The Circle Of Tyrants – The Circle Of Tyrants

Ill Bill: “You are entering the Circle Of Tyrants, a world of drugs, sex, money, murder and violence”
Deze quote komt uit het nummer “Joe Spinell” op het album van de gelegenheidsformatie The Circle Of The Tyrants, bestaande uit Necro, Ill Bill, Goretex en Mr.Hyde.Rapper/producer Necro vormt de spil in dit geheel van sinistere figuren met dito teksten. Eens luisteren of er in het leven van Necro, Ill Bill, Goretex en Mr.Hyde nog iets spannends is gebeurd…

Necro heeft het erg druk gehad met de solo projecten van Non Phixion leden en Mr.Hyde en zijn eigen albums, die allemaal op zijn label PsychoLogical records uitkwamen. De resultaten waren wisselvallig, mede door de bijdrage van diverse muzikanten op de metaltracks die elk album sierden (of juist niet). De grote vraag is voor dit album natuurlijk of Necro de verwachtingen van de fans waar kan maken met wederom een album vol van zijn eigen producties en misschien weer wat gitaargeweld.

Het album is zeer afwisselend valt mij op, mede door een aantal nummers zoals “South Of Heaven” (een nummer met een langzame beat waarover op dubbele snelheid wordt gerapt “" denk aan “Forgot About Dre” van Dr.Dre en Eminem), “The Four Horsemen” (opvallend vanwege de lekkere baslijn en de Spaanse sound veroorzaakt door de castagnettes en akoestische gitaar), Take It In Blood (een hele uptempo song met een nerveus orgeltje en rauwe drums) en “Fender Rhodes Suicide” (een nummer met een dikke blues vibe). De hoes mag er wezen en is in expliciete cartoon style gemaakt. Wie de hoes van Ill Bill voor zich kan halen, weet in welke hoek hij het moet zoeken. Een strakke tekening met vier gevaarlijk ogende figuren (waarschijnlijk moeten dit de leden voorstellen) en volop messen, guns en een bijl!

Op het eerste gehoor valt het album een beetje tegen maar na het enkele spins gegeven te hebben, begin ik een paar tracks echt te waarderen. Voorbeelden hiervan zijn “The Chosen Few”, “The Four Horsemen” en “South Of Heaven”. De verwachte gitaren blijven niet uit. Metal nummers “Necrotura” en “The Ultimate Revenge” worden tot leven gebracht door muzikanten van onder andere Sepultura en Black Sabbath. Wat mij betreft niet echt bijzondere tracks. Het grunten in “Necrotura” is echt over the top vind ik. Ik ben geen metalkenner, maar ik vermoed dat deze tracks in de metalwereld ook niet echt bijzonder gevonden worden. Necro zegt nog “I love metal, rep it to death”, wat mij doet vrezen op elk album wat hij tot aan zijn dood uitbrengt wel enkele van deze nummers aan te treffen.
De rest van de tracks is eigenlijk standaard Necro werk met de Circle Of The Tyrants rappers. De onderwerpen zijn niet heel erg gevariëerd. De gebruikelijke dood, bloed, moorden en sex lines worden niet gemeden. Ieder geeft natuurlijk zijn eigen invulling aan de bijna verplichte kost die een PsychoLogical release met zich meebrengt. De slager van de hoek zal zich eens flink achter zijn oren krabben na het horen van dit album en zich afvragen waarom deze mannen niet bij hem in de zaak staan.

Over het algemeen genomen zal dit album de PsychoLogical fans niet teleurstellen. Er staan gewoon weer een paar goeie, typische Necro beats op met strakke raps van Mr.PsychoLogical himself, Ill Bill, Goretex en de qua skills achterblijvende Mr.Hyde. Verwacht niet te veel originaliteit in de lyrics want met lines als “after sucking on a Philly, bitches get fucked silly” en “packing a double barrel under my ghetto apparel” weet je ongeveer waar het blijft steken. De “general of graphic violence” brengt weer een aardig album uit en is alweer onderweg naar zijn volgende project “Secret Society”.

Meer info: http://www.psychologicalrecords.com

Tracklist:
01. The Chosen Few
02. Theatre Of Creeps
03. Carnivores
04. South Of Heaven
05. Tyrannical
06. The Four Horsemen
07. Take It In Blood
08. Necrotura feat. Igor Cavalera of Sepultura, Alex Skolnick of Testament & Matt Harvey of Exhumed
09. The Ultimate Revenge feat. Vinny Appice of Black Sabbath/Dio & Alex Skolnick of Testament
10. Severed Organs
11. Joe Spinell
12. Fender Rhodes Suicide
13. The Black Wings Of Apocalypse

Geplaatst door bowie op 26 november 2005