City Report: New York

De stad waar je naar toe moet is natuurlijk New York. In het onderstaande artikel zetten we de belangrijkste tips voor je op een rijtje zodat je niks hoeft te missen.

City report: New York
De bakermat van de hiphop, de Big Apple, The city that never sleeps en noem zo nog maar wat namen voor de stad New York.

In 1999 ging ik voor het eerst naar New York. Ik vond dat ik de stad een keer gezien moest hebben en een trip kon dan ook niet uitblijven. Dit was het begin van een reeks bezoeken die ik jaarlijks maakte aan deze oneindige stad. Redenen voor mijn terugkeer waren de goedkope platen en vele tweedehands zaakjes, maar ook de sfeer op straat, de buitenwijken en de vele sneakerstores werkten mee aan het gevoel om terug te gaan.

Vervoer
Als vervoer raad ik zelf de metro aan. Als je van JFK naar de stad wilt, moet je eerst met de Airtrain om bij de daadwerkelijke subway te komen. Deze Airtrain kost $5,- meen ik me te herinneren. Zodra je op het metrostation komt, is het raadzaam (afhankelijk van de lengte van je verblijf) een subway kaart te kopen voor 7 dagen. Deze kost nu $24,- en is zwaar de moeite waard (aangezien een enkel reisje met de metro in 1999 $1,50 was). Vergeet ook niet subway en bus maps mee te nemen bij het station (deze zijn gratis). De metro’s rijden de hele nacht door, dus je kan na een concert of club avond toch gewoon met de metro naar huis. ‘s Nachts stoppen ze niet bij elke halte, dus het kan zijn dat je een stukje moet lopen, maar dat is weer een stukje ervaring die je meepikt.
Taxi’s rijden er ook volop en zijn handig als je met veel bagage bent en geen zin hebt in slepen. Prijzen van taxi’s weet ik niet, aangezien ik zo’n beetje alles met OV of te voet heb gedaan.
De benenwagen is ook een prima optie om je te verplaatsen. Niet heel de stad door natuurlijk, maar als je maar een aantal blocks moet reizen is het zeer de moeite waard en eigenlijk zonde als je jezelf onder de grond laat vervoeren. In de voetreis kom je gegarandeerd altijd wel weer iets boeiends tegen.

Kunst
Niet bijster geïnteresseerd (lees: het zonde van de tijd vindend als ik toch in New York ben) ben ik slechts in 2 musea geweest in de 7 bezoekjes die ik aan de stad gebracht heb.

Metropolitan Museum Of Art (www.metmuseum.org)
Dit museum ligt aan Fifth Avenue op de “Museum Mile”. Dit is een stuk van Fifth Ave waar dus meerdere musea zitten. Mijn ervaring met het “Met” was dat het zo groot was, dat na een hele ochtend te hebben rondgelopen nog steeds het einde niet in zicht was. Het is onderverdeeld in kunst uit de verschillende continenten. Daarnaast zijn er ook nog tijdelijke tentoonstellingen.
Voor mensen die naar een museum in New York is dit wel de place to be. Niet ver van het Metropolitan zit het Guggenheim van New York, wat ook zeker de moeite waard schijnt te zijn.
De entree voor het Metropolitan is een vrijwillige bijdrage van $20,-.

New York Transit Museum (www.mta.info/mta/museum)
Door mijn interesse in treinen, trams en metro’s ging ik ook op zoek naar dit museum. Ik werd erop geattendeerd door een reclame in de metro van New York zelf. Dit museum zit in Brooklyn en is prima te bereiken.
De mensen die denken dat Manhattan alles van New York is, zullen dus even wat verder moeten rijden om te zien dat de stad nog veel groter is.
In dit museum kan je van alles zien over de subway, het ontstaan, oude metro toestellen en ga zo maar door. Het is niet bijzonder groot, maar voor de liefhebbers en geïnteresseerden zeker de moeite waard.
Om hier naar binnen te komen moet je 5 dollar betalen.

Hiphop
Tja, hiphop in New York. Ik denk dat voor veel bezoekers van deze site dat toch de voornaamste reden is om naar NYC te gaan. Hiphop is overal kan je wel zeggen. In de winkels, op de radio, op straat en ga zo maar door.

