column: Rennen voor mijn brieven

 

Neen. En rappers zijn ook helemaal niet altijd met geld bezig. Typhoon is vaak drievierde van de maand blut. De waterkoker is stuk, maak wat thee in het pannetje, rapt hij. Niet echt living large.
Kanye West trad ooit op in Ahoy en vertelde dat hij als jongetje van de Noorse groep a-ha hield. Ik ook wel; ik huilde bij de clip van Take on Me. Een blond meisje verfrommelde een stripverhaaltje waarin de mooie zanger Morten voorkwam. Het boekje lag in de prullenbak, maar Morten leed intussen live ook helse pijnen. Hoe dat precies zat, begreep ik niet helemaal, maar zielig was het wel. Kanye vond dit ook een leuk liedje; we zijn immers in hetzelfde jaar geboren. Kanye danste daarna verbeten op dit nummer. Heel eighties, met een aansluitpas. In een roze lamswollen trui.
Kanye. In. Een. Roze. Lamswollen. Trui.
Wat zullen we verdorie nu krijgen, dacht ik grimmig. Rappers moeten wankelend van het goud met lekkere wijven in glimmende auto’s stappen. En vuilbekken en petjes dragen. Zegt de cupcakemoeder in de tuttige jurk. Want clichés en stereotypen moet je soms lekker benadrukken en omarmen. Bijvoorbeeld dat rappers alleen maar, heel oppervlakkig, druk zijn met keiharde cashflow.
“O ja, hiphop”, zegt een tandarts in een rode broek afkeurend. “Ik geef een lezing over nieuwe woorden bij de Rotary. Over doekoe enzo”, doet hij vlot. Dat woord is dankzij Def Rhymz bij iedereen bekend. Meisjes met weinig kleren duwen hun billen in de camera en zingen uitdrukkingsloos (en met een zachte g) iedereen houdt van doekoe/iedereen houdt van geld. Doekoe is een Surinaams woord. Ik moest eens bij Evers staat op komen om te vertellen over mijn boek over nederhop. Dat komt dit jaar uit. Hoeveel dat dan ging kosten, dat boek, een donnie ofzo? Donnie betekent tientje, ook in het Sranan. Maar dat wist ik toen nog niet. Epic fail, Vivien Waszink, hakkelend op nationale radio. De dj’s bulderden daarop nog harder.
Maar nu praten wij money! Nederhoppers nemen ook gretig Engelse raptermen voor geld over. Dough bijvoorbeeld. En Hef zegt: Check die mannen voor hun loot rennen. Maar zijn broertje Crooks wil liever roerloos bankhangen: Thuis op de bank en met buit op de bank, rapt hij in Baby Baby, een lief liedje over zijn moeder. Dead presidents werken hier niet: bij ons staan er geen dode staatshoofden op papiergeld. En een president hebben we niet. Als Wim-Lex koning wordt, komen er wel nieuwe muntjes, maar we weten niet of die een aparte naam krijgen. En het gaat natuurlijk niet om het kleingeld, maar om de brieven. En daar moet Hef elke dag opnieuw voor rennen. “Is hij soms postbode?”, vraagt een collega. Nee, brieven betekent briefgeld. Leuk hoor, allebei bestaande woorden, maar in een nieuwe betekenis.
Naar Kanye ga ik niet meer. Die lamswollen roze trui, die krijg ik nooit meer van mijn netvlies. En te duur ook: teveel brieven, zelfs voor een postbode.

Vivien Waszink is taalkundige, moeder en hiphopfanaat. [jambersstem] Overdag werkt zij aan een woordenboek en geeft zij les over nieuwe woorden, maar ’s avonds staat zij vooraan bij hiphopshows[/jambersstem]. Vivien is 36 en heeft een dochter van 17 en is daarmee net geen tienermoeder. Vivien vindt het best stoer van zichzelf dat ze net als haar dochter van hiphop houdt en denkt hierom een heel hippe moeder te zijn, maar stuit toch vaak op, wat we maar even noemen, een hiphopgeneratiekloof. Viviens favoriete mc is Ice Cube en ze denkt dat the westside the best side is. Verder draagt Vivien elke dag een jurk en is ze bezig met een boek over de taal die in nederhop wordt gebruikt.

Geplaatst door bowie op 4 maart 2013