Column: Kanyego

De Amerikaanse krant USA Today bedacht daarom The Kanye West Self-Confidence Generator. Daar krijg je namelijk meer Kanyefidence van. Dat is wel een leuk woord: uit de voornaam van Mister Ego en het Engelse woord confidence
Kanye zou het woord zelf bedacht kunnen hebben. Jammer genoeg deed hij dat niet, maar ja, ook Yeezus moet wel eens op de bank liggen. Of laat opblijven voor de strafschoppen. En het is voor Hem ook wel eens zondag. Kanye bedenkt gelukkig ook vaak goede woorden – Kanye kan namelijk alles. Swaghili bijvoorbeeld: uit swag en Swahili. Kanye spreekt dat fluently.

 

De zelfvertrouwenvermeerderaar was gelijk een hit: de NRC schreef er wat leuks over en de site is al weer een paar weken in de lucht, maar de hashtag #kanyefidence is nog steeds nogal hardnekkig aanwezig op Twitter.

 

In da meantime zou het natuurlijk best kunnen dat Kanye een beetje getikt is. Bevriende dokters hoor ik vaak etiketjes mompelen als het weer eens over meneer West gaat. Etiketjes met veel cijfers en afkortingen, afkomstig uit rangordes van heel enge psychiatrische aandoeningen. Maar dat weet ik verder ook niet; ik ben immers geen dokter. Misschien is Kanye stiekem van binnen erg onzeker, denk ik als ik weer eens een hip vrouwenblad heb gelezen. Hij doet wel stom, maar dat is eigenlijk al-le-maal buitenkant! Het komt er een beetje rot uit, maar we hebben hier te maken met een uiterst gevoelige, kwetsbare man. Eigenlijk huilt Kanye bij The Lion King. The Game zei pas nog aan de telefoon tegen hem: Kanye, het gaat nu om JOU, je moet nu echt eens leren lief voor jezelf te zijn. Geef nou eens duidelijk je grenzen aan! Kanye oefent voor de spiegel met een bibberend lipje tegen zichzelf: Kanye, JIJ, ja JIJ! JIJ Mag er zijn!. Haha, hell no. En: Kanye is ook gewoon wel een genius, dan mag je dat ook best roepen. Af en toe.

 

En dat weet hij zelf ook, want Kanye loves Kanye. En Kanye houdt ervan de media op te jutten. Dat betekent allemaal weer meer aandacht. Kanye gaat als een klein kind zitten mokken als hij een belangrijke prijs niet wint. Hij voelt zich ‘beroofd’. Prompt wint hij het jaar erop een Grammy. Als hij die aan komt pakken, maant hij het publiek met een uitgestreken smoel en een simpel handgebaar tot stilte. Everybody wanted to know what I would do if I didn’t win… I’ll guess we never know! Daar rolt hij dan even onheilspellend met zijn ogen bij.

 

Getikt of niet, hij zegt in ieder geval redelijk getikte dingen. Everything I’m not, made me everything I am, rapte hij ooit. En, voor het geval je dat niet doorhad, dat was profetisch. Gandhi, je kent hem vast wel, had zoiets ook kunnen zeggen, aldus Kanye. En hoezo een halfvol of halfleeg glas? Het glas van Kanye stroomt altijd over. Mm, de nederrappers zeggen dan: je hebt in ieder geval een glas, al is het water troebel. Is er eigenlijk wel iemand net zo goed als Kanye? Daar moet hij zelf ook even over denken: ‘Tja, als ik mezelf dan met iemand zou moeten vergelijken, dan moet ik wel naar het verleden kijken: Michelangelo enzo, dat soort gasten.’

 

Dan moet je geen vrouw hebben die zegt: ‘Ja schat, Michelangelo en jij, dat zijn ze wel, maar hou jij intussen even die reproductie van De Schepping van Adam vast, dan kan ik effe boren.’ Of: ‘Tuurlijk: jij bent Picasso, en ik lijk op Ellen Degeneres.’ Die ineens een kritische noot heeft: ‘Zeg, doe wat je wilt, enfreedom of speech sowieso, en echt dope wat je doet, maar op zich kan ik me er wel iets bij voorstellen dat al die miljarden gelovigen het best wel vervelend vinden als jij zegt dat jij eigenlijk God bent.’ En die hem ook nog op een inconsequentie wijst: ‘En gek is het ook wel, want waarom zeg je dan ook dat je tegelijkertijd Jezus bent, dat klopt dan toch eigenlijk niet?’ En dat Kim dan net de deur uit wil gaan naar de schoonheidsspecialiste, maar zich op de drempel toch nog even omdraait: ’En, waar ik ook nog eens over na heb gedacht: ik denk eigenlijk dat Barbapapa de échte verandering brengt. Die kan veranderen in een reuzenrad. In een waterleiding desnoods. Ondanks die kilo’s hè. Die dingen die jij bij je shows doet, dat ziet er zeker acrobatisch uit, maar die échte change, daar wachten we nog op.’ En dat Kanye dan denkt dat het klaar is, maar dat Kim nog even verder gaat. Ze wijst plagerig naar hem met haar Mercedes sleutel en besluit: ‘Maar in ieder geval schaam jij je niet in roze, hahaha. Nou, dat met dat dansen in die lamswollen trui. Op een nummer van a-ha godbetert. Mijn mascara zat op m’n knieën. Echt, ze konden me wegdragen! Moedig, dat wel. Maar seriously, die changeskills van die dikke roze jongen, ik zie die gewoon nog niet helemaal in jou.’

