuwt op I’m In It nog maar wat harder, en hij ondersteunt elke line, heel Lange Frans-achtig, met UH! UH! UH! UH! Je gaat bijna naar SWAG! SWAG! SWAG! SWAG! SWAG! verlangen. De teksten zijn ook bijster oninteressant: damn your lips very soft as I turn my blackberry off and I turn your bath water on and you turn off your i-Phone. Deze regels zijn geel gemarkeerd op Rap Genius; o wacht, uitleg! Een behulpzame fan heeft er een plaatje van een Blackberry en een i-Phone bij gezet. En de mededeling dat Kanye en zijn liefje (‘assumed to be Kim Kardashian’) hun telefoons afzetten als zij druk zijn met zekere zaken. Wat interessant allemaal zeg. Het enige leuke aan dit nummer is dat Kanye een nieuw woord heeft bedacht: swaghili, die taal spreekt hij namelijk wel. Ik denk eigenlijk dat hij zijn swagger al een tijdje kwijt is.

 

Black Skinhead gaat wel. Al merk ik wel dat ik erg mijn best doe om niet alleen maar azijn over het album uit te gieten. Aan het einde roept Kanye met een half waanzinnige stem GOD! GOD! GOD! GOD! Een voorbode van het volgende nummer: I Am God. De beat, de teksten, breng me snel een teiltje. I am a God, hurry up with my damn massage, hurry up with my menage, get the Porsche out the damn garage. Ja zeg, breng die verdomde auto en vrouwen nou eens naar God. Aan het einde praat hij ook met Jezus. Die zegt tegen hem: what up Yeezus, Kanye is namelijk naast God, ook nog Yeezus. Yeezus antwoordt Jezus: shit I’m chilling.

 

In het laatste nummer Bound 2 hoor ik eindelijk fraaie samples. Kanye vertelt verder dat hij nooit zo goed is in relaties. Maar met dit meisje heeft hij het al gered tot Thanksgiving. Joh, misschien redden ze het wel tot Kerstmis! She asked me what I wished for on my wishlist, have you ever asked your bitch for other bitches?

 

Verder heb ik nog wel een ideetje: aan het begin van de maand kunnen ze voortaan wel Send It Up afspelen, in plaats van het luchtalarm.

 

De plaat is ook volstrekt niet te volgen, omdat Kanye er veel te veel in stopt. Hoofdpijnbeats, en dan ineens een lieflijke soulsample. Plotse dancehallzangers en dan weer aanzwellende violen. Je verwacht bijna een intense didgeridoosolo. En ik denk de hele tijd dat ik house hoor.

 

Ik las ooit in de krant een recensie van een boek van Pauline Slot. De recensent vond het boek zo slecht, dat hij zin had om de gehele oplage op te kopen en de boeken in de ‘diepste spelonken van De Slegte’ te verstoppen. He ja, leuk: dat je pallets vol Yeezus-cd’s in vrachtwagens laadt en in zee stort. Gelukkig eigenlijk dat de cd geen hoesje heeft, maar alleen maar een oranje sticker. Misschien heeft de jongen van de platenzaak niet doorgehad dat ik Kanye kocht. O, toch iets positiefs over Yeezus: die oranje sticker is echt heel mooi.

 

Nu ga ik 25 minuten bij mijn zorgverzekering in de wacht staan, met Orinoco Flow van Enya als wachtmuziekje. Nu ga ik de rozenstruik in de tuin opbinden. Nu ga ik mijn vakantiefoto’s vanaf 1983 inplakken. Nu ga ik Poing van The Rotterdam Termination Source opzetten. Nu ga ik me in de spelregels van het mahjongspel verdiepen. Wat jammer eigenlijk dat ik nu mijn belastingaangifte over 2013 nog niet kan doen.

 

Alles beter dan Yeezus luisteren. Jesses! Kanye kan beter even stil in een hoekje luiers gaan verschonen.

Geplaatst door bowie op 20 juni 2013