City report: Berlijn

 

Ik ben verliefd geworden op Berlijn.
Als je eens in deze stad geweest bent, ben je verslaafd!
Ik heb nu alweer heimwee.
Er is echt voor ieder wat wils in deze stad. Je kijkt echt je ogen uit zoveel verschillende architectuur veel statige gebouwen maar ook veel leegstaande flats, oud en nieuw door elkaar, heel Berlijn is lekker ruim opgezet veel grote begouwen,breede wegen en vooral veel graff.
Het verschil tussen oost en west is nog redelijk te merken als je ’t mij vraagt. Oost heeft veel vervallen panden, de sfeer is er lekker los terwijl west veel chiquer is. De gebouwen zijn er ook veel rechter over het algemeen veel invloeden van Albert Speer. Het is ook raar om te zien dat bijvoorbeeld de straatnamen met een ander lettertype zijn geschreven. Echt bizar als je er aan denkt dat de muur nog maar 15 jaar weg is. Er staat nog een stuk muur (ongeveer tussen u-bahn Schlesische Tor en Warschauwer Strasse). Ik kreeg echt een rot gevoel toen ik vlak naast de muur stond. Het is toch te gek dat flatgebouwen die vlak bij de muur stonden geen ramen hadden richting oost of west omdat je niet naar de andere kant mocht kijken.
Gelukkig is de muur weg!

Kunst
Heel erg veel kunst in Berlijn, in alle vormen en maten, je hoeft eigenlijk niet eens echt naar musea, zonder dat zie je ook al genoeg speciale dingen van de stad, maar voor de echte kunstliefhebber, zijn er nog genoeg galleries, expo’s en andere dingen waar je heen kunt gaan. In de Chausseestrasse (dichtbij oranienburger Tor) vind je talloze kleine expo’s en galleries en zo goed als altijd gratis. Soms ziet het er totaal niet uit als een gallerie tot je naar binnen stapt.

Tacheles is heel erg cool om gewoon rond te hangen. Er zijn een hoop reizende kunstenaars die er een tijdje verblijven en daar dan een atelier hebben. Erg leuk, want je loopt dus gewoon tussen hun werk door en je kunt ze van alles vragen. Het is te vinden bij U-bahn Oranienburger Tor en de toegang is ook gratis.

Museum “Hamburger Bahnhof” is een voormalig station omgetoverd tot museum (uitstappen bij Hauptbahnhof – Lehrter bahnhof). In de heel grote museum met hedendaagse kunst kun je uren rondhangen.
Nu is er een nieuwe tentoonstelling, toen is er was was er werk van o.a. Bruce Nauman, Paul McCarthy, Jeff Wall, Eija-lisa Ahtila, Jeff Koons, Martin Kippenberger, Pipilotti Rist en nog vele anderen. De toegang is er 5 euro met studentenpas en 10 euro zonder.

Je hebt er ’t Guggenheim en ik geloof dat dat op maandag gratis is. Mer info erover is te vinden op http://www.deutsche-bank-kunst.com/guggenheim/

Het Joods historisch museum, ik ben er niet geweest, maar als ik t zo hoor is ’t wel een zwaar museum… Je moet er dus wel zin in hebben.

Om alles te weten te komen over de Berlijnse muur moet je gaan naar Checkpoint. Zie ook http://www.mauer-museum.com/

 

Hiphop
Hiphop leeft volop in Berlijn.
Ik wist niet wat ik mee maakte toen ik aankwam, overal waar ik keek zag ik graff. Echt alles was onder gebombed, overal dikke pieces en vet grote latex taggs, Het lijkt wel of niemand t echt erg vindt dat ’t er is, echt te vet!
Het hoort ook wel echt bij Berlijn, wat zou die stad anders zijn als er geen graff was? Als je de tijd hebt moet je zeker een rondje ring met de S-bahn maken je kijkt je ogen uit (als je uit t raam kunt kijken tussen alle ramenkras tagg shit door). Hier in Nederland heb je maar een paar hele grote dingen zoals die BENET bij Sloterdijk, maar daar zie je dat soort shit achter elkaar.
CBS ruled de stad. Overal waar je kijkt die je CBS.
Je moet ook zeker een kijkje nemen bij “Overkill” (http://www.overkillshop.com), de graffshop van Berlijn. je hebt er echt alles! De mensen achter de balie pakken zelfs de cans met handschoentjes, tegen vinger afdrukken… Ja ja, graff leeft echt zo hard in Berlijn.
Er is ook een Wall of fame aan de achterkant van het stuk Berlijnse muur dat er nog staat, het is een beetje lastig om er te komen, maar zeker de moeite waard.
Streetart is er ook erg hot, je ziet t ook overal, vooral de shit van AKIM vind ik dope. Hij maakt letters van 3-D die vind je ook overal in de stad. Soms is ’t zo goed aangepast aan de omgeving dat ’t nauwlijks opvalt.

