Coely’s album is eindelijk klaar, maar Amerika mag het niet horen

Dat de Antwerpse rapster Coely een talent is om in de gaten te houden mag geen nieuws meer zijn voor het Belgische en Nederlandse festivalpubliek. We spraken haar enkele jaren terug over haar opkomst en ambities, en toen rockte ze de festivalweides in de Benelux al met enkel een handvol hitsingles.

Haar debuutalbum komt morgen eindelijk uit, en ze stond klaar om het internationale publiek ook kennis met haar te laten maken op het Amerikaanse SXSW. Het festival staat bol van showcases die voor artiesten de opmaat naar meer kunnen betekenen, en Coely zou maar liefst vijf keer podia in Austin, Texas betreden.

Zou, want zonnebank-connaisseur en potsierlijk bralfascistje Donald Trump heeft deze week de tweede poging van zijn inreisverbod ingestart, en Coely werd daar het slachtoffer van.

“Na maanden dromen, plannen en sparen was ik klaar om mijn album Different Waters voor te stellen op het Amerikaanse showcasefestival SXSW in Austin, Texas. Helaas werd mij als enige van mijn crew niet toegestaan om gisteren in Kopenhagen het vliegtuig naar Austin in te stappen, ook al bezit ik een geldig paspoort en alle nodige papieren”, zegt ze in een statement op Facebook. “We hebben geprobeerd dit aan te vechten via de Amerikaanse ambassade in Kopenhagen, maar het heeft niet gebaat. Op dit moment weet ik nog steeds niet waarom ik het vliegtuig niet in mocht.”

Coely is niet de enige met dit idiote probleem. Pitchfork bericht dat onder meer de acts Soviet Soviet, Yussef Kamaal, Massive Scar Era, ELOQ, Trementina, en Yung Beef ook tegengehouden zijn.

Coely’s album Different Waters dropt morgen, haar nieuwe video check je hierboven. Ze heeft ook besloten om a.s. zaterdag twee instore showcases te doen in de Fnac-fillialen van Antwerpen en Gent.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 16 maart 2017