Collabs Until You Collapse

Dit initiatief van het Wasteland magazine heeft als doel de samenwerking in het Belgische hiphoplandschap te versterken. Voor de velen die niet echt bekend zijn met hiphop uit België geeft dit project de kans ook te zien wat er hier en daar onder het maaiveld speelt. Het geheel is geproduceerd en opgenomen in thuisstudio’s, mede hierdoor boet deze compilatie aan geluidskwaliteit in. Maar ik denk ook dat een groot deel ligt bij het punt van onervarenheid. Maar aan de honger die ik terug hoor in de hele compilatie vermoed ik dat het een kwestie van tijd is om dat juk af te kunnen werpen.

De compilatie begint met Fab fudge ft. Szee, die ook track 6 doen en daarnaast ook de cd afsluiten. Opvallend is dat ze drie keer dezelfde beat gebruiken, een duistere beat die zich welkom zou voelen in verlaten stegen. De MC’s flowen bijzonder lekker over de beat en voelen zich helemaal thuis in de muzikale wereld van horror geluidjes. Daarnaast beheersen ze de Engelse taal ruim voldoende, zodat er maar een licht accent is. Aan de ene kant heeft het wel wat dat ze drie keer dezelfde beat gebruiken. Het geeft de compilatie een bepaalde sfeer mee. Aan de andere kant is het weer jammer. Want er wordt drie keer op dezelfde manier geflowed en de kans om meer van zichzelf te laten horen wordt van de hand gedaan.
De volgende track, Freestyle Hermanos, staat weer lijnrecht tegenover de eerste. De duistere sferen worden gelaten voor wat ze zijn, hier draait het om een fonky gevoel die je makkelijk tot je kunt nemen. Voor mij is de track wat te vrolijk en draait ie wat teveel om het refrein maar ook ik kan niet ontkomen aan het pakkende ervan.
Ook Lotto brengt een zomerminnende beat ten gehore. Wat zou er toch gebeuren als je die Lotto zou winnen. Het vreemde is dat de tweede MC te zacht staat en bij de derde teveel galm op zijn stem staat waardoor ze beide slecht te verstaan zijn.
Eeuwig Jong is mijn favoriete track, een duistere beat en origineel concept. Wel jammer is dat de hihats wat te hard staan en de stemmen rauw afgemixed zijn. Door Xspans en KFM wordt gefilosofeerd hoe hun leven er zou uitzien als ze voor eeuwig jong zouden blijven.
Op Konsekwent is er een goede variatie van flows aanwezig door de MC’s en er is zelfs een zangeres aanwezig, het enige jammere is dat ze twijfelachtig overkomt, waardoor haar zang niet van toegevoegde waarde is.
De tweede helft van de compilatie sluit eigenlijk aan bij de eerste qua variatie. Oorsprankelend Fonk sprankelt daadwerkelijk en brengt de funk in je kamer. De zomerse laidback flow van Zoomzoom wordt bijgestaan door Kryptoto die iets minder nadrukkelijk aanwezig is.
4 Doodgewone Gasten Met Een Pc heeft een lekker pompende beat en geeft ook een beetje het beeld van hiphop en deze cd. Ook al zijn de mogelijkheden beperkt, hiphop en creativiteit horen daar boven te staan. Met snelheid en een goede synergie tussen de flow van de MC’s en de beat is dit ook een van de betere tracks op deze cd.

Kortom, dit is een lekker cd-tje met maar 2 minpunten: er wordt 3 keer dezelfde beat gebruikt en het geluidskwaliteit had beter gemogen. Maar de variatie van Nederlands/Engels, Funky/Duister, Laidback/Up-Tempo en meerdere MC’s per track maakt veel goed. Aanrader dus.

Tracklist:
01. Fab Fudge ft. Szee – 15 Minutes: At The Frozen Fountain part I
02. Bar-B-Man ft. Kroniek – Freestyle Hermanos
03. Nature Provides ft. Nag&Twan – Lotto
04. Xspans ft. KFM – Eeuwig Jong
05. Prev ft. Nature Provides & Riemeloare – Konsekwent
06. Fab Fudge ft. Szee – 15 Minutes: At The Frozen Fountain part II
07. Seppe, Dusty-P, ALA, Tovenoare, Bombardeur, Koenfusion (KFM) – Supajoint
08. Prev ft. Zoomzoom – Micro-cosmos
09. Raggamuffin Whiteman ft. 3t & Invisible Bram – Luvely Luv
10. Kryptoto ft. Zoomzoom – Oorsprankelende Fonk
11. Nature Provides ft. Prev & Xspans – 4 Doodgewone Gasten Met Een Pc
12. Fab Fudge ft. Szee – 15 Minutes: At The Frozen Fountain part III
Meer info: http://www.wasteland.be

Geplaatst door bowie op 5 augustus 2003