Iedere donderdag van 6 tot 10 is er breakdance training in een soort van buurthuis in west Berlijn waar iedereen heen kan en mee kan doen. Het was echt zo dope, de sfeer was super goed, Ik keek m’n ogen uit wat een goeie b-boys. De powermoves vlogen je daar om de oren. Damn!
Benny was er hij heeft zelfs het wereldrecord headspinnen op z’n naam staan. Er was ook nog een Ossama die bij de b-boys ook wel bekend is, hij speelt in een Berlijnse b-boy film. Ik had jammer genoeg geen tijd om er heen te gaan, maar als ie nog draait moet je er zeker heen gaan.
Ik weet niet of ’t overal zo is, maar daar was het gebruikelijk om iedereen een hand te geven als je binnen kwam en wegging, dus dan weet je dat!
Jammer genoeg moest ik vrijdag naar huis terwijl er zaterdag nog een b-girl wedstrijd was… Volgende keer beter.
Om er te komen pak je de U-bahn naar Deutsche Oper, uitstappen dan meteen de Wagnerstrasse in en de eerste links (Zille strasse). Dan zie je gelijk een soort van gymzaal/buurthuis-achtig iets. Daar is het.

Bij Oranienburger Tor heb je een mega grote muziek winkel met redelijk wat hiphop platen. Er is een hele grote kelder vol 2dehands platen en cd’s. Heerlijk om daar rond te hangen. Noem het genre maar op en ze hebben het. Het heet Musik Under Den Gleisen en je vindt het bij U-bahn Oranienburger Tor (bijna naast Tacheles).

Vopo records is een veel kleiner zaakje, maar wel aardig wat hiphop platen. Te vinden op Danziger strasse 31, bereikbaar met ’t openbaar vervoer. Uitstappen bij Eberwalder strasse, de straat links is meteen Danzinger strasse.

 

Je hebt een aantal clubs waar regelmatig hiphop optredens komen.
Toen ik de eerste dag in Berlijn was, vond ik bij Overkill al een flyer van Planet Asia. Die kwam die dag optreden in Knaack (http://www.knaack-berlin.de/). Ik wist niet wat ik meemaakte, meteen de eerste dag al naar een vet optreden!
De deuren gingen om tien uur open dus we dachten, laten we er ook maar op tijd heen gaan.
We waren er al kwart over tien en t was nog heel erg rustig. Al snel raakte we aan de praat met Webbafied, een rapper uit New York die nu in Berlijn woonde en een meisje dat ook naar Splash-festival geweest was, erg leuk. In Berlijn raak je snel aan de praat met mensen, mensen van over de hele wereld.
Rond een uur of elf begon het langzaam een beetje drukker te worden. Er werden veel bekende nummers gedraaid van: Die Sekte, Absolute Biginner, Gangstarr, Talib Kwali, Non Phixion etc. 
Rond een uur of twaalf begon het eindelijk. De zaal was half gevuld, ik denk een man of 150.
Het voorprogramma was een Duitse MC… Ik ben helaas z’n naam kwijt. Het was wel aardig al verstond ik er echt geen reet van dit keer. Even later kwam Mainflow optreden.
Wat me weer opviel net als bij Splash festival is dat die duitsers zo lekker hard uit hun dak gaan… Daar kan Nederland nog eens een voorbeeld aan nemen. De zaal ging echt helemaal los toen Planet Asia ging optreden. Hij gaf een goeie lange energieke show.
Na afloop was de afterparty op de gang van de zaal. Vaag, maar goed: ’t was een hele vette avond!
Ik las ook dat er een week later Living Legends daar kwamen dus veel hiphop in Knaack.

Verder heb je nog club H2O, daar komen ook vette hiphop dingen alleen steeds als ik er niet was (Jeru, RJD2 en Q-Uinique bijvoorbeeld).
(http://www.h2o-club.com/, locatie: zo goed als onder ’t spoor bij Alexanderplatz)

Het zit dus wel goed met de HipHop in Berlijn!

 

Uitgaan
Er is iedere dag wel een feestje in Berlijn er zijn echt zoveel cafeetjes, clubs en andere tenten waar je heen kunt gaan en nog leuker is dat ze in Berlijn eigenlijk geen sluitingstijden hebben!

