Column: Hangin’ out with my hangouderen

De kalender in de wc raak ik elke maand in ieder geval één keer aan. Verder hangt hij wat, lekker makkelijk. Aan de rekstok lijkt hangen dynamischer, omdat de turner vanuit zijn hangende positie altijd toch ineens weer iets ingewikkelds doet. Met veel opgevouwen lichaamsdelen en plotse sprongetjes. Ook het dragen van fluorescerende, strakke pakjes maakt rekstokhangen meer rock ’n roll.

Maar dan de hangjongeren. Woordenboek Van Dale omschrijft hun activiteit als ‘scheef tegen iets aan, op of tegen iets geleund staan of zitten, een lome of vadsige houding aangenomen hebben’. In je eentje roerloos bankhangen met bier vind ik ook hangen, maar hangen doe je vooral in een groepje. Met sigaretten. Ik denk redelijk weinig na over brommers, maar bij het woord hangjongeren hoor ik ze zelfs. Bestuurd door puisterige jongetjes zonder helm. Achterop meisjes met gezichten oranje van de foundation. Uitdrukkingsloos kauwgom kauwend.
Ook in de hiphop wordt er veel samengeschoold, op straathoeken meestal, maar dan met wat meer goud om. Het verbaast mij niks dat het werkwoord hangen meer gebruikt wordt in raptracks dan de werkwoorden afwassen, archiveren en quilten.
Toch is er iets aparts aan de hand met dit hangen van rappers. Fresku is een vrolijke rapper uit Eindhoven. Om duistere redenen laat hij bij concerten vaak langdurig zijn dikke buik zien. Hij is er trots op denk ik; hij kondigt zichzelf ook aan als de uit de kluiten gewassen, corpulente, zwaarlijvige, elke dag in massa toenemende Fresku. Maar ja, hij blijft hongerig, want ‘zijn lintworm heeft een lintworm’. Leunt hij soms teveel onderuitgezakt, in vadsige, lome houding, ondertussen frietjes etend? Wie weet, maar ondertussen wordt er wel druk met hem gehangen: Rappers willen bij de Frisse horen zodra ze de Frisse horen, ze horen de flow en delivery van me dus willen die mannen met mij voor credibility hangen. Nu Fresku het goed doet als rapper, wil iedereen ineens met hem gezien worden. Hangen betekent hier, veel algemener, ‘omgaan met’ of ‘vrienden zijn met’. En die omgang vindt echt niet alleen plaats in parkeergarages, op schoolpleinen of in andere brommerrijke omgevingen.
Dit hangen komt uit het Engels. Vooral in Amerikaans slang is hangin’ out een bekend fenomeen: A$AP Rocky is heel dikke matties met Drake, hij praat over hun hangin’ out since way back in het nummer 1 Train.

 

50 Cent heeft in het nummer Hiphop minder behoefte aan vriendelijke omgang met P. Diddy. Diddy moet hem ook niet meer. 50 Cent weet wel hoe dat verder gaat: guess this means I won’t be invited to white parties in the Hamptons. I don’t give a fuck, I don’t wanna hang out with your punk ass, no way. Hangin’out op white parties, bijvoorbeeld op die van P. Diddy, doe je in witte kleren. Je hebt het reuzedruk met champagne drinken met andere rijke mensen. Af en toe geef je publiekelijk iets aan een goed doel. Niks koukleumen, joints delen en geld bij elkaar leggen voor Aldibiertjes.
In de Nederlandse hiphop leenden we die betekenis van het Engelse hang, en voegden die toe aan ons Nederlandse werkwoord hangen. The Opposites maakten pas het liedje Sukkel voor de Liefde, een vertaling van Engels Sucker for love. Veel liedjes heetten trouwens al zo, maar ja, er wordt dan ook een hoop geblunderd in de liefde. De jongens uit Heiloo zingen in het catchy refreintje:

 

Omringd door chicks die willen hangen voor de fame

Krioelen net als focking slangen om me heen
Tranen rollen langs m’n hart zo naar benee
M’n pijn houd ik verborgen daarom lach ik met ze mee

 

Heb jij weer: ben je eindelijk de koning in de discotheek, willen meisjes alleen maar met je omgaan omdat je beroemd bent.
Op de Volkskrantredactieblog hebben ze het zelfs over ‘uithangen’. Dat kan je bijvoorbeeld doen met politici. ‘Dat klinkt wellicht hip, maar het is niet veel anders dan interviews met politici die we via het web uitzenden’, staat er verontschuldigend bij. Ik denk ook niet dat iedereen eigenlijk dacht dat hij met Mark Rutte op de porch kon hangen met een fles bier in een papieren zak.
Misschien is dat moderne hangen in die algemenere, neutrale betekenis toch nog niet zo bekend. Ook nederhoppers vluchten nog in vergelijkingen waarin juist die oude betekenis van hangen voorkomt. Opgezwolle zegt in Haat (Dat ding dat ik doe) ‘Als slingers hang ik dan in het rond waar het chill is’. Dio en Sef hangen ‘als megaposters’. Vooral deze laatste metafoor verdient niet de Grappigste Hiphopmetafoor Op Aarde-award, maar in ieder geval gaat het niet om lullige kleine postertjes.
Intussen hang ik wat in de supermarkt. Zonder brommer. Ook geen sjekkie op mijn onderlip. Ik ben ook niet heel statisch bezig, want ik beweeg me behoorlijk dynamisch tussen kaakjespad en diepvriesunits. Ook draag ik in verhouding weinig goud. Een oude man springt achter een toren van appelmoespotten vandaan. ‘Zozo’, zegt hij bestraffend tegen mijn fles Whisky. Hij wijst ook naar Ajax Fetes des fleurs-allesreiniger. ‘Voorjaar in de bol’, concludeert hij. Met deze hangoudere wil ik nooit hangen.

Geplaatst door bowie op 24 mei 2013