Clipse – Hell Hath No Fury

De wereld leerde Clipse op een opmerkelijke manier kennen. Door tussenkomst van hun vaste beatleverancier Pharrell kwamen Pusha T en Malice in 2002 op de debuutsingle terecht van, toen nog louter tiener-idool, Justin Timberlake. “Clipse and J. Timberland, now how heavy is that?” Het antwoord kwam in de vorm van een Grammy nominatie voor I Jus Wanna Love You. In datzelfde jaar volgde hun eigen debuutsingle Grindin’ die de aarde liet schudden en de hemel liet donderen. Dit leek in de verste verte niet op op de pop-plaat van Mister JT. Clipse’ debuutplaat _Lord Willin’ _was al even vrij van een hang naar de verkooplijsten. Met een gouden album en een onofficieel derde bandlid dat de naam Pharrell Williams draagt zou je denken dat de platenmaatschappij de broertjes geen stro-breedte in de weg zou liggen bij het uitbrengen van hun tweede. Inmiddels weten we dat het allemaal anders moet zijn gelopen.

In vier jaar tijd kan er nogal wat veranderen. Zo niet op het muzikale vlak van Terrence en Gene Thornton. De gebroeders opereren nog steeds geheel onder de vleugels van The Neptunes (al zal je de naam van Chad Hugo niet in de credits terug kunnen vinden) en hun teksten lopen nog steeds over van verwijzingen naar een verdovend waspoeper. De koningen van de coke gebruiken hun vocabulair eenvoudig maar doeltreffend. “Ho’s holla back like a parrot”, “While I’m shoveling the snow call me Frosty” en “Can’t let niggas roll up beside me and 2Pac me.”

De titel van de intro verwijst naar de twee mixtapes die de heren tussen hun albums uitbrachten. Feitelijk is _We Got It For Cheap _geen intro, maar een compleet nummer die soepel openzwaait als een nieuwe voordeur en zo _Hell Hath No Fury _opent. De productie voor Wamp Wamp (What It Do) was oorspronkelijk beloofd en verkocht aan Foxy Brown, maar uiteindelijk gaan de vrienden van de Clipse toch aan de haal met het opzwepende ritme. Slim Thug ‘The Boss’ zorgt voor de hersenloze chorus die heerlijk meebrult: “Wamp (2x) What it do (2x).” Als je op je albumhoes poseert voor een met bankbiljetten behangen muur, kan je niet zonder materialistisch materiaal op je plaat. Op _Dirty Money _blijkt echter dat de jongens helemaal niet zo egoïstisch zijn als je misschien zou denken. Ze delen hun geld uit alsof het flyers zijn. Met een broekzak vol ‘stinkies’ rappen ze over het spenderen van geld-met-een-luchtje aan vrouwelijk vlees. Uiterst opvallend dat er helemaal niet over tegenprestaties wordt gerapt. De soundtrack van de slechte dansfilm _Step Up _zullen hooguit tienermeisjes in huis hebben, dus is het maar goed dat _Ain’t Cha _een plekje in de tracklist heeft gekregen. Op de ja-knikkende beat bespreken Pusha T en Malice met Sandman en Ab-Liva (met wie ze samen de Re-Up gang vormen) degene die hun plaats maar wat graag zouden willen innemen. “You try to get a big chain ain’t ya?” Uiteraard zijn ze geen van allen bereid hun plekje vrijwillig op te geven. Op Hello New World zijn de broertjes echter weer begripvol voor de competitie en ‘zingt’ Pharrell: “Can’t wait for the next nigga from my hood to say: Look out world, I’m on my way.” En later rapt Malice in het tweede couplet: “We can all shine; I want your wrist lit like mine / Neck and ears, I want it lit like mine / Foreign cars, stick shift, six gears like mine.” De eerste single van dit album heeft, net als Snoop’s hit Drop it like it’s hot, een rappende Pharrell is bijna net zo geniaal minimalistisch, maar een monsterhit zal Mr. Me Too niet worden. Het nummer Trill valt op dit album toch wel behoorlijk buiten de schuit. Niks is te vergelijken met de constante synthesiser herrie van dit nummer. Haat het of omarm het. Ook Nightmares is anders dan de rest. Bilal en Pharrell zingen uitgebreid op deze trage 2006 versie van de Geto Boys klassieker Mind Playin’ Tricks On Me: “I make big money, drive big cars, everybody know me / It’s like I’m a movie-star – Virginia nights, selling hard white.” Op dit laatste nummer beschrijven ze hun angst om in hun buurt constant over de schouder te moeten uitkijken voor mensen met verkeerde bedoelingen.

Zo lang ze muziek van en voor de straat blijven maken, hoeven de broertjes zich echter geen zorgen te maken over een groeiend aantal haters. Het helpt dat Pharrell voor _Hell Hath No Fury _eindelijk weer eens met zijn Icecream’s op de straat i.p.v. op de dansvloer staat. En ondanks zijn vocale aanwezigheid op een kwart van de tracks hoef je je nergens te ergeren aan een overkill van Skateboard P. Wijselijk houdt hij het nu weer voornamelijk bij bijdrages in de chorus. Ook wordt de plaat niet ontsierd door een suikerzoete slaapkamer single. Was je down met Lord Willin’ dan pak je de draad met _Hell Hath No Fury _zo weer op. Was je al een hater dan blijf je er een.

Tracklist:
01. We Got It For Cheap (Intro) featuring Spanish Lee
02. Momma I’m So Sorry
03. Mr. Me Too featuring Pharrell Williams
04. Wamp Wamp (What It Do) featuring Slim Thug
05. Ride Around Shining featuring Ab-Liva
06. Dirty Money
07. Hello New World featuring Pharrell Williams
08. Keys Open Doors
09. Ain’t Cha featuring Re-Up Gang
10. Trill featuring Pharrell Williams
11. Chinese New Year featuring Rosco P Goldchain
12. Nightmares featuring Bilal & Pharrell Williams

Meer info: http://www.clipsemusic.com

Geplaatst door bowie op 25 december 2006