Je moet zeker een bezoekje brengen aan Tacheles, een heel groot kraakpand waar kunstenaars hun ateliers hebben. Overdag kun je er kunst bekijken en kopen. Veel kunstenaars die daar hun atelier hebben zijn er maar voor een tijdje. Dan reizen ze weer verder naar een andere stad of ander land.
Op de 2de verdieping heb je een klein bioscoopje met zeer chille banken ipv bioscoop stoelen en is er een cafeetje bij waar ze veel jazzy shit draaien.
’s Avonds gaan die ateliers dicht, maar is er op de bovenste verdieping wel een cafeetje open, het is daar echt zo chill!!! Je kunt er helemaal je gang gaan en er zitten veel mensen uit allerlei landen, ze vinden ’t volgens mij niet eens erg als je je eigen drinken mee neemt.
Ze draaien er vanalles: echt hele vage electro muziek, komt opeens Aesop Rock voorbij. Grappig!
Het uitzicht is er ook echt geweldig: je kijkt op een braakliggend terrein vol met rotzooi en kunst, halve vliegtuigen en veel graff. Er staat zelfs een trein op dat terrein waar iemand in woont. Op een grote blinde muur projecteren ze iedere avond hele vette video-shit.
Zeer de moeite waard om heen te gaan! Dit moet je echt niet missen.
http://super.tacheles.de/cms/

Als je van terror techno houdt, moet je zeker een bezoek brengen aan Tresor, je hebt er 2 zalen: in de kelder word echt snoei harde techno gedraaid, maar op de begane grond is het wat chiller. 
http://www.tresorberlin.com/

Club-maria ook een tent waar ze veel techno en electro draaien. 
http://www.clubmaria.de/

We zijn ook nog bij een boot-party terecht gekomen. “Hoppetossa” heette het, er werd vooral reggae,hiphop en dancehall gedraaid. Wel OK voor een avondje…
Het was er super druk en het leek wel een coffeeshop: iedereen zat er jointjes te draaien en je kon het er ook gewoon kopen bij de lokale dealers die overal rond liepen, vaag gebeuren!
Wat me wel opviel: je had er veel “stoere negers”, maar ook veel alto-achtige mensen met dreads, wel dope. In nederland zie je die bijna nooit samen als je ’t mij vraagt. In Berlijn is de sfeer gewoon zo goed: je voelt je overal op je gemak, hoe laat t ook is!
Om er te komen pak je de U-bahn naar Treptower park, loop dan de Hoffmannstraat straat uit ga naar rechts, Eichenstrasse, en dan aan de linkerkant ligt de boot.

Er zijn veel bioscopen in Berlijn, alleen draaien ze bijna allemaal nagesynchroniseerde films, kan leuk zijn, daar niet van, maar als je daar geen zin in hebt, kun je (gelukkig) altijd nog naar Potsdammerplatz. Daar heb je een aantal speciale bioscopen. Ook 1 waar ze de orginele films laten zien. Verder zijn daar 3D bioscopen en zelfs een animatie bioscoop.
Ik ben maar niet gegaan want ik val vaak in slaap in de bios.

 

Oud & Nieuw
Het is echt zoooo’n aanrader om met oud & nieuw naar Berlijn te gaan: veel feesten duren er gewoon 3 dagen lang. Overal kun je vuurwerk kopen, dus iedereen heeft het ook: overal zie je mensen met sporttassen vol vuurwerk. Er wordt zelfs vuurwerk afgestoken in de S en U-bahn: echt ongelofelijk! Ook zie je overal mensen met grote hoeveelheden drank lopen.
Wij waren 1 dag voor oud en nieuw een super chille gast uit nederland tegengekomen die nu in Berlijn woont. Hij had ons uitgenodigd om oud en nieuw te vieren bij hem thuis, want er was een feestje…
Zo gezegd, zo gedaan…
Wat een vet appartement en wat een vet feestje was dat! Er waren mensen uit allerlei landen, er was een bad vol met drank, Mr. KO3K ging weer helemaal leiP en er werd vette electro gedraaid door een DJ die zo te horen ook fan van DJ Shadow was, want Organ Donor kwam ook nog ff langs.
Rond een uur of 11 zijn we naar de Brandenburger Tor gegaan midden in de stad, daar waar ’t grote vuurwerk kwam. We waren zo te zien niet de enige, overal lamme mensen en veel vuurwerk. Het was er echt zo druk en iedereen was er zo blij: echt geweldig om mee te maken! Het vuurwerk bleef maar door gaan. Mensen staken dikke vuurpijlen af vanuit hun hand omdat het te druk was, leiPe shit! Maar dope!
Ik weet niet hoeveel mensen we gelukkig nieuw jaar hebben gewenst, maar het waren er in ieder geval een hoop. Beter kon het nieuwe jaar niet beginnen!!

