Column: Knowledge! Knowledge!

 

Die hoes hangt namelijk in mijn gang. Samen met een hele hoop andere: mijn platenhoezenmuur krijgt altijd veel props. Toch klinkt die hiphop ‘hall/wall of fame’ stoerder dan ’ie is, want tussen Ice T., Dru Hill en Dr. Dre hangt ook Modern Talking. De jarentachtigduitsers lachen gul in ontzagwekkend lelijke truien. Ook accordeongod Blinde Piet – van het nummer De schooier en zijn hond – siert de wand. En Yo! Bum Rush The Show hangt naast Paus Johannes II, die zong namelijk ook.

 

De meeste postbodes, meterkast- en andere mannetjes kijken schalks naar de hoes van It’s a big daddy thing. Daar staan namelijk vrouwen in gouden badpakken op. En Big Daddy Kane met een decimeter dikke gouden ketting. Maar deze jongeman begint gewoon over Brand Nubian. Nu breekt de zon ook door op mijn gezicht. Al sneeuwt het een beetje. Maar ja, vrij naar Prince, sometimes it snows in March.

 

Ja, goede single van Everything is Everything”, doe ik interessant. “Nee”, zegt hij precies, “het staat op In God we trust”.
Dit gesprek kan niet anders dan uitlopen op een overpeinzing over Dat! Ene! Album!

 

Het debuutalbum One for All is eigenlijk mijn favoriet. Het verscheen in, luister goed kinderen, 1990. Er zijn nog steeds dagen dat ik de deur niet uitga en met de luxaflex dicht vijf keer achter elkaar het album beluister.

 

Eerst maar eens wat saaie feitjes. Brand Nubian is een rapgroep uit New York. Er zitten drie rappers in die ook alle drie heel goed zijn: Grand Puba, Sadat X (ook Derek X) en Lord Jamar.
De rappers waren lid van the Five Percent Nation, een groepering van zwarte moslims. Die 5 pct’ers hebben een eigen wiskundig systeem. Zo betekent de 1 ‘Knowledge’ en staat de 8 voor ‘Build and destroy’. En Allah is eigenlijk verkort uit arm leg leg arm head. Af en toe best wel een beetje vervelend om daar de hele tijd over te horen, maar gelukkig scheppen de rappers ook gewoon veel op. Sadat X zegt: “Like a Lamborghini I look good and I’m expensive” en Puba is “quick to toast an mc just like an English muffin”.

 

Het beste nummer vind ik Ragtime. Dat begint al sterk met lyrics als
It’s my vernacular, that’s simply spectacular, my bite is in your neck it’s the effect of Dracula.

 

In Concerto in X-minor komt buurtsores aan bod:
…and I wanted to get violent but I’m a lover of black mothers. And black mothers need sons, not children getting killed by guns.

 

Na One for All kregen de rappers, naar goed hiphopgebruik, ruzie. Lord Jamar en Derek X gingen eerst samen verder, zonder Puba. Even later waren ze allemaal solo. Inmiddels treden ze wel weer af en toe samen op.

Sadat X trad vorig jaar op op het gratis hiphopfestival Zomerjam in Leiden. Achter de supermarkt waar ik altijd boodschappen doe. Hij is een beetje schor en heeft er al flink wat alcoholhoudend vermaak opzitten als hij het podium bestijgt. Maar hij kan het nog steeds. Hij vertelt dat hij is neergeschoten. En dat is niet stoer, maar deed heel veel pijn. Hij blijft nog wat langer in Leiden. Hij rijdt op een fiets rond en laat de Leidse Sleutels, het wapen van de stad Leiden, op zijn arm tatoeëren.

 

Veel ouwe helden gaan ineens touren, denk aan Hiphopgods en Kings of the mic. Binnenkort hopelijk ook mijn Brand Nubian brothers weer samen on stage. Knowledge! Knowledge!

 

Vivien Waszink

Geplaatst door bowie op 5 april 2013