Climax – Hoogseizoen

Hoogseizoen is het debuutalbum van Climax, een project van rapper Lucky uit Heerhugowaard. Na de intro door DJ DNS begint het album echt met “Dissnieland”, een matig nummer met ietwat simpele teksten en een irritante slis.

“Alles Is Voor Lucky” bevat een bouncy beat met vervelende gitaarsamples. De single “25 Jaar” (productie/beat Snelle Jelle) gaat over terugverlangen naar oude tijden, maar wordt ontsierd door de vervelende zang van zangeres Lizz. Lucky’s flow en teksten zijn hier overigens in orde. Ook is zijn flow meestentijds eigenlijk best OK.

Qua beats staan er soms vrij aardige dingen op deze schijf. Buiten dat is de vibe die over dit album hangt vrij fris en positief te noemen, alleen ligt de slis van Luckst*r moeilijker. Het slis-accent hoor je overigens telkens terug op Hoogseizoen en dat trek je of trek je niet. “Meer Dope Shit” is een
battletrack, maar mist energie, zoals het hele album eigenlijk echte energie ontbeert.

Waar “Het Komt Neer (Neerslachtig)” over donkere perioden gaat en tekstueel aardig in elkaar zit, klinkt het speelse “Zwalkers” bijna kinderlijk. Titelnummer “Hoogseizoen” proeft zomers en bevat een bijdrage van zangeres AnaMilva, “Heb Jij Dat Wellis” kent naast een beat van Man!e gastraps van Man!e, die zoals vaker irritant en glad komt.

Relaxt zijn het jazzy “Zaplin Intermezzo” van beatmaker Zaplin (Redenaars) en “Ashi Intermezzo”, waarop Lucky maatschappijkritisch komt en de track perfect overloopt in het fraaie “Wie Ik Ben”, een oprecht nummer waarin de rapper bewijst vooral skills te hebben als ’ie zich kwetsbaar opstelt: “Zijn het de genen of is het geld de reden/En leert men helemaal niets van het
verleden/Vergeet Ebola/Vergeet die AIDS/Want het ergste virus is de menselijke geest/Of je nou wil of niet/Het is realistisch/Want iedereen verpest iets/Maar juist iets maakt iets de moeite waard/En maakt dat wat het leven maakt”.

Ook het refrein is oprecht en ingetogen: “Soms vraag ik me af wie ik ben/Soms vraag ik me af wie bepaalt hoe ik leef en denk/Hoe ik dacht en nooit dacht/En bijna nooit zag/En wie nou wie is/En wie nou ooit was”.

Zichzelf kwetsbaar opstellen doet Luckst*r ook in “Dorstige Liefde”, een eerlijke song over de liefde. Na “De Aanslag” featuring Lange Frans & Baas B, sluit de cd af met “Het Hoogste Punt”, dat al langer bekend was van de gelijknamige 12-inch single. De hidden track is “That Shit”, een banger met spacey effecten en goede raps van Lucky en de Engelstalige Kain Slim.

Productioneel en qua variatie zit het allemaal niet verkeerd in elkaar, maar de muziek op Hoogseizoen is niet in ya face genoeg om constant te blijven boeien. Gezien de hoeveelheid Nederlandstalige hiphop die tegenwoordig verschijnt (plus alle wacke shit die dat oplevert, en dat is nogal wat), moet je om op te vallen in het genre met kwalitatief sterke hiphop komen. Helaas steekt op Hoogseizoen wat dat betreft nog te vaak de middelmaat de kop op.

Tracklist:
01. Intro (DJ DNS)
02. Dissnieland
03. Alles Is voor Lucky (feat. DJ DNS)
04. 25 Jaar (feat. Lizz)
05. Meer Dope Shit
06. Kain Slim Intermezzo
07. Het Komt Neer (Neerslachtig)
08. Zwalkers
09. Hoogseizoen (feat. AnaMilva)
10. Heb Jij Dat Wellis (feat. Man!e)
11. Zaplin Intermezzo
12. Ik Ben Het Niet
13. Dorstige Liefde
14. Ashi Intermezzo
15. Wie Ik Ben
16. De Aanslag (feat. Lange Frans en Baas B)
17. Het Hoogste Punt

Meer info: http://www.climax-online.nl

Geplaatst door bowie op 30 oktober 2004