eten/drinken
Eten en drinken is cheap in Berlijn: overal waar je loopt zie je falafel, kebab, Turkse pizza, bratwurst snack-zaakjes en ’t is niet duurder dan 2 euro.
*Let wel op sommige falafel zaken zijn niet chill: ze verkopen er falafel van alleen kikkererwten zonder extra kruiden, droge hap dus…
Als je echt ergens uit eten gaat heb je genoeg restaurantjes waar je tussen de 5 a 8 euro prima kunt eten. In Kreuzberg stikt ’t helemaal van de restaurantjes.

Overal zie je Afri-cola. Sterke drank is overal te koop en heel erg goedkoop: een fles vodka voor 5 euro, whiskey 6 euro gewoon bij de lidl of lokale supermarkt.
Drinken in t openbaar is er ook toegestaan je ziet dus veel mensen in de S of U-bahn lekker met een biertje.
In clubs krijg je halve liters bier voor de zelfde prijs als een gewoon biertje in Nederland. Blowen mag ook zo goed als overal, niemand doet er moeilijk over.

Openbaar vervoer
Je bent overal in een wip door het grote netwerk in Berlijn. Niks is daardoor ver weg.
Als je voor het eerst in Berlijn bent is het even uitvinden hoe alles werkt. Als je de plattegrond ziet van de S-bahn (sneltram) en U-bahn(metro) denk je: “Damn, hoe ga ik hier ooit uitkomen?” Maar als je de plattegrond even goed hebt bekeken, merk je al snel dat t allemaal wel meevalt.
Je kunt er dagkaarten kopen voor 5 euro per dag, helemaal niet duur en je hebt het er graag voor over, want het is onmogelijk alles te lopen: daar is Berlijn veel te groot voor.
Nachtbussen en -trams rijden om het half uur, erg goed te doen dus.

 

Hoe kom je in Berlijn?
Berlijn is goed en goedkoop te bereiken. Er gaan dagelijks bussen, treinen en vluchten naar Berlijn. Ik zelf vind de trein het beste bevallen: je reist ongeveer zes en half uur en hoeft niet of maar 1 keer over te stappen en je kunt er teminste ook nog een beetje rond lopen of genieten van de graff die maar langs blijft komen!

Er bestaat ook een wochenende ticket, daarmee kun je met 5 personen voor maar 28 euro (dus 5 nog wat pp) in het weekend door heel Duitsland reizen. Je kunt dan niet met alle treinen en je doet er een paar uur langer over (9 uur dacht ik), maar ja: ’t is het zeker waard!

Hostels
Er zijn heel erg veel goedkope hostels. Gemiddeld betaal je zo’n 12 euro per nacht.
Voor een lijst kun je terecht op: http://www.hostel-list.de/hostellist.htm#Berlin

Pegasus (http://www.pegasushostel.de/de/), het hostel waar wij in zaten, is aan te raden… Het personeel is chill en je kunt er gewoon je gang gaan.

Plattegrond
http://www.berlin.de/stadtplan/map.asp

Tips
*als je in een hostel zit moet je een los hangslot meenemen. Vaak hebben ze kluisjes waar je zelf een slot voor mee moet nemen
*je hebt in berlijn een gratis blad à la Fret in Nederland waar echt alles qua uitgaansgelegenheden instaat die kun je pakken bij de Mac en een hoop andere plaatsen.
*blijf minstens een week, anders is het zeker te kort!
*halverwege de Kopennickerstrasse (bij overkill in de straat) heb je opeens een vaag kraak gebied, het lijkt net of die mensen in een eigen wereld wonen: ze wonen er gewoon in keetjes en vrachtwagens, ik ben er langs gekomen, volgens mij wel dope om is een kijkje te nemen.

Ik denk dat Berlijn in de zomer nog veel doper is, ik vond het een beetje jammer dat ’t zo vroeg donker werd, er is er gewoon zoveel te zien! In de zomer chillt iedereen op straat en in parken… Ik kan niet wachten tot het zomer is!

Voor degene die dus weinig geld hebben is er toch een mogelijkheid om deze te gekke stad eens te bezoeken!

Veel plezier!

Geplaatst door bowie op 22 januari 2005