 

Maar dan heb je aan Kim Kardashian een goeie. Die is mooi en zwijgt. Ik was altijd wel een beetje gefascineerd door Kim. Best een hele prestatie om zo weinig persoonlijkheid te hebben. Nu snap ik wel dat dat naast Mr West ook nog eens retehandig is. Dan zijn billen en borsten toch meer dan genoeg. En daar is Kim wel goed in.

 

Toch klinkt die Kanyefidencer spectaculairder dan hij is. Ik zag me zelf al deuren opengooien op het werk en dingen als ‘IK! Geloofwaardig! IK! Relevant! IK!’ roepen. ‘Denk verandering, denk Vivien.’ En dat iedereen het dan pikt. En weet je, ik ben de beroerdste niet, ik zou het echt ook wel toegeven als ik geen genius zou zijn, maar ja, ik ben het hè, ik kan dat ook echt gewoon niet gaan ontkennen, dan zou ik echt hartstikke oneerlijk zijn tegen mezelf. Liegen. Ik. Dat moeten we toch ook niet willen?
Ik kan op de site allerlei opschepperige quotes lezen van de goede man. Wil ik meer Kanyefidence? Prima, dan moet ik verder klikken. En dan krijg ik meer quotes. Wel met steeds een ander gezellig kiekje erbij. Kanye in hippe kleren, Kanye met een zorgvuldig getrokken chagrijnige smoel of Kanye performing on stage.
Sommige twitteraars worden er zelf al kanyefident van. ‘There’s 1000 yous, there’s only one of me’, tweet een jong meisje, dapper vanachter de laptop. Een andere twanye wil zelfs de taal veranderen: waar hebben we dat woord confidence nog voor nodig: we veranderen dat gewoon in kanyefidence. Op Facebook zegt een andere taalcreatieveling: I overstand you, Kanye. Het woord under, nee, dat is te laag. Maar er moet meer komen. Zelfvertrouwen moet je niet lezen of typen, dat moet je doen! Amélie, uit de film, bedacht ooit dat het tof zou zijn als er een soort souffleurs op straat waren. Die je, vanuit een put op straat, precies die woorden influisteren waar je op dat moment naar zoekt. Zo zet Amélie de vervelende groenteman lekker op zijn nummer die zijn heel aardige hulpje altijd belachelijk maakt. Zoiets wil ik ook, maar dan in een app, dat is handig, en hip. De Kanyapp. Dat Kanye himself je precies die ene gevatte zin inrapt als je die nodig hebt. ‘Schaal 16. Hahaha. Ik draai me nog even om in bed als je het niet erg vindt.’ ‘Wat zeg je nou, wil je toch niet met mij uit vanavond? Heb je trouwens even een momentje? Ik heb Waka Flocka in een wisselgesprek.’ ‘Maar hoe bedoel je eigenlijk, Erwin Olaf komt niet fotograferen bij mijn lezing over nieuwe woorden?’ ‘Yo barista, wat vind je nou eigenlijk zelf van deze cappuccino? Morgen kom ik terug. En, bitch please, kom niet met een lullig appeltje of hartje aanzetten: ik wil het refrein van Gold Digger in het schuim. You heard me.’ ‘Als Van Gaal mij de penalty’s had laten killen, had ik ook nog een salto gemaakt voor ik die ballen pakte. Zag jij Timmetje en Jasper dat doen?’
En dat Kanye ook complimenten geeft. Kanyeplements. ‘Kanyeetje, staat die jurk met rozen me eigenlijk wel? Does my bum look big in this?’, vraag ik me met bibberende onderlip af voor de spiegel. ‘He yo, die jurk staat jou zo goed, dat de rozen in het tuincentrum zich omdraaien om naar je achterwerk te staren.’
Maar er moet meer komen. Kanyerapy: een speciaal soort gedragstherapie. En na afloop kan jij dat dan ook: op rode gympen overal binnenstormen en met veel uitroeptekens wat stelligs roepen. En dat dan ook iedereen het gelooft. Of dat het ineens echt waar is. Kanyeoke: Kanye’s schandaligst opschepperige quotes in een gezellige medley. Ook leuk voor bedrijfsuitjes en teambuildingevents. Er moet ook een spel komen, een soort stratego, maar dan wint Kanye altijd, en niet met wapens, maar met zijn zelfvertrouwen: ik noem het Kanyego. Such a huge ego … I love his Kanyego.

Geplaatst door bowie op 14 juli 2014