Voor dope graffiti zijn er enkele spots die zeker gecheckt moeten worden:

  • 5 Pointz, Queens (voorheen Da Phun Factory). Deze ligt vlakbij het metro station Long Island City/Court Square en kan bereikt worden met metro’s 7, N en V. Vanuit de metro (die hier boven de grond rijdt) kan je het gebouw al zien, wat van boven tot onder begraffiteerd is.
  • Westchester Ave, Bronx. Met subway nummer 6 uptown reizen en dan uitstappen zodra je de eerste muren ziet. Hier rulen mensen als CES en PER met dikke murals op (bijna) elke straathoek. Als je lopend onder de subway blijft, zie je veel grote werken.
  • Hunters Point Ave, Bronx. Met subway 6 naar dit station. Het is moeilijk uit te leggen waar het precies zit maar hier zit “The Point” vlakbij waar ook een grote muur met onder andere SEEN te zien is. Leuk detail: The Point is een soort jongerencentrum waar oa Crazy Legs lesgeeft. Hunters Point Ave heeft ook een leuke winkelarea dat ook de moeite waard is.
  • 106th & Park, Harlem. Dit in East Harlem gelegen schoolplein is alleen al legendarisch omdat de “Wild Style” piece daar gemaakt is. Hier worden vaak nieuwe dingen gemaakt door onder andere de TATS CREW. Het is raadzaam om een doordacht tijdstip hier naartoe te gaan aangezien op deze plek mensen meer dan eens hun bezittingen zijn kwijtgeraakt en niet in de zin van “verloren”.
    Je bereikt deze spot met de 4, 5 en 6 (halte 103rd of 110th street) of met de 2 of 3 (halte 110th street) alleen moet je bij die 2 laatste iets verder lopen.

De DJ’s kunnen hun hart ophalen in de verschillende shops en rommelmarkten. Hier enkele voorbeelden:

  • Fat Beats, 406 6th Ave, voor nieuwe releases kan je hier prima terecht voor een goede prijs. Een van de goedkoopste van New York.
  • Disc-O-Rama, 186 W4th Street, zit bij Fat Beats in de buurt en hier kan je in de kelder voor vinyl terecht. Veel nieuwe releases voor een nog betere prijs, maar ze hebben niet alles. Ook voor oudere dingen kan je hier terecht alhoewel de indeling niet altijd even duidelijk is.
  • Rock And Soul, 462 7th Ave. Veel platen voor een goeie prijs. Grote collectie hiphop, van oud tot nieuw. Hier verkopen ze ook veel DJ equipment, waarvan de prijzen onderhandelbaar zijn. Hier kan je dus voor relatief weinig geld terecht als one stop shop (mocht je geen zin hebben om al die shops langs te gaan).
  • Chelsea Flea Market, rond 6th Ave & 25th Street. Hier staan nog wel eens mensen met platen die in Nederland al gauw voor 10 tot 100 keer zoveel over de toonbank gaan. Hiphop, funk, soul en nog veel meer is hier te vinden maar je moet wel zoeken.
  • A1 Records, 439 E. 6th Street. Hier kan je terecht voor in principe alles, zolang de inhoud van je portemonnee strekt. Rare grooves, originals, hiphop, pop en nog veel meer. De prijzen variëren, maar zijn over het algemeen hoger als bij de andere zaken, zeker voor de wat zeldzamere plaatjes. Voor nieuwe hiphop moet je hier niet echt zijn. Leuk feitje is dat heel veel mensen hier hun “samples” halen (bijvoorbeeld Lord Finesse, Buckwild, Pete Rock).
    Er zijn natuurlijk veel meer spots, maar je kan zelf ook zoeken en rondkijken. Beat Street in Brooklyn zou tot voor kort ook in deze lijst staan, maar die shop is helaas overleden.

Qua b-boying heb ik in New York niet echt veel gezien. Uiteraard zijn er wel jams etc, maar het enige wat ik heb meegemaakt zijn enkele straat/subway shows. Op Times Square in het metro station worden regelmatig shows gegeven en op meer “populaire” subwaystations zijn ook wel es showtjes. In juli elk jaar viert de Rock Steady Crew zijn verjaardag en daar zijn uiteraard ook de nodige breakboys en girls te zien.

Rap-shows zijn er regelmatig. Tijdens mijn verblijven heb ik onder andere gezien: Camp Lo, High & Mighty, Beatnuts, Sadat X en Non Phixion. Dit allemaal in de SOB’s. Hier zijn vaker shows die het checken waard zijn, maar wat ook leuk is, is dat er ook vaak “celebrities” gewoon als gast rondlopen. Zo heb ik daar al eens Crazy Legs van de Rock Steady Crew, Guru en Premier, De La Soul en Greg Nice rond zien lopen. Na de shows staat iedereen buiten op de “sidewalk” nog lekker na te praten.
In de Lion’s Den heb ik Masta Ace, Mr. Metaphor, Pumpkinhead, OC, Casual en nog wat onbekendere acts gezien. Joe’s Pub was de plaats waar Wordsworth zijn album relase deed en daar waren ook aardig wat mensen die hun ding deden (Masta Ace, Evil Dee en meer).
Een plek waar ik niet ben geweest, maar waar wel regelmatig shows zijn is de BB Kings Blues Club & Grill. Yid heeft daar Necro mogen aanschouwen, maar ook mensen zoals Rakim, DMX, Saigon, Talib Kweli en Immortal Technique hebben daar al hun show gedaan. In ieder geval iets om in de gaten te houden.
De shows zijn over het algemeen een stuk betaalbaarder als in Nederland. Reken op een bedrag tussen de 10 en 20 Amerikaanse euros.

