Column: “Laat die monitor thuis, Nas!”

Toegegeven: het is alweer twee decennia geleden dat de Queensbridge rapper het legendarische album uitbracht. Maar als je voor je 20e verjaardag niet eens de moeite neemt om de teksten van je beste album opnieuw uit je hoofd te leren … Al is het om je fans niet te beledigen die wél nog steeds alle tracks woord voor woord kunnen meerappen.

 

Na opener N.Y. State Of Mind had ik het al gezien. Wellicht voorbarig, maar ik zag geen tekenen dat het opeens een fantastische show zou worden.

 

Nas’ discografie is indrukwekkend, maar hij is nooit de performer geweest die generatiegenoot Jay-Z bijvoorbeeld wel is. Zijn optredens in Nederland waren wisselvallig en toen ik ‘m onlangs als een zoutzak plichtmatig, zonder plezier, One Love zag spelen bij Jimmy Fallon wist ik genoeg.

 

Links en rechts is Nasir Jones ingehaald door andere street disciples zoals Kendrick Lamar, plus een dozijn jonge honden die lang niet zo goed rappen als Nasty Nas, maar wel het gif en de overtuiging hebben.

 

7 juli speelt Nas in Tivoli Vredenburg, en ik twijfel of ik ga. De voortekenen beloven niet veel goeds, maar als ik ga mag hij z’n monitor thuislaten en gewoon lekker een potje rappen, mét plezier. Die paar zinnen die je vergeet, rappen wij dan wel Nas.

Geplaatst door bowie op 16 april 2014