Uitgaan
Qua uitgaan kan ik kort zijn. De enige nachtelijke clubs die ik bezocht heb, waren de bovengenoemde en dat voor rap shows.
Uiteraard is er genoeg mogelijkheid om uit te gaan, maar ik kan je er geen tips of plekken voor geven.

Eten/drinken
Qua eten en drinken is er keuze genoeg. Je hebt natuurlijk de talloze fast food ketens waaronder de in Nederland bekende, maar probeer ook eens de Taco Bell, Wendy’s maar sla de Blimpie zeker niet over. Dit is in principe hetzelfde als de Subway, oftewel lekkere sandwiches (subs) voor een goeie prijs. Een lekker tussendoortje kan je vinden bij de Dunkin’ Donuts.
Als ontbijt kan ik 2 plekken aanraden omdat ik daar in de buurt logeerde (allebei uptown langs Broadway): de City Diner (bij 90th Street) en Metro Diner (bij 100th Street). Een rijke keuze aan Ameikaanse ontbijten voor een redelijke prijs. Gratis ijskoud water bij binnenkomst en gratis refills van de slappe koffie die er geserveerd wordt.
Nog 1 tip voor het avondmaal voor de mensen die van Mexicaans houden: La Cocina. De lokatie waar ik vaak gegeten heb is die gelegen aan Broadway, maar er zijn meerder filialen. Heel erg lekker voor weinig $$.

Hoe kom je in New York?
Duidelijk. Met het vliegtuig. Aangezien niet iedereen ongebonden aan een budget is, kan je meerdere sites checken om de goedkoopste tickets te boeken:
www.worldticketcenter.nl
www.atp.nl
www.budgetair.nl
Er zijn er meer dus kijk gewoon goed rond voordat je boekt, de prijzen verschillen soms heel erg.

Hotels
Het Malibu Hotel was de spot waar ik verbleef tijdens mijn eerste reizen. Een goeie plek in een leuke buurt (niet echt toeristisch, maar gewoon New York). Daarna kon ik al snel bij mensen logeren, wat het kostenplaatje een stuk aangenamer maakte, want wie wil er nou niet voor 2 pakken stroopwafels een week in NYC logeren?
Er zijn ook talloze goedkope hotels en hostels. Daarvoor is het internet een prima plek om te checken en te boeken.

Tips
Ook even checken:

  • Flushing Meadows Park met de befaamde wereldbol
  • Yankees stadium (in de South Bronx)

Enkele dope shopspots:

  • Fordham Road (Bronx) – kleding, schoenen etc. (hier zit ook Tuff City Tattoos in de buurt)
  • 125th Street (Harlem) – kleding, schoenen etc. (hier zit ook het legendarische Apollo Theatre)
  • Hunters Point Ave (Bronx) – kleding, schoen etc.
  • Fulton Street Mall (Brooklyn) – kleding, schoenen(!!) etc. (hier zit ook Junior’s waar volgens velen de lekkerste cheesecake van New York wordt geserveerd)
  • Chinatown (Manhattan) – nep horloges, kleding etc.
  • The Village (onderin Manhattan) – van alles…dope kleding, tattoos, platen etc.

1$ cd’s
De 1 $ cd’s zijn een begrip in New York. Op plekken waar veel toeristen komen zoals Time Square kom je regelmatig ‘rappers’ tegen die hun product aan de man proberen te brengen. Zie dit uitgebreide aanbod als een grabbelton waarbij je geluk moet hebben dat er iets kwalitatiefs goed tussen zit. Het sowieso leuk om een paar van deze cd’s te kopen, want zeg nou zelf wat is 1 $ nou zeker als je ook nog eens naar de koers kijkt als gierige Nederlander.

Gratis kranten
New York kent talloze gratis uitgangkranten die je op iedere hoek van de straat kan meenemen. Deze kranten zijn handig als je wil weten of er nog interessante hiphopconcerten gepland staan. Een van deze kranten is de Village Voice en dat is een aanrader. Je moet wel alle programma’s en advertenties goed doorspitten, maar het loont! Naast grote concerten staan er namelijk ook kleine shows in vermeld van de wat onbekendere artiest. Zorg ervoor dat je bij je aankomst in New York direct een van de gratis kranten erop naslaat, zodat je niets hoeft te missen.

End of the Weak
De hiphopavond End of the Weak wordt door vele MC’s uit New York gezien als DE avond voor onbekend talent. Wekelijks kan je terecht bij deze open mic avonden waar talloze MC’s het podium betreden en er ook regelmatig showcases voorbij komen. Mijn eigen ervaring bij End of the Weak kan je "hier"https://www.hiphopinjesmoel.com/articles/2148 bekijken.

Meer info: End of the Weak

Meer New York op HIJS
Yid in New York
MistaSweet & DJ Knowledge in NY

Geplaatst door bowie op 12 november 2007